Voor een goed geventileerde woning betaal je een prijs tussen 3250 en 7000 euro: zoveel kost je ventilatiesysteem en op deze premies kan je rekenen
LiviosEen goed geventileerde woning is belangrijker dan ooit. Ventilatie komt de luchtkwaliteit en dus je gezondheid ten goede, maar ook in de strijd tegen corona is het een absoluut pluspunt. Kan je een ventilatiesysteem integreren in een bestaande woning? En op welke premies heb je recht? Bouwsite Livios zocht het uit.
Wat is het verschil tussen ventileren en verluchten?
Ventileren is het voortdurend verversen van de binnenlucht. Ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde binnenlucht naar buiten gaat en verse buitenlucht naar binnen komt. Verluchten is een intensieve vorm van ventilatie waarbij je een korte periode de ramen of een buitendeur openzet. Verluchten gebeurt tijdelijk en is daardoor eerder een aanvulling op ventileren.
De Wereldgezondheidsorganisatie benoemt ventilatie als belangrijke factor om te voorkomen dat het coronavirus zich binnen verspreidt. In nieuwbouwwoningen en ingrijpende energetische renovaties is het verplicht om een ventilatiesysteem te voorzien. En als je bijvoorbeeld een uitbreiding toevoegt aan je woning, zal je voor die nieuwe ruimte(s) moeten voldoen aan de ventilatie-eisen. In vergelijking met oudere huizen is er in goed geïsoleerde gebouwen namelijk een pak minder sprake van natuurlijke verluchting.
Dat zit zo: in oudere woningen komt er verse lucht binnen via kieren of spleten, die zorgen voor frisse lucht. Hoe beter de isolatie en luchtdichtheid van de woning, hoe minder dat het geval is. Een ventilatiesysteem is daarom cruciaal om de binnenlucht gezond te houden. Zonder ventilatie hangt al snel een vuile, vochtige lucht in huis die voor veel ongemakken en problemen zorgt.
Soorten ventilatiesystemen
Wie opteert voor ventilatie, heeft keuze uit systemen A,B,C en D. Welk systeem je kiest, is afhankelijk van diverse factoren. Algemeen kan je stellen dat hoe meer je investeert in isolatie en luchtdichtheid, hoe meer het de moeite loont om te investeren in een duurder ventilatiesysteem. Bij nieuwbouw en renovatie komen vooral de systemen C(+) en D in aanmerking. Zij laten immers toe op een gecontroleerde manier te ventileren.
Systeem C (kostprijs rond de 3.250 euro) zorgt voor een natuurlijke toevoer van verse lucht via toevoerroosters boven ramen of in muren. Via roosters in binnenwanden of -deuren, of langs spleten onder de binnendeuren baant de lucht zich een weg door de woning. De afvoer van de vervuilde lucht, in de natte ruimtes zoals badkamer, keuken, toilet…, gebeurt mechanisch via afvoermonden in het plafond of tegen de muur.
Verkies je een volledige mechanische ventilatie? Dan is ventilatiesysteem D geschikt. Het grote voordeel aan dit systeem is dat een groot deel van de warmte van de afgevoerde lucht gerecupereerd wordt en hergebruikt om de (koude) toevoerlucht voor te verwarmen. Zo zal je de verse, binnenkomende lucht minder moeten verwarmen, waardoor je kan besparen op verwarmingskosten. Wel verbruikt het meer energie dan een systeem C door de twee ventilatoren.
Een systeem D werkt ook met luchtfilters, waardoor er geen stuifmeel, pollen of stof de woning binnenkomen. Je betaalt wel een stuk meer. Reken al snel op een prijs tussen 5.500 en 7.000 euro. Bovendien zal je onder andere de filters regelmatig moeten onderhouden en schoonmaken.
Keuze
Beide systemen kunnen zowel voor nieuwbouw als renovatie. Systeem D neemt door het dubbel buizennetwerk (voor de aanvoer én afvoer van de lucht) en de grotere ventilatie-unit wel meer ruimte in, waardoor het eenvoudiger in te plannen is bij nieuwbouw. Systeem C is minder ingrijpend en dus geschikter bij renovatie. Lees hier hoe je een ventilatiesysteem in een bestaand huis kan integreren.
Premie
Voor de installatie van een ventilatiesysteem bestaat geen afzonderlijke premie. De investering telt wel mee voor de Totaalrenovatiebonus. Wie investeert in drie of meer energiebesparende maatregelen, komt in aanmerking. Hoe meer investeringen je combineert, hoe hoger je bonus. Die kan oplopen tot 4.750 euro. Lees hier meer over de Totaalrenovatiebonus.
De aanmelding is enkel geldig voor nieuw aangekochte en geplaatste ventilatiesystemen met warmterecuperatie en/of vraaggestuurde ventilatie en moet gebruikt worden voor de volledige woning. Het aanmeldingsformulier moet je maximaal 24 maanden na de eindfactuurdatum aan netbeheerder Fluvius bezorgen.
Bouw-of renovatieplannen? Bekijk op voorhand welke premies en subsidies je kan aanvragen via de premielinker van Livios.
Lees ook op Livios.be
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
De barbecue: ga je voor houtskool, elektriciteit of gas? Wij overlopen vier toptoestellen voor elke buitenkok
-
WAANZINNIGE WONING
Word buur van Albert en Paola in Grasse met deze villa van 10 miljoen (inclusief riant zwembad van 24 meter)
Albert en Paola lagen recent onder vuur voor het waterverbruik op hun landgoed in het Zuid-Franse Chateauneuf-Grasse. In tijden van droogte kun je maar beter geen riant zwembad hebben, maar dat hebben zowat alle luxevilla’s daar. Misschien krijgen de vastgoedprijzen er binnenkort onder te lijden, al moet je dan nog steeds multimiljonair zijn om er eentje te kopen. Dat geldt ook voor de waanzinnige woning die we deze week presenteren. -
Independer
Tot wel 500 euro duurder: waarom kost het meer om een cabrio te verzekeren? En hoe druk je tóch de prijs?
Het zonnige weer krijgt vanaf dit weekend - eindelijk - de overhand en dus worden ook de cabrio’s opnieuw van stal gehaald. Heerlijk toch, zo’n uitstapje met je haren in de wind. Maar wist je dat een cabrio verzekeren duurder uitvalt dan een gewone auto? Independer.be maakt de vergelijking en legt uit waar dat prijsverschil vandaan komt. -
-
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
-
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
Heb je als volwassene een bril of lenzen op sterkte nodig? Vergeet dan niet om bij je ziekenfonds aan te kloppen, want dat betaalt een deel van je aankoop terug. Soms zelfs als het over een zonnebril op sterkte gaat. Spaargids.be bezorgt een overzicht van de actuele vergoedingen. -
PREMIUM
“Elk huis heeft zijn charmes, alleen zitten die soms diep verborgen”: Lore en Dimitri haalden de mooie kantjes van hun sixtiesbungalow weer naar boven
Lore en Dimitri ruilden hun rijwoning in hartje Mechelen in voor een bungalow in het groen van Bonheiden. Die moest compleet gerenoveerd worden, en dat werd een hele onderneming. Met de verhalen die erachter schuilen, kun je makkelijk een boek vullen. “Bijna alles wat kon mislopen, ging verkeerd.” -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: “Timing van de behandeling is cruciaal”