Voor een goed geventileerde woning betaal je een prijs tussen 3250 en 7000 euro: zoveel kost je ventilatiesysteem en op deze premies kan je rekenen
LiviosEen goed geventileerde woning is belangrijker dan ooit. Ventilatie komt de luchtkwaliteit en dus je gezondheid ten goede, maar ook in de strijd tegen corona is het een absoluut pluspunt. Kan je een ventilatiesysteem integreren in een bestaande woning? En op welke premies heb je recht? Bouwsite Livios zocht het uit.
Wat is het verschil tussen ventileren en verluchten?
Ventileren is het voortdurend verversen van de binnenlucht. Ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde binnenlucht naar buiten gaat en verse buitenlucht naar binnen komt. Verluchten is een intensieve vorm van ventilatie waarbij je een korte periode de ramen of een buitendeur openzet. Verluchten gebeurt tijdelijk en is daardoor eerder een aanvulling op ventileren.
De Wereldgezondheidsorganisatie benoemt ventilatie als belangrijke factor om te voorkomen dat het coronavirus zich binnen verspreidt. In nieuwbouwwoningen en ingrijpende energetische renovaties is het verplicht om een ventilatiesysteem te voorzien. En als je bijvoorbeeld een uitbreiding toevoegt aan je woning, zal je voor die nieuwe ruimte(s) moeten voldoen aan de ventilatie-eisen. In vergelijking met oudere huizen is er in goed geïsoleerde gebouwen namelijk een pak minder sprake van natuurlijke verluchting.
Dat zit zo: in oudere woningen komt er verse lucht binnen via kieren of spleten, die zorgen voor frisse lucht. Hoe beter de isolatie en luchtdichtheid van de woning, hoe minder dat het geval is. Een ventilatiesysteem is daarom cruciaal om de binnenlucht gezond te houden. Zonder ventilatie hangt al snel een vuile, vochtige lucht in huis die voor veel ongemakken en problemen zorgt.
Soorten ventilatiesystemen
Wie opteert voor ventilatie, heeft keuze uit systemen A,B,C en D. Welk systeem je kiest, is afhankelijk van diverse factoren. Algemeen kan je stellen dat hoe meer je investeert in isolatie en luchtdichtheid, hoe meer het de moeite loont om te investeren in een duurder ventilatiesysteem. Bij nieuwbouw en renovatie komen vooral de systemen C(+) en D in aanmerking. Zij laten immers toe op een gecontroleerde manier te ventileren.
Systeem C (kostprijs rond de 3.250 euro) zorgt voor een natuurlijke toevoer van verse lucht via toevoerroosters boven ramen of in muren. Via roosters in binnenwanden of -deuren, of langs spleten onder de binnendeuren baant de lucht zich een weg door de woning. De afvoer van de vervuilde lucht, in de natte ruimtes zoals badkamer, keuken, toilet…, gebeurt mechanisch via afvoermonden in het plafond of tegen de muur.
Verkies je een volledige mechanische ventilatie? Dan is ventilatiesysteem D geschikt. Het grote voordeel aan dit systeem is dat een groot deel van de warmte van de afgevoerde lucht gerecupereerd wordt en hergebruikt om de (koude) toevoerlucht voor te verwarmen. Zo zal je de verse, binnenkomende lucht minder moeten verwarmen, waardoor je kan besparen op verwarmingskosten. Wel verbruikt het meer energie dan een systeem C door de twee ventilatoren.
Een systeem D werkt ook met luchtfilters, waardoor er geen stuifmeel, pollen of stof de woning binnenkomen. Je betaalt wel een stuk meer. Reken al snel op een prijs tussen 5.500 en 7.000 euro. Bovendien zal je onder andere de filters regelmatig moeten onderhouden en schoonmaken.
Keuze
Beide systemen kunnen zowel voor nieuwbouw als renovatie. Systeem D neemt door het dubbel buizennetwerk (voor de aanvoer én afvoer van de lucht) en de grotere ventilatie-unit wel meer ruimte in, waardoor het eenvoudiger in te plannen is bij nieuwbouw. Systeem C is minder ingrijpend en dus geschikter bij renovatie. Lees hier hoe je een ventilatiesysteem in een bestaand huis kan integreren.
Premie
Voor de installatie van een ventilatiesysteem bestaat geen afzonderlijke premie. De investering telt wel mee voor de Totaalrenovatiebonus. Wie investeert in drie of meer energiebesparende maatregelen, komt in aanmerking. Hoe meer investeringen je combineert, hoe hoger je bonus. Die kan oplopen tot 4.750 euro. Lees hier meer over de Totaalrenovatiebonus.
De aanmelding is enkel geldig voor nieuw aangekochte en geplaatste ventilatiesystemen met warmterecuperatie en/of vraaggestuurde ventilatie en moet gebruikt worden voor de volledige woning. Het aanmeldingsformulier moet je maximaal 24 maanden na de eindfactuurdatum aan netbeheerder Fluvius bezorgen.
Bouw-of renovatieplannen? Bekijk op voorhand welke premies en subsidies je kan aanvragen via de premielinker van Livios.
Lees ook op Livios.be
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Woon.
Batibouw opent zaterdag de deuren en focust op energiezuinigheid
Na een afgelaste editie in 2021 en een uitgestelde beurs in maart opent Brussels Expo morgen de deuren voor de grootste bouw- en woonbeurs van België. Op Batibouw verzamelen 600 exposanten om hun oplossingen en nieuwigheden aan het publiek voor te stellen. In zeven paleizen gaat er extra aandacht uit naar energiebesparende oplossingen. -
Livios
Binnen en buiten worden één in deze unieke renovatie
Zowel de afmetingen als de materialen bezorgen deze rijwoning uit de jaren 1950 een weelderig karakter. De oorspronkelijke indeling van de ruimtes had echter een negatieve invloed op de lichtinval en de verbinding met de tuin, wat de sfeer niet ten goede kwam. Het architectencollectief metamorphOse wist raad, en hoe! Bouwsite Livios laat je mee binnen kijken. -
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
-
Livios
Een zwemvijver plaatsen? Dit moet je weten over onderhoud en prijskaartje
Klassieke zwembaden krijgen stevige concurrentie van hun natuurlijke variant. De verschillen tussen beide types verdwijnen dan ook stilaan. Droom je ook van zo’n natuurlijke waterpartij in je tuin? Bouwsite Livios geeft inzicht in het prijskaartje van een zwemvijver en wijst op vier belangrijke aandachtspunten. -
“Zodra een gevel onherkenbaar is gemaakt, kan je dat niet meer ongedaan maken”: zo is je huis niet meer zichtbaar op Google Street View
Vijftien jaar al rijden wagens van Google rond om foto’s te maken van alles en iedereen langs de straatkant. Maar wat moet je doen als je helemaal niet wil dat jouw huis zomaar voor iedereen op internet te zien is? Dan kan je aan Google vragen om je woning onherkenbaar te maken. Onze techexpert Kenneth Dée legt uit hoe je dat moet doen. -
Ninashop
The backpack is back! De mooiste rugzakken voor de lente
De tijd dat je een rugzak enkel op de schouders van festivalgangers spotte, is definitief voorbij. Investeren in een luxueuze leren rugzak geeft net zoveel voldoening als eindelijk die gedroomde designertas aan de haak slaan. The backpack is back, en hij blijft ook voor een tijdje. Ninashop.be ging voor jou op zoek naar de knapste exemplaren -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”