Vlaamse tweedeverblijvers doen vastgoedprijzen Ardennen door het dak gaan
Provincie LuxemburgSinds het begin van de coronacrisis kopen nog meer Vlamingen een tweede verblijf in de Ardennen. De explosie van de huizenprijzen is navenant, met op een jaar tijd prijsstijgingen tot 37 procent. Vooral het noorden van de provincie Luxemburg is gegeerd. De lokale bevolking ziet het met lede ogen aan. “Voor onze jongeren wordt het uiterst moeilijk”, zei Vincent Dumoulin, notaris in het landelijke Érezée, in het debatprogramma C’est pas tous les jours dimanche op RTL-TVI.
Delen per e-mail
Ten opzichte van 2019 stegen de vastgoedprijzen in Durbuy - waar Marc Coucke een groot deel van de horeca in handen heeft - in 2020 met 37%. In Nassogne, Bouillon, Manhay en La Roche - net als Durbuy allen plaatsen in de provincie Luxemburg - ging het om prijsstijgingen van respectievelijk 29%, 28%, 21% en 20%.
“Onze Vlaamse vrienden moeten maar anderhalf uur rijden en ze zijn hier. Ze komen niet kopen in een stedelijke omgeving als Marche-en-Famenne. Ze willen een woonst op het platteland, waar de prijzen nu de pan uitswingen. Of het nu om bouwgrond of de aankoop van een huis gaat, voor onze jongeren hier wordt het uiterst moeilijk”, aldus notaris Dumoulin.
Iets wat burgemeester Maxime Léonet van Daverdisse (provincie Luxemburg) - met ruim 1.000 inwoners de gemeente met het kleinste aantal inwoners van het land - kan beamen. Zijn gemeente kampt al voor de start van de coronacrisis met een acuut grondtekort. Ofwel is de grond gereserveerd voor landbouwdoeleinden, ofwel blijft die in dezelfde familie. En dan komen de Vlaamse tweedeverblijvers daar nog bij. Het aantal aanvragen voor bouwvergunningen is afgelopen jaar explosief gestegen.
Dertig aanvragen sinds begin 2021
“Qua nieuwbouw is ons normaal gemiddelde van tien per jaar. We hebben sinds begin 2021 al dertig aanvragen of dossiers in behandeling. Het is echt enorm.” Met de gemeente grond aankopen en deze beschikbaar stellen voor jonge gezinnen uit de omgeving is een mogelijke oplossing. Maar hoe dan ook is het een werk van lange adem.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Woon.
Nieuwe - zesde - editie van De Interieurbijbel
-
Woon.
Voor het eerst in meer dan 200 jaar mag Belg voor Duravit ontwerpen
Badkamerfabrikant Duravit heeft voor het eerst in zijn 204-jarig bestaan een Belg gevraagd om een nieuwe collectie te ontwerpen. Die eer viel te beurt aan Eupenaar Bertrand Lejoly, die voordien hoofd product designer was bij Vincent Van Duysen en al bijdroeg aan talloze creaties voor Flos, B&B Italia, Molteni & C., … Het meest opvallende aan de serie D-Neo zijn de opstandjes aan de rand van de wastafels. -
Je eerste auto kopen: enkele tips om de kosten onder controle te houden
De aankoop van je eerste auto: voor veel jongeren is het een droom. Toch kan het ook overweldigend zijn. Kies je voor een diesel-of benzinemotor? En wat met elektrisch? En hoe zit het met bijkomende kosten zoals de inschrijvingstaks of verzekering? Independer.be helpt je op weg. -
-
Livios
Wil je renoveren, maar weet je nog niet hoe? Dit zijn je mogelijkheden
Wil je renoveren, maar weet je niet hoe je dit gaat aanpakken? Er zijn verschillende mogelijkheden: je kan de focus leggen op het klimaat, de bouwnormen of op je wooncomfort. Maar je kan ook gaan voor een complete make-over. Je keuze hangt vooral af van wat jij en je woning precies nodig hebben. Bouwsite Livios maakt je wegwijs in welke renovatievorm het beste bij jou past. -
Energie
Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit. -
Zoveel brengt buitenlands vastgoed op
-
Woon.2
Door zee van glas leef je bijna buiten in deze villa van 9,35 miljoen euro
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een droomvilla in Portugal.
25 reacties
Johnny chanet
Luc Van den Bulcke
anna vandenberg
David Hermans
Chris Dupont