Sloop- en heropbouwpremie verlengd tot eind 2023. Waar dient ze voor?
Volledig scherm
Sloop- en heropbouwpremie verlengd tot eind 2023. Waar dient ze voor? © Getty Images

Vlaamse regering verlengt premie van 10.000 euro voor sloop en heropbouw: wie kan deze aanvragen?

Wie een oude woning afbreekt om vervolgens op dezelfde plaats een nieuwbouw te plaatsen, kan daarvoor een premie van 10.000 euro aanvragen. De Vlaamse overheid heeft de periode waarin je de sloop-en heropbouwpremie kan aanvragen verlengt tot eind 2023. Er hangen wel enkele voorwaarden aan vast. Bouwsite Livios overloopt wat je moet weten. 

 1. Zonneboiler of warmtepompboiler: wat verdien je het snelste terug?
  Livios

  Zonneboi­ler of warmtepomp­boi­ler: wat verdien je het snelste terug?

  40 procent van het water dat we dagelijks verbruiken, wordt verwarmd. Daarnaast bepaalt sanitair water onze gasfactuur voor 20 procent. Wie z’n water goedkoper wil verwarmen, kan kiezen voor een duurzamere warmtepompboiler of zonneboiler. Maar welk toestel is de beste keuze? Hoeveel kosten ze? En welke investering verdien je het snelste terug? Bouwsite Livios vroeg het aan Geert Flipts van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEA).
 2. Een pelletkachel in een appartement, kan dat? “Enkel de luchtdichte varianten met een laag vermogen zijn geschikt”
  PREMIUM

  Een pelletka­chel in een apparte­ment, kan dat? “Enkel de luchtdich­te varianten met een laag vermogen zijn geschikt”

  Door de fors stijgende energieprijzen vliegen hout- en pelletkachels de deur uit en hebben installateurs de handen vol. Niet alleen voor eigenaars van huizen, want ook steeds meer bewoners van een appartement kiezen voor deze voordeligere oplossing. Wim Vanlede van pelletkachelinvoerder Stroomop legt uit wat mogelijk is in een flat, voorzitter Dominique Krickovic van de Unie van Syndici wat er is toegelaten. “Reken sowieso op een prijs vanaf 3.800 euro, installatie en voorbereidende werken niet inbegrepen.”