Verbod op nieuwe stookolieketels vanaf 2022: wat moet je doen wanneer je ketel het plots begeeft?
LiviosVanaf 2022 mag je geen nieuwe stookolieketel plaatsen als er een gasleiding in je straat ligt. Bij nieuwbouwwoningen of gebouwen die een grondige energetische renovatie ondergaan, is het zelfs in élke situatie verboden. Maar wat als je ketel het binnenkort begeeft? Hoe laat je de stookolieketel weghalen? En wat zijn de alternatieven? Bouwsite Livios zocht het uit.
Stookolie is een van de meest vervuilende fossiele energiebronnen. Uit de recentste tweejaarlijkse cijfers van Statistiek Vlaanderen blijkt dat ongeveer 16% van alle gezinnen in Vlaanderen gebruik maakt van een stookolie-installatie. De cijfers blijven al enkele jaren stabiel, maar daar komt vanaf volgend jaar dus verandering in. Wie nu nog op stookolie verwarmt en vanaf 1 januari 2022 een nieuwe ketel wil plaatsen, moet verplicht overschakelen op een andere verwarmingsmethode. Belangrijk: herstellingen blijven wel mogelijk. Wanneer de brander of de regelaar stuk is, zal je die nog altijd kunnen vervangen. Gaat het ketellichaam stuk, dan mag je geen nieuwe stookolieketel plaatsen.
Duurzame energie
Het verbod komt er omdat ongeveer 40% van de broeikasgasemissies in Vlaanderen afkomstig is van stookoliegebruik bij woningverwarming. In het licht van de energietransitie - de overgang naar duurzame energie - moeten we ons stookolieverbuik de komende jaren afbouwen ten voordele van minder vervuilende brandstoffen. Momenteel zijn er ook zo’n 10.000 lekkende stookolietanks bij particulieren, wat de bodemkwaliteit niet ten goede komt. Ook dat is één van de redenen om de installaties uit te faseren. Voor stookolieverwarming bestaan er verschillende duurzamere alternatieven. Welk het meest aangeraden is, hangt af van je persoonlijke situatie.
Wettelijke procedure
Vooraleer je een nieuwe installatie plaatst, moet je je oude stookolieketel verwijderen en de stookolietank buiten gebruik stellen. De procedure voor die buitengebruikstelling is wettelijk bepaald. Je laat het werk uitvoeren door een erkende professional die een officieel attest aflevert. Als het niet mogelijk is om de tank weg te halen, maakt de professional die ‘inert’, bijvoorbeeld door de tank op te vullen met zand. De kostprijs schommelt tussen de 500 en 1.000 euro, maar is afhankelijk van de grootte en locatie van de tank.
Sommige gemeenten verstrekken een premie voor de sanering van stookolietanks of organiseren een groepsaankoop om stookolietanks buiten gebruik te stellen. Via de website van de gemeente kan je nagaan of dat voor jouw woonplaats het geval is. Niet onbelangrijk: een leeggehaalde mazoutinstallatie mag je niet omvormen tot regenwaterput.
Sinds kort bestaat er ook een fonds dat financiële steun biedt in het geval van bodemverontreiniging door lekkende stookolietanks of -leidingen. Dat Promaz-fonds is momenteel nog in oprichting, maar mogelijke gevallen kan je nu al melden.
Populairste alternatief: aardgas
Wat als je mazoutinstallatie het volgend jaar begeeft? Dan moet je op zoek naar een alternatief. De meest voor de hand liggende optie is aardgas. Uit statistieken blijkt dat ongeveer 68% van alle Vlaamse gezinnen verwarmt met aardgas. Wat de installatiekosten betreft, is aardgas doorgaans goedkoper dan stookolie. Niet alleen omdat je geen tank nodig hebt, maar ook omdat gasketels goedkoper zijn dan stookolieketels. Lees hier meer over de belangrijkste verschillen tussen aardgas en stookolie.
Een goede ketel heb je al vanaf 1.400 euro, exclusief btw. Je kan er – afhankelijk van je oude installatie – tot 40% mee besparen op je energiefactuur. Belangrijk is om uit de verschillende opties de juiste ketel te kiezen. Goed om te weten, is dat je de leidingen en radiatoren van je oude stookolie-installatie zonder grote ingrepen kan blijven gebruiken. Je moet wel een speciale buis in de schoorsteen (laten) aanbrengen om de verbrandingsgassen af te voeren.
