Vlaamse regering overweegt verplichting volledig elektrische warmtepomp bij nieuwbouw: wat is het verschil met een hybride systeem?
LiviosMinister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bekijkt de mogelijkheid om vanaf volgend jaar de volledig elektrische warmtepomp te verplichten bij nieuwbouw. Oorspronkelijk was het de bedoeling om eerst een tussenfase in te voeren die een hybride warmtepomp verplicht. Die beslissing wil de minister nu herbekijken. Maar wat is het verschil tussen beide systemen? En is er een prijsverschil? Bouwsite Livios zoekt het voor je uit.
In het klimaatakkoord dat eind vorig jaar werd afgeklopt, gingen alle partijen akkoord om vanaf 2023 de hybride warmtepomp te verplichten in nieuwbouwwoningen. Zo’n hybride systeem is een combinatie tussen een klassieke condensatieketel op gas en een lucht-waterwarmtepomp. Het grote voordeel is dat het systeem automatisch de goedkoopste en meest energiezuinige energiebron gebruikt op basis van de buitenlucht, binnentemperatuur en de energieprijs. Haalt de warmtepomp onvoldoende warmte uit de buitenlucht? Dan springt de gascondensatieketel bij. Datzelfde principe geldt op het moment dat gas goedkoper is dan elektriciteit.
Zo’n hybride warmtepomp is vooral geschikt voor mensen die willen overschakelen op hernieuwbare energie, maar van wie de woning nog onvoldoende is geïsoleerd. Wie een gascondensatieketel heeft, kan daar ook gewoon een warmtepomp met hybride regelaar aan toevoegen. Zeker bij oudere woningen of bij een kleine renovatie is het dus een goed alternatief. Gemiddeld betaal je voor zo’n hybride warmtepomp tussen de 8.000 en 15.000 euro exclusief btw. Nadeel van het systeem is dat je, ondanks het mindere verbruik, nog altijd minstens deels afhankelijk blijft van gas.
Meer weten over hybride verwarmen? Lees hier alle voor- en nadelen.
Elektrische warmtepomp
Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bekijkt nu dus de mogelijkheid om meteen de volledig elektrische warmtepomp te verplichten bij nieuwbouwwoningen. Bij hybride warmtepompen verbruik je elektriciteit en gas, in tegenstelling tot volledig elektrische warmtepompen, waarvoor geen gasaansluiting meer nodig is. Het grootste voordeel van een elektrische warmtepomp is logischerwijs dat je niet meer afhankelijk bent van gas en de schommelende prijzen. Het systeem is ook milieuvriendelijker aangezien de CO2-uitstoot daalt. En zeker in combinatie met zonnepanelen kan je heel wat besparen op je energiefactuur.
Afhankelijk van het gewenste vermogen en budget, kan je kiezen voor een lucht-luchtwarmtepomp (vanaf 6.000 euro, exclusief btw), een lucht-waterwarmtepomp (richtprijs 10.000 euro, exclusief btw) of geothermische warmtepomp (vanaf 12.500 euro, exclusief btw). Bij die laatste moet je voldoende ruimte hebben, omdat er boringen nodig zijn in de tuin. Lees hier meer over de prijzen van de verschillende soorten warmtepompen en de premies die je ervoor kan aanvragen.
Aangepaste verwarming is wel aangewezen voor een optimaal rendement. Vloer- en/of wandverwarming zijn ideaal, maar ventiloconvectoren of radiatoren op lage temperatuur kunnen ook. Daarnaast is een goede isolatie belangrijk. Net daarom zijn deze systemen meer aangewezen bij nieuwbouw dan bij oudere woningen. Bij renovatieprojecten moet je de kosten van aangepaste verwarming en isolatie bovenop de aankoopprijs van de warmtepomp rekenen. Zeker als je daarbij de vloer moet opbreken, kan de kostprijs dan snel oplopen.
Welke warmtepomp is het meest geschikt voor jouw woning? Zo maak je de juiste beslissing.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarin investeer je best: een appartement of een huis? “Er zijn 30% meer huurders dan vorig jaar, maar niet elke soort woning is in trek”
Zo’n 20 tot 30 procent van de vastgoedkopers zijn investeerders die een pand willen verhuren. Hoewel er ook steeds meer huurders op de markt komen, is lang niet iedere vastgoedinvestering een succesverhaal. Koop je best een huis of appartement? Met welke troeven kan je de huurprijs optrekken? En hoe zorg je ervoor dat je zelf zo weinig mogelijk tijd aan verliest? Onze woonexpert Björn Cocquyt vertelt hoe je zo veel mogelijk rendement uit je investering haalt: “Niemand neemt het je kwalijk als je hiervoor de huurprijs opdrijft.” -
PREMIUM
5 strakke villa's voor een bovengemiddeld budget: “Heerlijk om vanuit je bed het terras met zwembad, sauna en poolhouse op te stappen”
De mediaanprijs voor een vrijstaande woning in Vlaanderen steeg volgens Statbel met 11 procent in twee jaar tijd, tot maar liefst 400.000 euro. Recente, strakke villa’s, zoals deze vijf aanraders, zijn echter nog een pak duurder. Onze woonexpert Björn Cocquyt zocht enkele echte pareltjes voor ons uit. -
Van een tot woning verbouwde kapel tot een volledig opengemaakt huis: opvallende winnaars voor Belgian Building Awards
Op Batibouw werden de Belgian Building Awards uitgereikt. Die belonen in verschillende categorieën opmerkelijke projecten. Een tot woning omgevormde kapel, een verrassend multifunctioneel gebouw en een volledig opengemaakt huis vielen in de prijzen. -
-
PREMIUM
Welke groenten kan je kweken in potten en vanaf wanneer zet je kruiden in de grond? Tuinexperte beantwoordt jullie moestuinvragen
Moestuinieren is leuk, maar loopt niet altijd van een leien dakje. Wij vroegen aan jullie van welke problemen in de tuin jullie momenteel wakker liggen. En dat bleken er heel wat: van puntpaprika’s die weigeren om te groeien tot een schaduwrijke moestuin. Onze tuinexperte Laurence Machiels biedt een oplossing. -
Livios
“Dit is een maand, waarin de meeste snoeiwerken uitgevoerd mogen worden”: alle tuinklussen in maart op een rijtje gezet
In maart breekt de lente aan. Het is het startsein voor menig hobbytuinier, maar vorstperiodes kunnen flink wat schade aanrichten. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst wat je in maart beter wel en niet doet in je tuin. -
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
Helft van Belgen wil liever energiezuinig in plaats van mooi huis
Dinsdag opent met Batibouw de grootste bouwbeurs van het land. Duurzaamheid is er het centrale thema, want steeds meer mensen hechten daar een alsmaar grotere waarde aan, zo blijkt uit een enquête van de organisator. Helaas zegt 7 op de 10 van de mensen die energiezuinig willen renoveren matig tot slecht geïnformeerd te zijn over de premies die daarvoor beschikbaar zijn.