Gesponsorde inhoud

Verwarmen met stookolie: duurzamer dan je dacht!

Getty Images
De manier waarop we omgaan met milieu, energie en verwarming is de laatste jaren sterk geëvolueerd. Waar we vroeger vooral aandacht hadden voor comfort, zijn we nu veel meer begaan met energiezuinigheid en het verminderen van schadelijke uitstoot. Dit kan ook als je je woning verwarmt met stookolie.

Verklein je voetafdruk

We zijn allemaal begaan met het verkleinen van onze voetafdruk. Ook verwarmen met stookolie kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Op voorwaarde dat we onze verwarming bekijken in een breder energetisch kader natuurlijk. Belangrijk hierbij is dat we eerst alle mogelijke verliezen in de woning uitsluiten via een efficiënte isolatie van het dak en de buitenschil. Ontdek hoe stookolie perfect past in het energetisch totaalplaatje.

En er zijn nog meer factoren met een positieve invloed op onze voetafdruk. Zo wordt de winning en het raffineren van olie steeds maar energie- en milieuvriendelijker. Stookolie werd met de jaren ook een heel stuk zuiverder. Zo werd het zwavelgehalte van stookolie (Extra) met een factor van maar liefst 100 verminderd! Dit heeft geleid tot een sterk gereduceerde uitstoot bij verbranding, minder roetafzetting in de ketel en een hoger rendement.

Meer rendement en efficiëntie

Bij een nieuwe installatie of de vervanging van een oudere ketel is het van belang om te kiezen voor maximale efficiëntie. Een moderne stookoliecondensatieketel voldoet hier perfect aan. Bij deze ketels wordt een deel van de waterdamp afgekoeld tot condenswater. De warmte die hierdoor vrijkomt, wordt gerecupereerd via een warmtewisselaar. Best kies je ook voor een ketel met een A-label, waardoor je tot 30% extra kunt besparen op het verbruik.

Duurzame combinaties

Bij verwarming is vooral de warmwaterproductie op jaarbasis een grote slokop. Een ideale oplossing bestaat erin om je stookolieketel te koppelen aan een warmtepomp of een zonne-installatie met zonneboiler. Zo gebruik je de stookolieketel enkel voor verwarming of als ondersteuning van de zonneboiler bij een eventueel tekort aan warmte van de zon. Het spreekt voor zich dat deze oplossing flink wat liters mazout per jaar bespaart. Meer weten over de ideale energiemix?

Vloeibare brandstof van de toekomst

De stookoliesector zit niet stil en staat zeker niet afkerig tegenover innovatie. Zo wordt nu al volop gewerkt aan de verfijning van alternatieven voor de toekomst. Eén van die oplossingen is HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), een koolstofarme brandstof die gewonnen wordt uit rest- en afvalstromen. Interessant hierbij is dat je huidige stookolie-installatie helemaal geschikt is voor deze nieuwe duurzame brandstof van de toekomst, van tank over brander tot ketel; een extra investering zal niet noodzakelijk zijn.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.