Vaker direct een hoger bod: Vlaamse huizenprijzen in 2020 het sterkst gestegen in 15 jaar
De verkoopprijzen voor huizen in Vlaanderen zijn in 2020 met 5,93 procent gestegen, dat is de grootste stijging sinds 2006. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van makelaarsgroep ERA. Ook de appartementen zagen een grote prijsstijging, in het bijzonder in de kustgemeenten.
Delen per e-mail
Volgens de vastgoedindex, die de transacties van ERA-makelaars in de voorbije 15 jaar analyseert, stegen de prijzen in 2020 met 5,93 procent ten opzichte van 2019. Zo kost een huis in Vlaanderen vandaag gemakkelijk zo'n 15.000 euro meer dan in 2019.
Rush door corona
De onderzoekers zien een belangrijke reden voor de prijsstijging in het inhaalmanoeuvre dat zich na de eerste lockdown voltrok. Kandidaat-kopers gingen minder onderhandelen over de prijs en brachten vaker meteen een hoger bod uit: in het eerste kwartaal - grotendeels voor de lockdown - werd gemiddeld 93 procent van de vraagprijs geboden. In het tweede en derde kwartaal steeg dit respectievelijk naar 94,5 procent en 95,4 procent.
Volgens Sven Damen, professor Vastgoedeconomie en Financiering aan de UAntwerpen, is er sprake van een rush door corona.
"Kandidaat-kopers namen duidelijk minder risico om naast hun 'droomhuis' te grijpen post-lockdown, dus boden ze gemiddeld wat hoger dan voordien. Tijdens de zomermaanden - inclusief september - is dat cijfer zelfs nooit onder de 95 procent gezakt, dat is ongezien in de laatste 15 jaar."
Appartement aan de kust
De prijzen van appartementen stegen met 4,86 procent, aan de kust was dat zelfs 7,01 procent. "Het vastgoed aan onze Belgische kust is duidelijk nog populairder geworden door corona" zegt ERA Belgium-CEO Johan Krijgsman.
"Dat valt voor een deel te verklaren door de vele Belgen die er vorig jaar een tweede verblijf kochten. Het is immers in deze tijden gemakkelijker om even een weekje op-en-af naar de kust te rijden dan naar pakweg Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië te reizen. En die stijgende populariteit zet dan op zijn beurt druk op de prijzen van de appartementen in onze kustgemeenten.”
Terras
Appartementen zonder terras vielen dan weer uit de smaak. In 2020 stond een appartement zonder terras gemiddeld 22 dagen langer te koop dan eentje met terras vergeleken met 2019. Dat jaar was dat nog omgekeerd. Toen verkochten terrasloze appartementen gemiddeld zelfs drie dagen sneller.
Bovendien werd voor een appartement met een terras minder over de prijs onderhandeld en dus meteen hoger geboden.
Onderzoek naar impact
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) heeft tussen de eerste en de tweede coronagolf opdracht gegeven aan het Steunpunt Wonen om de gevolgen van de coronacrisis op de woningmarkt te analyseren. Dat meldt zijn kabinet in reactie op de sterk gestegen woningprijzen.
Diependaele waarschuwt ervoor al te verregaande conclusies te trekken uit de opvallende cijfers. “2020 was ook voor de woningmarkt een uitzonderlijk jaar, wegens de coronacrisis. Ik wil eerder evalueren op langere termijn”, zegt hij.
“Daarvoor is het afwachten tot onze maatschappij en economie opnieuw stabiliseert, waarna de woningmarkt wel zal volgen. Dat de prijzen nu de grootste piek kennen na 2006, betekent immers vooral dat woningmarkt niet ongevoelig is voor maatschappelijke gebeurtenissen.”
Verstorend
De minister wijst ook op het feit dat er in 2020 enkele maanden geen fysieke plaatsbezoeken meer mochten plaatsvinden. “Daarmee verstoor je zonder meer de normale werking van de economische markt, die de woningmarkt toch is. We hebben daar al vaker voor gewaarschuwd. Zowel op sociaal als economisch vlak is het sluiten van de woningmarkt geen goeie zaak.”
Om de precieze impact in te schatten, gaf de minister na de eerst coronagolf al opdracht aan het Steunpunt Wonen om na te denken over de periode na de crisis. Dit voorjaar komen er daarnaast extra overlegmomenten over ‘wonen na corona’, waarin zal worden nagegaan wat bijvoorbeeld de sociologische en markteconomische gevolgen zijn van de coronacrisis op de woningmarkt en hoe de overheid daarop kan inspelen, aldus nog Diependaele.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11? -
PREMIUM
Binnenkijker Deze imposante villa lijkt wel een set voor een kerstfilm: “Met natuurlijke materialen kan je zorgen voor een weelderige kerstdecoratie”
-
PREMIUM
Jeroen (37) en Siska (35) kochten voor 340.000 euro een bungalow uit 1969: “Vroeger een hoop onbenutte ruimte, vandaag is het een villa”
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert neemt de proef op de som. Deze week stuurt hij Frédéric Verslyp van Partners in Vastgoed naar een bungalow in Ieper die sinds de renovatie een volwaardige villa is. De eigenaars voerden alle werken zelf uit. “Met deze woning hebben ze een mooi appeltje voor de dorst.” -
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Livios Je oude trap beu gezien? Zo geef je hem een snelle make-over
Bestaand binnenschrijnwerk, zoals trappen of binnendeuren, kan je makkelijk en betaalbaar opfrissen met een likje verf. Maar er zijn ook andere opties voor een snelle opknapbeurt. Bouwsite Livios helpt je op weg. -
PREMIUM
Rush op bouwgronden, (eventjes) dalende prijzen en tweede verblijf in recreatiepark: dit worden dé vastgoedtrends van 2021
-
PREMIUM
Superrijken uit hele wereld kopen dure villa's in Vlaanderen zonder belasting te betalen: “Dit is belastingontwijking”
Het luxevastgoed in ons land blijft aan populariteit winnen. Vanuit de hele wereld komen de superrijken bij ons shoppen. De bedragen lopen in de tientallen miljoenen euro's, maar registratierechten worden er niét betaald. "Dit is belastingontwijking", zegt fiscaal expert Michel Maus in 'Telefacts NU'.
17 reacties
Paul Philippaerts
karel daneeels
Dick De Zeure
wim rooyakkers
Louis berckmans