Momenteel is ongeveer 93% van de gebouwen in Vlaanderen aansluitbaar op het bestaande aardgasnet. Zeker weten of er een gasleiding in je straat ligt? Dat kan je snel checken op de website van Fluvius. Bij een plots defect van je stookolieketel bestaat er bij Fluvius een spoedprocedure waarop je je kan beroepen. Die voorziet binnen de 5 werkdagen na een ondertekende offerte een aansluiting op een aardgasleiding in de straat.
Tip: Wie een nieuwe cv-ketel plaatst kan vaak ook rekenen op extra premies. Bekijk via de premielinker op welke premies jij precies kan rekenen.
Lees verder onder de video: Wat gaat renovatie ons kosten?
Wamtepomp of propaangas
Maar wat als er geen gasaansluiting in je straat mogelijk is? Een warmtepomp biedt dan een duurzaam alternatief, maar die is vooral efficiënt in combinatie met zonnepanelen en in een goed geïsoleerde woning. Kijk hier na of een warmtepomp een goed idee is voor jouw woning.
Tip: Ook voor warmtepompen kan je premies aanvragen. Bekijk in twee stappen op welke jij recht hebt.
Een andere mogelijkheid is verwarmen op propaangas. Voor een propaangasketel betaal je, afhankelijk van het gekozen merk, gemiddeld zo’n 3.000 euro, inclusief btw. Je kan kiezen tussen een bovengrondse of ondergrondse gastank. Lees hier meer over propaangas.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Livios.be.
Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waanzinnige woning
Plannen om een zwembad aan te leggen? Met een zitkuil, jacuzzi én terrasje in het water scoor je gegarandeerd
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Zoals deze villa in Beverly Hills met een verbluffend zwembad en zicht op LA. -
Livios
Zachter weer, hét ideale moment om je woning te schilderen: onze tien tips voor een topresultaat
Het kwik klimt gestaag richting een mooi lenteweertje. En dat is niet alleen het ideale moment om je terrasstoelen opnieuw uit te stallen. Ook die verfborstel mag je nu opdiepen, want schilderen doe je het allerbest bij temperaturen rond de 17 à 18°C. Waar dien je verder allemaal rekening mee te houden voor een ultiem resultaat? Bouwsite Livios somt tien tips op. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
-
KIJK. Wie koopt dit luxueuze appartement in Knokke voor 8,1 miljoen euro? “Het is niet voor iedereen”
8,1 miljoen euro. Zoveel moet je leggen voor het duurste appartement dat vandaag te koop staat aan de Belgische kust: een riante duplex vlak naast het casino in Knokke-Heist. Vastgoedexperte Hadisa Suleyman krijgt een rondleiding, maar heeft zo haar bedenkingen bij die prijs. “De zichten zijn wel uniek, maar voor die prijs verwacht je decadente luxe”. Log hierboven in en kijk gratis naar de volledige aflevering. -
HLN Shop
Voor nog geen 200 euro vliegen én slapen in Venetië, Berlijn of Londen: de scherpste reisdeals op een rij
Kriebelt het om op vakantie te vertrekken, maar wil je er niet te veel geld aan spenderen? Wie het slim aanpakt, kan ook voor een klein budget een leuke reis ondernemen, binnen én buiten Europa. ‘Low cost’ maatschappijen overtroeven elkaar met de meest interessante pakketreizen. HLN Shop helpt je bij het kiezen van een vakantie op jouw maat. -
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
PREMIUM
Welke groenten kan je kweken in potten en vanaf wanneer zet je kruiden in de grond? Tuinexperte beantwoordt jullie moestuinvragen
Moestuinieren is leuk, maar loopt niet altijd van een leien dakje. Wij vroegen aan jullie van welke problemen in de tuin jullie momenteel wakker liggen. En dat bleken er heel wat: van puntpaprika’s die weigeren om te groeien tot een schaduwrijke moestuin. Onze tuinexperte Laurence Machiels biedt een oplossing.