Van slimme zonnepanelen tot wijkverwarming: zo willen wetenschappers jouw energieverbruik doen dalen

Tegen 2030 moeten we met z’n allen 32,5 procent minder energie verbruiken dan in 2005. Om dat waar te maken, moeten we ook blijven investeren in energiezuinige woningen.
GettyImages Tegen 2030 moeten we met z’n allen 32,5 procent minder energie verbruiken dan in 2005. Om dat waar te maken, moeten we ook blijven investeren in energiezuinige woningen.
De EU pakt uit met nieuwe energiedoelstellingen. Tegen 2030 moeten we met z’n allen 32,5 procent minder energie verbruiken dan in 2005. Om dat waar te maken, moeten we ook blijven investeren in energiezuinige woningen. Dat begint natuurlijk bij goede isolatie, maar waar kunnen we nog winst boeken? Stijn Verbeke, specialist energiezuinig bouwen bij EnergyVille/VITO en Universiteit Antwerpen, wijst op vier speerpunten waar wetenschappers momenteel hun hoofd over breken.

1. Betere zonnepanelen

“Er is nog veel verbetering mogelijk op het vlak van hernieuwbare energie”, zegt Stijn Verbeke. “Ik denk dan onder meer aan BIPV of building-integrated photovoltaics, zonnepanelen verwerkt in gewoon bouwmateriaal zoals gevelafwerking.”

Een ander voorbeeld zijn volgens Stijn Verbeke de zogenaamde PVT-panelen die behalve het opwekken van elektriciteit ook de warmte die vrijkomt gebruiken om sanitair water op te warmen.

Gratis zonne-energie zonder je dak te ontsieren? Het kan!

2. Opslag van energie

Volgens Stijn Verbeke wordt ook de opslag van energie steeds belangrijker. Dat geeft ons de nodige flexibiliteit om te kunnen anticiperen op schommelingen in het aanbod aan hernieuwbare energie.

De thuisbatterij voor de opslag van elektriciteit uit PV-panelen is intussen bekend. Maar er zijn ook andere manieren om energie op te slaan. Stijn Verbeke: “Je kan bijvoorbeeld het voorraadvat voor sanitair warm water op een intelligente manier aansturen, zodat je water opwarmt op het moment dat er veel zonne-energie beschikbaar is. Zo vormt je warmwatervat ook een soort batterij, maar dan voor de opslag van warmte.”

Tip: hier zie je hoe zo’n warmwatervat werkt.

“Ook de koppeling van een warmtepomp aan een traag reagerende vloerverwarming is een vorm van energieopslag”, aldus Stijn Verbeke. Net omdat het systeem zo traag reageert, kan je de elektriciteit van de zonnepanelen ’s middags gebruiken voor de warmtepomp. Zo geniet je ’s avonds van warmte die tijdens de dag op een duurzame manier opgewekt werd.

Benieuwd naar de gevolgen van slimme meters en zonnebatterijen op jouw PV-installatie? Livios zocht het voor je uit!

“Er is nog veel verbetering mogelijk op het vlak van hernieuwbare energie”, zegt Stijn Verbeke, specialist energiezuinig bouwen bij EnergyVille/VITO en Universiteit Antwerpen.
Marc Sourbron “Er is nog veel verbetering mogelijk op het vlak van hernieuwbare energie”, zegt Stijn Verbeke, specialist energiezuinig bouwen bij EnergyVille/VITO en Universiteit Antwerpen.

3. Slimme woningen

Stijn Verbeke verwacht veel van het Internet of Things: geconnecteerde apparaten en sensoren die zorgen voor de automatische aansturing van de systemen in je woning, vaak met behulp van artificiële intelligentie.

“Naast de slimme thermostaat denk ik dan onder meer ook aan de slimme bediening van zonwering aan de hand van weersvoorspellingen, de automatische regeling van ventilatie, de aansturing van batterijen en energie-uitwisseling tussen elektrische auto’s en onze woningen.”

4. Verwarming voor de hele wijk

Specialisten gaan ervan uit dat we in de toekomst woningen vaak niet langer individueel meer zullen verwarmen, maar met systemen die volledige straten of wijken van energie voorzien. “Bij een zeer kleine warmtevraag is het dikwijls niet efficiënt om individueel te investeren in geavanceerde en dure technologieën”, zegt Stijn Verbeke. “Bovendien zijn sommige technieken voor individuele woningeigenaars niet mogelijk, omdat hun huis bijvoorbeeld slecht georiënteerd is of uit plaatsgebrek.”

Nog een tip van Stijn: “Door samen met je buren te investeren in een gezamenlijke installatie of, indien mogelijk, aan te sluiten op een groter warmtenet, kom je tot een betere en goedkopere oplossing.” Ontdek wat jij moet weten over warmtenetten.

Meer weten? Lees verder op Livios

Onze huizen zijn veel te groot… en dat kost ons handenvol energie
Het probleem met de renovaties in Vlaanderen: “We kopen te veel met ons hart”
Spraakmakende gezinswoning wint internationale architectuurprijs
52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Verstrepen

  En gaan die kerels van de EU dat voor ons betalen?

 • Ronald Polutnik

  Als onze energie verbruik gaat dalen , dan heeft de overheid minder inkomsten . Waar gaan ze dan weer het geld zoeken of uithalen , bij de werkende en armere mensen . Want volgens de overheid , is er nog geen armoede genoeg .

 • Eric Callebaut

  Het enige dat we betalen zijn prosumententaksen, groene stroomaandelen van onze eigen productie, straks uitgebreid met CO2 taksen om de gascentrales en de monopoliedromen van fluxies te financieren. Nu nog gasgestookte en door intercommunales gestuurde verwarmingsprojecten afbetalen en we mogen naar de voedselbank.

 • Freddy Gillis

  Allemaal groen gelul, waarom worden prive iniatieven niet toegestaan ik wil mijn eigen windmolen plaatsen en wordt verboden. Zakkenvullers.

 • stefan ceulemans

  Betaalbaar voor de modale burger ja uitleggen kunnen ze goe in Brussel