Twijfels over hoe je wil bouwen? Patrick test houtskeletbouw eerst uit bij schoonouders
LiviosNa lang twijfelen over zijn bouwproject nam Patrick Gaukema een originele beslissing. Niet omdat hij voor houtskeletbouw koos, maar wel omdat hij eerst een woning voor zijn schoonouders liet bouwen als proefproject. Hoe dat verliep? Bouwsite Livios zocht het voor je uit.
Delen per e-mail
In Arendonk, in het hartje van de Kempen, wonen Joseph en Jeannine Keustermans in een gezellige, landelijke woning. Niet meteen speciaal, ware het niet dat het koppel eigenlijk als proefkonijn werd ingeschakeld voor de bouwplannen van dochterlief en haar man Patrick. “We wilden zelf bouwen maar ik was wat bang voor houtskeletbouw. Eigenlijk was deze woning een proefproject om te kijken hoe goed dat zou meevallen”, vertelt Patrick. Lees meer over deze bouwmethode.
Vlot overtuigd
Het huis waar Jeannine en Joseph aanvankelijk woonden was te groot geworden en voldeed niet meer aan de huidige normen. De keuze voor een nieuwe houtskeletbouw had vooral te maken met de uitstekende isolerende eigenschappen en het feit dat het een droog bouwproces is waardoor je binnen geen last hebt van vocht. Ook het vlotte verloop van het project wist Patrick te overtuigen. “Alles is vlekkeloos verlopen. We hebben daarna ook voor onze eigen woning voor houtskeletbouw gekozen.”
Eenvoudig maar functioneel
De opdracht voor de architect was simpel: aangezien ze er maar met twee gingen wonen, wilden zowel Patrick als zijn schoonouders vooral een eenvoudig huis met een functionele indeling. Bedoeling was om een bungalow te bouwen waarin alles zich op de benedenverdieping bevindt. “Maar we moesten van de gemeente met een verdiep werken”, vertelt Patrick. “Jammer, want de bovenverdieping hebben we helemaal niet nodig.” Op advies van de bouwfirma werden op de bovenverdieping toch de nodige kamers en aansluitingen voorzien zodat een eventuele volgende eigenaar de verdieping makkelijk in gebruik kan nemen.
Instapklaar in 9 maanden
De ruwbouw legden ze in handen van een houtskeletbouwspecialist. “In het begin ging het immens snel. Op twee dagen tijd stond de structuur recht”, zegt Patrick. Eens het houtskelet schilderklaar was, nam Patrick de afwerking voor zijn rekening. Vloeren, tegelen, schilderen, deuren plaatsen,… dat deed hij allemaal zelf. Zo was de klus op negen maanden geklaard en konden Joseph en Jeannine in mei 2019 intrekken.
“Wij betalen enkel het netbeheer”
De woning krijgt een 10 op 10 voor energiezuinigheid. De doorgedreven isolatie, zonnepanelen en warmtepomp zorgen ervoor dat de bewoners enkel beheerskosten moeten betalen. “We betalen zo’n 400 euro per jaar voor het netbeheer maar hebben verder geen kosten. De zonnepanelen en warmtepomp zijn natuurlijk duurder in aankoop maar op lange termijn win je zeker.” Wil je ook gebruik maken van hernieuwbare energie? Dat kan met deze technieken.
Geen vooropgesteld budget
Naar budget werd er bij deze nieuwbouw niet echt gekeken. Het was vooral belangrijk dat alles wat er moest zijn, voorzien was. “Voor de afwerking kies je natuurlijk zelf hoe duur je het maakt, maar tijdens het bouwen van de woning zijn we niet voor verrassingen komen te staan. De bouwfirma had een offerte opgemaakt en heeft zich daar ook aan gehouden.” Benieuwd of een nieuwbouwwoning ook binnen jouw budget past? Bereken het zelf met deze calculator.
Tweewoonst
Zouden ze het achteraf gezien anders aanpakken? Daarover zijn de meningen verdeeld. Jeannine is overtuigd van de woning zoals die nu is. “Alles is goed. Het huis is goed verwarmd, gezellig om in te wonen en makkelijk om te onderhouden.” Patrick ziet het anders. “Als ik toen had geweten wat ik nu weet, zou ik de twee woningen tegen elkaar hebben gebouwd. Langs binnen wel volledig afgescheiden maar met een betere doorgang. Op dat vlak zitten we nu vrij beperkt.”
Lees ook op Livios.be:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De helft minder exposanten, maar verbouwkoorts blijft: digitale editie van Batibouw van start
-
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
Livios
Na heisa rond zonnepanelen: is zonneboiler beter alternatief?
Onlangs vernietigde het Grondwettelijk Hof de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller van digitale elektriciteitsmeters. Daardoor kunnen zonnepaneleneigenaars niet langer vijftien jaar extra van dat systeem genieten. Haal je daardoor momenteel meer voordeel uit een zonneboiler? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
-
PREMIUM
Een huis kopen via de makelaar, notaris of rechtstreeks? Onze geldexpert legt uit welke impact het heeft op je budget
-
HLN Drive
Test Ford Puma ST: sportieve gezinsvriend
In de jaren 90 was de Ford Puma een knapgelijnde coupé, de tand des tijds zorgde er echter voor dat het model het nu wat hoger van de grond zoekt. Toch valt er nog altijd flink wat lol te trappen met de Puma, vooral in zijn sportievere ST-uitvoering. HLN Drive deed de test. -
PREMIUM
Van kleine aanpassingen tot een volledige woonunit: onze woonexpert toont hoe je kan (ver)bouwen met het oog op later
-
Energie
Zonnepanelen versus terugdraaiende teller: Test Aankoop vindt dat Wallonië het veel beter aanpakt
Het arrest van het Grondwettelijk Hof rond de afschaffing van de terugdraaiende teller zorgt nog altijd voor beroering bij de eigenaars van zonnepanelen. Test Aankoop omschreef het Waalse model onlangs als een te volgen voorbeeld voor Vlaanderen. Mijnenergie.be legt uit wat de verschillen zijn met de Vlaamse regeling.