Vijf tips van groenexpert om je tuin te beschermen tegen droogte: “Te veel water geven, maakt je gras lui”
LiviosDe komende dagen wordt het warm en valt er amper regen. Ook deze zomer wordt volgens wetenschappers warm en droog. Dat is geen goed nieuws voor je tuin. Welke stappen kan je nu nog nemen om je tuin te beschermen tegen een droge zomerperiode? Bouwsite Livios vroeg het aan groenjournalist Marc Verachtert.
Tip 1: bedek de bodem
“Om je tuin te beschermen tegen uitdroging, is het een goed idee om de bodem tussen de planten te bedekken. Zo voorkom je dat het vocht in de bodem verdampt”, vertelt Verachtert. “Dat kan met grasmaaisel of met bodembedekkende planten.” Ook nu kan je nog van die planten in je tuin verwerken, maar dan moet je ze wel eerst veel water geven zodat ze goed kunnen wortelen. “Je kan ook de bovenste laag van de grond loshakken met een hak of een schop. Dat heeft hetzelfde effect.”
Maai zeker niet korter dan 4 centimeter en laat het gras gerust doorgroeien tot 7 of 8 centimeter lang
Tip 2: laat het gazon zoals het is
Je beschermt je gazon het beste tegen de droogte door niets te doen. “Over je gazon moet je je bij droogte en veel zon eigenlijk geen zorgen maken”, verduidelijkt Verachtert. “Gras kan dan wel geel kleuren, het zal zelden tot nooit afsterven. De groeipunten en wortels van het gras blijven gewoon leven.”
Verder is het ook belangrijk om je gras niet te kort af te rijden. “Mensen maaien hun gras vaak zoals op een golfterrein, maar hoe langer het gras, hoe beter het beschermd is tegen droogte. Langere grassprieten geven meer schaduw en beschermen zo hun eigen wortels tegen uitdroging”, zegt Verachtert. “Maai zeker niet korter dan 4 centimeter en laat het gras gerust doorgroeien tot 7 of 8 centimeter lang.”
Tip 3: geef je planten niet te vaak water
“Je gazon water geven is ook niet nodig”, vertelt Verachtert. “Door gras geen water te geven, stimuleer je de wortels om dieper in de bodem naar water te zoeken. Wil je het gazon toch bewateren, doe dat dan eens per week of per twee weken en geef rijkelijk water zodat de grond ook dieper nat is. Geef je elke dag een beetje water, dan stimuleer je de wortels om naar boven te groeien en wordt het gras lui.”
Planten die in bloempotten staan, hebben natuurlijk wel water nodig. “Geef die planten het liefst ’s avonds water. Zo geef je de planten de kans om het water in alle rust op te nemen en verdampt het niet meteen”, geeft Verachtert nog mee als tip. “Geef de planten in je tuin ook liever één keer per week veel water dan elke dag een beetje. Zo leer je ze beter omgaan met de droogte.”
Tip 4: compost is de sleutel
Het is waarschijnlijk dat we steeds meer droge zomers zullen krijgen. Het is daarom belangrijk om vooruit te kijken en klimaattuinen aan te leggen. Compost speelt daarin een belangrijke rol. “Verwerk compost en alle mogelijke groenresten in de bodem. Dat organisch materiaal zorgt ervoor dat de grond meer vocht vasthoudt totdat de planten het nodig hebben. Compost is daarnaast ook voeding voor de planten en versterkt ze in het algemeen”, legt Verachtert uit. Een compostbak is trouwens makkelijk zelf te maken. Lees hier hoe je het aanpakt.
Ontharden en vergroenen is de boodschap. “Zo kunnen we de watervoorraad die nodig is voor planten veiligstellen en kunnen de planten zelf dieper op zoek gaan naar water. Zo moeten we ze minder water geven”, tipt Verachtert.
Tip 5: laat de vijver niet uitdrogen
Heb je een vijver, dan moet je ervoor zorgen dat het waterniveau niet te hard verandert. “De vijver mag nooit veel water verliezen”, zegt Verachtert. “Dan ontstaat er een verstoring van het biologisch evenwicht. Wanneer je te lang wacht en de vijver plots met veel mineraalrijk leidingwater aanvult, krijg je sneller algen.”
Om de vijver tegen de droogte te wapenen, is het een goed idee om een waterlelie of andere drijvende waterplanten in de vijver te plaatsen. “Zo kunnen de vissen schuilen voor de zon en voorkom je de vorming van algen én verdamping”, adviseert Verachtert.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Helft Belgische werknemers solliciteerde afgelopen halfjaar: hoe weet je of je toe bent aan een nieuwe job?
De helft van de Belgische werknemers solliciteerde het voorbije halfjaar voor een nieuwe job. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener Acerta en jobsite StepStone. Wat zijn de voornaamste redenen daarvoor? En hoe weet je of jij ook toe bent aan een nieuwe professionele uitdaging? Jobat.be zet je op weg met een handige zelftest. -
Is jouw voortuin enkel parking? Met deze tips maak je er een echte blikvanger van
De ruimte voor je woning is te waardevol om alleen maar resttuin of oprit te zijn. Met deze tips van bouwsite Livios maak je er een echte voortuin van: een buitenruimte die meer is dan een parking voor je fiets of auto en die je voor meer gebruikt dan om je woning te betreden of te verlaten. -
Spaargids.be
Waar zit het verschil tussen een goedkope en een dure reisverzekering?
Waarom zou je een dure reisverzekering nemen als je er ook een goedkope kunt vinden? De vraag is legitiem, maar houdt risico’s in. Bij het nemen van een dergelijke verzekering moet je altijd eerst kijken welke risico’s je wil dekken en pas vervolgens naar de prijs. Spaargids.be overloopt waar je op moet letten. -
-
PREMIUM
De ultieme tips om je gazon groen te houden, ook na weken droogte
-
Livios
Regenwaterput vanaf 2023 verplicht bij grondige verbouwingen: hoeveel kost dat? En wat als je tuin te klein is?
Regenwaterputten waren al verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar worden dat nu ook voor grondige renovatieprojecten. Wat betekent dat voor wie een verbouwing gepland heeft? Hoe worden regenwaterputten in een bestaande woning geïnstalleerd? En welk prijskaartje hangt daaraan vast? Bouwsite Livios zoekt het voor je uit. -
PREMIUM
BINNENKIJKER. Op bezoek bij Pat Krimson en Loredana: “Hier leiden wij geen wild, maar een vrij saai leven”
-
Livios
Mélanie kocht een energiezuinige prefabwoning voor 125.000 euro: "Elk onderdeel van de woning wordt in een atelier gemaakt”
Na haar scheiding moest Mélanie snel op zoek naar een nieuwe, én betaalbare woning. Omdat een renovatie te duur bleek, kwam ze al snel bij een prefabwoning uit. Die kan niet alleen op enkele dagen tijd gebouwd worden, maar is ook goedkoper én energiezuinig. Kijk mee binnen met bouwsite Livios.