Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
LiviosOm een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium.
Delen per e-mail
15 m²
Ieder tiny house is anders. De prijzen hangen dan ook af van de grootte, het ontwerp en de materialen die je kiest. Als je zelf een deel van de bouwwerken voor jouw rekening neemt, heeft dit ook een positieve invloed op de kostprijs. Arno Geunes van Tiny House Belgium geeft toch enkele richtprijzen mee voor een tiny house van zo’n 15 m².
Afgewerkt: 50.000 à 60.000 euro incl. btw
Een tiny house dat volledig is afgewerkt, kost tussen de 50.000 en 60.000 euro incl. btw. Het is volledig afgewerkt op technisch vlak én volledig bemeubeld. Voor dit budget heb je dus een instapklaar tiny house. Je hoeft enkel je spullen nog te verhuizen en je kan erin wonen. Benieuwd hoe een tiny house er van binnen uitziet?
Casco: 25.000 à 30.000 euro incl. btw
Een casco tiny house is wind- en waterdicht afgewerkt. Dit wil zeggen dat de buitenzijde van het tiny house volledig klaar is: de ramen, gevelbekleding, het dak, … zijn voorzien. Aan de buitenzijde heb je dus geen werk meer. De afwerking aan de binnenzijde moet je wel nog volledig zelf doen. Ook de technieken zijn nog niet voorzien.
DIY casco: 20.000 à 25.000 euro incl. btw
Een andere optie is om je tiny house volledig zelf te bouwen. “Een DIY casco tiny house wordt door de eigenaar gebouwd met onze begeleiding. Wij tekenen de plannen voor je uit, leggen de bouwmaterialen voor je klaar en zorgen dagelijks voor de nodige begeleiding. Hierdoor kan je zelf bouwen zonder kopzorgen en heb je toch de garantie op een professioneel resultaat.” Leestip: Gerdine bouwt haar eigen tiny house. Ontdek haar verhaal.
Atelier huren: 400 euro/maand incl. btw
Tiny House Belgium stelt zijn atelier ook ter beschikking voor bouwers die zelf aan de slag willen gaan. Als je geen begeleiding wenst, maar wel een ruimte en machines zoekt om je eigen tiny house te bouwen, dan betaal je 400 euro per maand. Indien je toch af en toe hulp nodig hebt, kan dit aan 40 euro per uur.
Trailer: vanaf 2.000 euro incl. btw
Een tiny house wordt doorgaans op een trailer gebouwd. Die heb je nodig om je tiny house naar de gewenste locatie te vervoeren. Er bestaan verschillende soorten. Voor een trailer die conform is om op de weg te rijden, betaal je ongeveer een 4.000 euro incl. btw. Je tiny house mag dan maximaal 2,55 op 8,4 meter groot zijn. Zijn de afmetingen groter? Dan heb je een andere soort trailer nodig die verplaatst dient te worden op een dieplader. Deze is goedkoper in aankoop: reken op zo’n 2.000 euro incl. btw. Maar het transport is wel duurder.
Let op: je kan een tiny house niet zomaar overal neerzetten. Dit zegt de wet over alternatieve woonvormen.
Transport: vanaf 400 euro incl. btw
Ook voor het transport betaal je kosten. De prijzen voor transport zijn afhankelijk van de afstand en de moeilijkheidsgraad. Moet het tiny house op een modderig veld geplaatst worden, op een betonnen oprit of met een kraan over huizen getild? Ook de maten van het huisje bepalen of het om een uitzonderlijk transport gaat. “Het transport van een tiny house van 4 meter breed is veel duurder dan eentje van 2,55 meter breed”, legt Arno uit. “Meestal liggen de prijzen rond de 400 à 500 euro incl. btw. Maar dit kan ook beduidend meer of minder zijn, afhankelijk van de omstandigheden.”
Lees ook op Livios.be:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jongeren minder actief op vastgoedmarkt in 2020
Bij BNP Paribas Fortis, marktleider voor de woonkredieten in ons land, ging vorig jaar slechts één op de vijf toegekende woonkredieten naar een jongere (min 30 jaar). Het aantal kredietnemers in deze categorie daalde met 30 procent tegenover 2019, maar toen waren ze wel oververtegenwoordigd door de afschaffing van de woonbonus eind dat jaar. -
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
Woon.
Technologie die krasjes vanzelf herstelt laat badkamermeubels er steeds als nieuw uitzien
Door het intense gebruik duurt het niet lang voor de oppervlakken van badkamermeubels kleine krassen vertonen. Dankzij een speciale technologie hoort dat voortaan tot het verleden, want door ze te behandelen met een lak verdwijnen die krasjes na een poosje vanzelf. -
-
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij. -
We bouwen kleiner, en dat zie je aan de kadastrale inkomens
Het gemiddelde kadastrale inkomen (KI) van de Vlaamse woningen daalt jaar na jaar. Waar het gemiddelde niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van een woning in 2015 zo’n 1.010 euro bedroeg, was dat vorig jaar nog 964 euro - een daling van 4,5%. Belangrijkste reden? We bouwen steeds kleiner.