Veilig feesten: zo laat je alles vlot verlopen
LiviosNieuwjaar staat voor de deur. Ook in onze kleine bubbel mag dat zeker gevierd worden. Maar weet dat er in deze periode elk jaar heel wat ongevallen gebeuren in huis. Denk maar aan oververhitte fonduestellen, gordijnen die in brand vliegen door een kaars of kerstbomen die vuur vatten. Met deze tips van bouwsite Livios zorg je ervoor dat alles veilig verloopt.
Delen per e-mail
In de keuken
Tijdens de feestdagen brengen we heel wat tijd door in de keuken. Laat je vooral niet afleiden tijdens het koken. Haal ook de pannen van het vuur als je de keuken verlaat. En laat kinderen nooit alleen in de buurt van het fornuis, zeker niet als je kookt op gas. Ook aan tafel kan je op een paar dingen letten om het veilig te houden. Gebruik bijvoorbeeld een elektrisch toestel voor je fondue of gourmet. Plaats het toestel dichtbij het stopcontact zodat er niemand over de kabel kan vallen. Zet zeker geen brandbare materialen in de buurt van het fondue- of gourmetstel. En het is gezellig, maar wees toch voorzichtig met kaarsen op tafel.
De kerstboom
Kies eerst en vooral een brandveilige kerstboom en gebruik lampjes die weinig warmte afgeven zoals ledverlichting. Doe de lampjes ook uit als je gaat slapen of niet thuis bent. Controleer ook eerst of de bedrading van de kerstboomverlichting niet beschadigd is, vooraleer je die in de boom hangt. Plaats je kerstboom niet te dicht bij makkelijk brandbare spullen of warmtebronnen.
Vuur! Wat nu?
Als er toch vuur ontstaat, probeer het dan te doven. Lukt dit niet? Bel dan meteen naar het nummer 112. Verlaat de woning zo snel mogelijk en zorg ervoor dat niemand achterblijft. Sluit indien mogelijk alle deuren en vensters op je weg naar buiten, zodat het vuur niet aanwakkert.
Eenmaal buiten, laat je iemand voor de woning wachten. Zo weet de brandweer waar ze moeten zijn en verliezen ze geen kostbare tijd met het zoeken naar het juiste adres. Zorg ervoor dat de andere personen ergens terecht kunnen. Bel bij de buren aan en laat ze daar wachten, zodat iedereen warm blijft. Wist je dat… rook de meeste slachtoffers eist? Houd een natte doek tegen je mond als er veel rook is.
Eerste hulp bij brandwonden
Heb je een brandwonde opgelopen? Koel de wonde direct onder lauw water, en dat zo’n 20 minuten lang.. Gebruik nooit te koud water. Zo vermijd je onderkoeling. Heb je een brandwonde onder je kleding? Doe het kledingstuk dan niet uit maar ga ermee onder de douche staan. Of houd het verbrande lichaamsdeel onder de kraan. Smeer nog geen zalf op de brandwonde, zodat de arts de wonde goed kan beoordelen. Dek deze af met een schone doek en neem contact op met je huisarts, het ziekenhuis of het brandwondencentrum. Zorg ervoor dat de persoon met de brandwonde niet onderkoeld geraakt als hij zich buiten bevindt.
Anticipeer
Je denkt op voorhand beter na over een evacuatieplan. Hoe evacueer je jouw gasten zo snel mogelijk? Is er een brandblusser of branddeken in huis? Vermijd ook hindernissen op je vluchtroutes en zie dat je jouw buitendeuren snel kan openen. Tip: Controleer of de batterijen van de rookmelders in jouw huis nog werken.
Lees ook op Livios.be:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Woon. Gaf jij je interieur al een gelaat? Deco met een gezicht verovert onze huiskamers
Is het omdat we door corona nauwelijks andere mensen mogen zien? Feit is dat home deco met daarop een gezicht massaal onze huiskamers verovert. Een vaas met een gelaat, een poster, masker, kussen, ... Noem het op en het bestaat. Misschien is het voor jou met een van deze items wel liefde op het eerste gezicht? -
PREMIUM
Je slaapkamer ‘in het nieuw’: onze woonexpert toont de mogelijkheden én wat het je kost
Onze woonexpert Björn Cocquyt toont elke week hoe je het potentieel van je huis maximaal kunt benutten. Deze keer biedt hij inspiratie voor de renovatie van een slaapkamer. Drie verschillende voorbeelden, telkens binnen een ander budget. -
PREMIUM
Nico (45) en Kelly (37) lieten hun gerenoveerde halfopen woning schatten: “Dit hadden we nooit durven te dromen”
-
-
Woon. 62 DIY-ideeën om je interieur een persoonlijke toets te geven
Ben je creatief aangelegd en hou je ervan om je interieur een persoonlijke toets te geven met iets zelfgemaakts? Dan is het atelierboek van vtwonen iets voor jou. Het is een verzameling van 62 ideeën voor grote en kleine projecten. Stuk voor stuk zijn het leuke én praktische aanvulling voor in je huis, zoals een messenblok, kast of lambrisering. Je hoeft de omschrijving niet braaf te volgen, maar kan er een eigen interpretatie aan geven. Het boek is uitgegeven door Lannoo en kost 22,50 euro. Bestellen kan hier. -
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11? -
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt.