Vermijd snel vorstschade aan je waterleiding en buitenkraan
LiviosMet de vriestemperaturen van de afgelopen week, bestaat de kans dat je buiten- en binnenleidingen schade hebben oplopen. Je kan dit vermijden door ze goed te beschermen. Bouwsite Livios legt uit hoe je dit doet in vier eenvoudige stappen. Meer tips voor de koudegolf lees je in dit dossier.
Delen per e-mail
Stap 1: isolatiemateriaal kiezen
Waterleidingen kan je tegen vorst beschermen door ze te isoleren met glaswol, polyethyleenschuim of een verwarmingskabel. Glaswol en polyethyleenschuim zijn de goedkoopste oplossingen, maar een vorstbeveiligingskabel biedt de grootste garantie dat je leidingen tijdens de koude winter gevrijwaard blijven van vorstschade.
Stap 2: leidingen isoleren met glaswol en polyethyleenschuim
Glaswol wikkel je in stukken rond de buizen en kleef je vast met tape of ijzerdraad. Voor isolatie met polyethyleenschuim kan je speciale buisisolatie gebruiken die je heel eenvoudig over de buizen kan klikken. Sommige buisisolatiesystemen werken met een ritssluiting of een zwaluwstaartverbinding. Afplakken met tape is dan niet langer noodzakelijk.
Voor het isoleren van bochten breng je de buisisolatie aan met de opengesneden kant aan de binnenzijde. Voor een perfecte aansluiting op een T-verbinding snij je met een breekmes eerst een holte in het polyethyleenschuim. Obstakels zoals kranen kan je moeilijk isoleren met buisisolatie. Dan gebruik je het best een zelfklevende schuimband.
Komt er koude lucht je woning binnen via je ramen of deuren? Dit kan je eraan doen.
Stap 3: leidingen beveiligen met verwarmingskabel
Indien je beschikt over een verwarmingskabel, uitgerust met een thermostaat, moet je die op de koudste plaats van de leiding plaatsen. Let erop dat de temperatuursensor aan de kant van de leiding zit. De thermostaat stuurt de verwarmingskabel aan wanneer dat nodig is om vorstschade te voorkomen.
Zorg voor een stopcontact in de nabijheid van de waterleiding. Daar kan je de verwarmingskabel op aansluiten. Leg de verwarmingskabel vast over de volledige lengte van de waterleidingsbuis. Om de kabel goed te laten aansluiten, gebruik je pvc-tape of spanbandjes.
Buizen die erg aan koude blootgesteld worden, kan je extra beveiligen door de buis met de verwarmingskabel nog te isoleren met glaswol of polyethyleenschuim. Ook het verbruik van de verwarmingskabel zal daardoor tot een minimum herleid worden.
De temperaturen in België zullen nog dalen dus is het hoog tijd om ook de rest van je woning vorstproof te maken. Deze klussen breng je best nog snel in orde.
Stap 4: buitenkraan beveiligen
Om te vermijden dat buitenleidingen of –kraantjes kapot vriezen, sluit je volledig af. Draai de stopkraan dicht en de buitenkraan open totdat het resterende water uit de leiding is gelopen. Kan je de buitenkraan niet afsluiten, bind ze dan af met een doek en doe er een plastieken zak rond.
Lees ook:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Woon.1
Autonoom huis met spiegelende gevel zorgt zelf voor elektriciteit en water
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een huisje in Mexico. -
Woon.2
Ook onder de indruk van de topvilla uit Costa Belgica? Deze is nóg luxueuzer met een zwembad van 27 meter
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een villa aan de Spaanse Costa Blanca. -
Livios
Na heisa rond zonnepanelen: is zonneboiler beter alternatief?
Onlangs vernietigde het Grondwettelijk Hof de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller van digitale elektriciteitsmeters. Daardoor kunnen zonnepaneleneigenaars niet langer vijftien jaar extra van dat systeem genieten. Haal je daardoor momenteel meer voordeel uit een zonneboiler? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
-
Livios
We kiezen steeds vaker voor een inductiekookplaat
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Salaris
Zoveel verdien je in de meest hardnekkige knelpuntberoepen
Van schoonmaker tot ICT-ontwikkelaar: het lijstje met zware knelpuntberoepen oogt divers. En dat geldt ook voor de lonen. Jobat.be ging na wat je verdient in 7 van de meest hardnekkige knelpuntjobs. -
Loopbaanbegeleiding: hoe werkt het en hoe weet je of het iets voor jou is?
Uitgekeken op jouw job? Knaagt er iets, maar kan je niet goed zeggen wat? Heb je het helemaal gehad met jouw bedrijf of sommige collega’s? Weet dat je meestal recht hebt op loopbaanbegeleiding, waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt. Jobat.be vat de essentie samen. -
HLN Drive
Kleine auto kopen? Dit zijn de beste wagens onder 20.000 euro
SUV’s mogen dan wel steeds populairder worden, qua rijplezier valt een lagere stadswagen zeker niet tegen. Praktisch zijn ze ook, want compact vanbuiten en vaak ruim vanbinnen. Dit zijn volgens HLN Drive de 7 beste stadswagens van het moment.