Verhuurders verkopen nog snel woning voor nieuwe regels van kracht worden

Verhuurders willen geen zware renovatiekosten meer maken en verkopen daarom liever hun huis.
RV Verhuurders willen geen zware renovatiekosten meer maken en verkopen daarom liever hun huis.
Vastgoedmakelaars krijgen opvallend veel verhuurders over de vloer die hun pand zo snel mogelijk willen verkopen. Reden? De nieuwe regels die vanaf 1 januari gelden. Dan moeten huurwoningen beschikken over dubbele beglazing, dakisolatie en rookmelders. Het gaat om ingrepen die al gauw tienduizenden euro’s kunnen kosten.

De maatregelen passen binnen het Energierenovatieprogramma van de Vlaamse overheid dat ook in de vervanging van verouderde verwarmingsketels voorziet. Als de verhuurde woningen – bijna één op vijf in Vlaanderen – tegen 2020 niet aangepast zijn, worden ze onverhuurbaar verklaard.

Veel verhuurders huiveren bij de gedachte aan renoveren. “Ze zien de kosten niet zitten, omdat ze hun pand dan nog 20 à 30 jaar moeten bijhouden om het te laten renderen. Dan gaat het voornamelijk om mensen op leeftijd die naast de investering ook opkijken tegen de bijkomende stress van een renovatie”, vertelt Cedric Vanhencxthoven van Heylen Vastgoed.

Hij stelt vast dat meer en meer verhuurders hun woning liever verkopen dan renoveren en dat aantal zal de komende maanden alleen maar toenemen. “Veel van die panden zullen aan een correcte - en vaak lagere - prijs op de markt komen, waardoor die betaalbaarder worden voor jonge gezinnen en starters. Dat is een doelgroep voor wie er nu een schaarste aan woningen is.”

Bij Heylen Vastgoed verwachten ze dat de verkopers niet lang op een nieuwe eigenaar zullen moeten wachten. “Vooral panden rond de 200.000 euro zijn meteen weg, omdat daar enorm veel vraag naar is. Geïsoleerd of niet. Kopers beslissen ook sneller, onder meer door de langetermijnrente die nog blijft dalen.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.53 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • NANCY MINNAERT

  Mijn zoon en ik hebben geen last van 2020”,... de verhuurwoningen of appartementen zijn in orde,... rookmelders al 5 jaar geleden geïnstalleerd bij de huurders.... En zo maakt 2020 gewoon rustig zijn intreden ,.... echt niet zo moeilijk! De parameter, onze parameter: “ Zouden wij er zelf willen wonen?” Ja? Dan verhuren we het, Nee? Kopen we het niet aan om te laten renderen! Simpele eerlijkheid! En voor de rest is dit nog steeds de beste investering met een leuk contact met de huurders!

 • Maria Arens

  De enige melkers die er bestaan zijn banken, en politici met hun allerlei onbetaalbare nieuwe regelingen om de kassa op te drijven. Eigenaars zijn geen multimiljoenairs, wij betalen de bank met veel intrest, maar dankzij ons bestaan huurwoningen, of huurt u liever van de sociale diensten?

 • Fons Dewaele

  Dus als ik het artikel goed interpreteer, zijn de woningen dat nu verhuurd worden niet in orde qua isolatie. Verhuurd met enkele beglazing, dank niet geisoleerd, Enz... En worden nu snel van de hand gedaan, na uitmelken van de huurders. Zo zie ik het nu, of dit werkelijk zo is, is een andere vraag

 • Gerarda De fleurquin

  men moet de goede verhuurders niet gelijkstellen met de slechte ken mensen die hun eigendom al 30 jaar verhuren aan de dezelfde huurders ( die hun appartement goed onderhouden) indien er kosten zijn slaan die de handen in elkaar de verhuurder betaald het materiaal de huurder installeert de huur gaat niet omhoog iedereen content

 • Pieter smit

  Helaas gaat de prijs niet dalen, zelfs niet met een hoger aanbod, dat zijn de sprookjes die de immo kantoren de mensen wijsmaken.