BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Vanaf 2022 is expertise verplicht om hypothecaire lening te verkrijgen: Om hebzucht van eigenaren en makelaars tegen te gaan

Banken zullen vanaf volgend jaar woonleningen moeten verstrekken op basis van de geschatte waarde van een huis en niet langer op de aankoopprijs. Dat schrijven La Libre Belgique en L’ Echo. Kopers die “overbieden” en meer betalen dan de geschatte waarde zullen dat deel van het bedrag zelf moeten kunnen ophoesten. De maatregel moet ervoor zorgen dat de prijzen op de vastgoedmarkt niet verder door het dak gaan.

251 reacties

 • Gino Denil

  1 week geleden
  Een huis moet niet afbetaald worden door de huurder, Kristof De Vos. Dat is rijk worden op de kap van een ander. Een huur moet - na aftrek van alle kosten - de gederfde inkomsten compenseren door je kapitaal dat er in zit en het waardeverlies door inflatie. Een rente van 0,11% en de lage inflatiecijfers van de laatste jaren in acht genomen zijn veel huren eigenlijk veel te hoog.
 • Danny De Graeve

  4 weken geleden
  Ze worden steeds weer wakker wanneer het te laat is?
 • Kristof De Vos

  1 maand geleden
  Het is duidelijk dat sommigen niet weten wat het kost om een huis aan te schaffen en te onderhouden of te verhuren. Het huidig huurregime is eerder rond de 3% bruto. Veel verhuurders hebben een lening lopen rond 1% en meer. Trek daar je kosten af en je zit als je een goed huis verhuurd aan max 2% netto rendement. 1 tegenslag en je kan 5 jaar verhuren om die put te dichten tot een status quo. Mensen zetten tegenwoordig gewoon hun prioriteiten verkeerd, ze willen alles en dat gaat niet.
 • Johan Van Biesen

  1 maand geleden
  Net zoals in de VS kopen hedgefunds en allerhande investeringsfirma's alle mogelijke eigendommen op door extra op te bieden op de verkoopprijs, zodat de gewone mens enkel nog zal kunnen huren. The great reset is begonnen.
 • Joseph Vande Reyd

  1 maand geleden
  Laat ons niet flauw doen, de modale loontrekkende kan nu al geen woning meer kopen en dat alleen al door de enorme koopkrachtdaling van de laatste 30 jaar, diegenen die dat nu wel nog kunnen worden door familie financieel ondersteunt, een vergelijking tussen mijn loonbriefje van 1996 en 2016(20 jaar)toont zwart op wit een nettoloonverlies van 550euro (22000fr) reken daar de inflatie bovenop en je weet hoe goed de overheid met de loontrekkende voor heeft, 0,0niks
 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Ondanks stijgende energieprijzen geen piekende rekening? Een slimme thermostaat helpt je besparen
  Livios

  Ondanks stijgende energie­prij­zen geen piekende rekening? Een slimme thermo­staat helpt je besparen

  Doen Nest, Anna en Toon bij jou een belletje rinkelen? De slimme thermostaat is inderdaad al goed ingeburgerd. Met zo’n toestel koppel je je bestaande cv-ketel aan het internet. Met een bijhorende app behoud je de controle over je verwarming. Ook als je van huis bent. Bovendien zijn de meeste slimme thermostaten zelflerend. Ze passen zich aan je leefgewoontes aan. Resultaat? Energie-efficiënte verwarming op maat van jouw gezin. Bouwsite Livios legt uit hoe het werkt.