Vlaming bouwt energiebewuster dan Waal, maar doet dat niet zozeer voor het milieu

.
RV .
Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen verplicht BEN (Bijna-EnergieNeutraal) zijn en in Wallonië Quasi-ZeroEnergie (Q-ZEN). In ons landsdeel voldoet de meerderheid van de bouwvergunningen al sinds 2017 aan die norm, maar in Wallonië is dat veel minder het geval.

Een deel van de verklaring is te zoeken in het feit dat de verplichting in Wallonië pas vier jaar na Vlaanderen werd ingevoerd, omdat ze er lang trouw bleven aan de passiefhuizen. Daardoor is het begrip minder gekend. Uit een studie van AXA blijkt zelfs dat 57 % van de Walen nog nooit van Q-ZEN heeft gehoord. Ook aan Vlaamse zijde is er nog werk aan de winkel, al is hier wel 54 % op de hoogte van BEN. Dankzij sites als www.iedereenben.be zijn we ook beter geïnformeerd.

In Vlaanderen vindt 83% energiezuinig wonen belangrijk, in Wallonië is dat slechts 65 %. Vlamingen blijken de waardevastheid van hun woning als belangrijkste drijfveer te hebben om energiezuinig te bouwen of verbouwen. De voornaamste reden waarom Walen kiezen voor een energiezuinige woning, is meer milieubewustzijn in het algemeen (49% tegenover 37% in Vlaanderen).

Meer Walen verkiezen ook een energiezuinig huis, omdat dat gezonder is om in te wonen en omdat het comfortabeler is. Vlamingen opteren dan weer meer voor een energiezuinige woning omdat de overheid steeds striktere energieprestaties nastreeft.

15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  dan zouden de co2 waarden in Vlaanderen moeten beter zijn ...anders is dit al voor de show...

 • Christian Alex

  Een energiezuinig huis moet luchtdicht zijn. Je woont als het ware in een plastieken zak. Of dat gezonder is betwijfel ik.

 • Pieter Verhulst

  Energiezuinig huis gezonder om in te wonen ? Vergeet het maar. Al die energie zever is er enkel gekomen vanuit de lobby van bouwsector om zelfbouwers te demotiveren. Heb een tweetal jaar geleden expert ingenieur bouwkundige over de vloer gehad en die zei dat het beter is om iets minder energiezuinig te bouwen maar wel zoveel mogelijk in je energie zelf te voorzien. Veel gezonder, maar het brengt minder op voor de Livios mannen en hun aanhang en de btw.

 • Johannes Meissner

  De Walloniër kan het niet betalen, en de Vlaming wel door (terwijl het niet nodig is) voor overbodige luxe betalen. Zij isoleren voor 20000€ en zeggen trots van , kijk ik heb 1200 euro gespaard, Maar 20000;1200 is 18 jaar gewoon je energie rekening betalen. Best wel een lange terugverdien rijd.

 • Geert Landsman

  Ik heb mijn besluit al genomen, als het te duur wordt ga ik in een camper wonen, lekker reizen en geen lasten meer.