Uitstel voor ene bouwnorm, snellere verscherping voor andere

.
Getty Images .
De Vlaamse regering heeft enkele belangrijke bouwnormen aangepast. Zo komt er uitstel voor het verlagen van het S-peil, dat de bescherming tegen hitte en koude uitdrukt, maar voor en hogere bouwkost zorgt. Bij verregaande renovaties wordt het E-peil, dat het energieverbruik beoordeelt, sneller verscherpt naar 60. Dat meldt de krant De Standaard.

Hoe minder energie er nodig is om zomer en winter je huis op temperatuur te houden, hoe lager de S-score. Die mag bij een nieuwbouw vandaag niet meer dan 31 bedragen en zou vanaf volgend jaar niet hoger dan 28 mogen zijn. De bouwsector protesteerde, omdat die regel volgens hen een meerkost van 5 tot 10 procent met zich meebrengt door de nood aan betere beglazing en meer zonwering en isolatie. Anderen vroegen zich luidop af of het wel mogelijk is om betaalbare vrijstaande huizen te bouwen die aan die norm voldoen.

Op vraag van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse regering beslist dat de verscherping met een jaar wordt uitgesteld en dat ook de resultaten van een analyse worden afgewacht.

Wie grondig renoveert, zal vanaf 2021 wel aan strengere energie-eisen moeten voldoen. Zo zakt het E-peil vier jaar eerder dan gepland van E70 naar E60. In de praktijk ligt het gemiddelde E-peil vandaag al onder de 70.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van de Velde

  Bouw met kleine ramen aan de zonzijden en hou de zon buiten aan de buitenkant. Gebruik isolerende materialen met de geringste warmtedoorslag voor de bouwschil zoals leem, hennepkalk en Ytong. Gebruik natuurlijke ventilatie zoals in een termietenhoop. Gebruik de stroom van uw zonnepanelen om zo nodig te koelen als de zon schijnt en versterk de ventilatie 's nachts.

 • dirk andelhofs

  Weeral een gemiste kans. Ik woon nu bijna 20 jaar in een woning met E-peil van -11 (min 11). Het huis is koel in de zomer en warm in de winter. Het huis bouwen was de beste investering ooit wegens nu reeds 20 jaar geen energiefactuur. Het huis is ook perfect gezond door gebruik van natuurlijke bouwmaterialen. Heel erg jammer dat het bij onze politici en hun adviseurs aan kennis ontbreekt om de juiste beslissingen te nemen.

 • Davy Geysens

  Vlaamse nieuwbouw vandaag de dag: stenen blokkendozen op elkaar gestapeld en met grote glaspartijen, waar je nauwelijks lucht in krijgt wegens overdreven geïsoleerd. Lijkt me werkelijk de hel om in te wonen. Door overdreven isolatie kan de warmte ook moeilijker weg tijdens hitteperiodes wanneer het in je huis zit, dus zonder airco in de zomer bijna niet leefbaar. Geen enkel van dit soort huizen lijkt ook gordijnen of rolluiken te hebben. Waarschijnlijk exhibitionisten dus die in zoiets wonen...

 • Koen Meeusen

  In 2012 gestart met een nieuwbouw, in 2014 erin getrokken. Epeil is 47. Ben ook maar een gewone werkmens. Dat lukt hoor...

 • piet devlieger

  Het moet toch een leuk leven zijn als je zo dik betaald niets omhanden hebt en dan voor de fun wat regeltjes kan verzinnen. Niet betaalbaar voor de burger ? Ons probleem toch niet ?