Vastgoedsector wil meer stimuli voor nieuwbouw als reactie op afschaffing woonbonus

 De geplande afschaffing van de woonbonus zal nieuwbouw immers alweer benadelen tegenover bestaande woningen en renovaties.
Shutterstock De geplande afschaffing van de woonbonus zal nieuwbouw immers alweer benadelen tegenover bestaande woningen en renovaties.
De Beroepsvereniging van de vastgoedsector (BVS) heeft de Vlaamse onderhandelaars opgeroepen om nieuwbouw meer te stimuleren. De geplande afschaffing van de woonbonus zal nieuwbouw immers alweer benadelen tegenover bestaande woningen en renovaties, zo stelt de BVS in een reactie op de startnota voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering.

"De verlaging van de registratierechten waarmee men de woonbonus wil compenseren rekent bij nieuwbouw enkel op de grond. Het voordeel is dus veel kleiner dan bij bestaande woningen. Dit komt nog eens bovenop de ongelijke behandeling in btw. Vandaag betaal je 21 procent btw op nieuwbouw, tegenover 6 procent bij een renovatie", legt gedelegeerd bestuurder Olivier Carrette uit. 

Over de evolutie van de betonstop naar de bouwshift is de BVS positief. "We moeten met z'n allen compacter en hoger gaan wonen, liefst nog in de nabijheid van stads- of dorpskernen, én dichter bij het openbaar vervoer of ons werk. Alleen zo creëren we een oplossing voor onze huidige ruimtelijke ordening met tal van files en een versnipperd landschap", aldus Carrette. 

De BVS vertegenwoordigt ruim 150 projectontwikkelaars in België.

24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerd Van nieuwenhove

  Deze sector moet een grondig doorgelicht worden ... Uit ervaring gesproken , er circuleert daar veel zwart geld in het rond ! En de bouwpromotoren en makelaars ze zitten in je zakken om grote sier te kunnen maken ?

 • Sébastien Bo

  Nieuwbouw stimuleren is regelrecht tegen de betonstop, ik kan wel begrijpen dat renovaties extra premies moeten krijgen zo dat er minder verkrotting is, zo blijft er toch nog een beetje groen over.Want bij nieuwbouw verdwijnt er nog veel meer natuur.

 • franky van semmertier

  Dank u wel! Toch nog een organisatie met logica.N-va kopstuk Bart De Wever daarintegen ging alvast eens het omgekeerde implementeren nl.woonbonus wegnemen, via de registratie compensaties geven dewelke alleen op bouwgrond en bestaande woningen zal gelden terwijl er mensen zijn zoals ik die meegaan in de ecologische gedachte van nieuwbouw dewelke al veel duurder is en daarboven nog eens zullen bestraft worden door geen enkele compensatie hiervoor te krijgen. Btw nieuwbouw van 21%naar 6% brengen!

 • Jan Van Rompaey

  Zien ze hun mega winsten verdwijnen ?

 • stefaan lalonge

  De wereld op zijn kop. De overheid zou moeten stimuleren terwijl zij zelf 3 of meer procent per deal in de pocket steken. Deze sector moet aan banden gelegd worden. De winst zou moeten beperkt worden tot maximaal 1 procent en dat is ruim genoeg. Ook de notariskosten en taksen voor de staat moeten beperkt worden. We worden uitgeperst als een citroen wat betreft belastingen op woningen. Is de kadastrale belasting en de erfrecht taks geen regelrechte diefstal. Hoelang pikken we dit nog???