Tot eind dit jaar premie van 1.500 euro voor zonnepanelen: hoeveel panelen heb je nodig en wat kost dat?
LiviosDe hoge elektriciteitsprijzen zorgen ervoor dat we meer zonnepanelen op ons dak leggen. In de eerste 4 maanden van dit jaar werden er in Vlaanderen 50 procent meer zonnepanelen aangekocht dan vorig jaar. Hoe bepaal je hoeveel panelen je nodig hebt? Wat kost een installatie? En op welke kant van je dak leg je ze best voor een goede opbrengst? Bouwsite Livios helpt je op weg.
Het aantal panelen hangt in grote mate af van je verbruik, dat je aan de hand van een berekening zelf goed kan inschatten. Zo kom je ook te weten hoeveel je installatie zal kosten. Hoe ga je te werk?
1. Verbruik bepalen
De grootte van je PV-installatie is afhankelijk van het verbruik van je gezin en je woning. Een gemiddeld gezin met twee kinderen verbruikt ongeveer 3.500 kilowattuur (kWh) per jaar, volgens de VREG. Via je afrekeningsfactuur vind je jouw verbruik van de voorbije jaren terug.
Verwarm je je woning met een warmtepomp of ben je van plan dat te doen? Breng dan ook het extra elektriciteitsverbruik van de warmtepomp in rekening. Als uit je EPB-rapport blijkt dat je 10.000 kWh per jaar verbruikt voor verwarming, en als je een warmtepomp hebt met een COP (prestatiecoëfficiënt, nvdr) van 4, dan stijgt het jaarverbruik van je gezin met zo’n 2.500 kWh.
Daarnaast kan je ook rekening houden met een toekomstige aankoop van een elektrische wagen. Volgens Engie bedraagt het verbruik van een elektrische wagen ongeveer 20 kWh per 100 kilometer. Een gemiddeld gezin legt jaarlijks 15.000 km af, waardoor je moet rekenen op een toekomstig gebruik van 3.000 kWh.
2. Grootte van de PV-installatie bepalen
Vroeger werd er altijd aangeraden om je zonnepanelen naar het zuiden te richten, om zoveel mogelijk energie op te wekken tijdens de zonnepiek rond de middag. Nu raden experts aan om je zonnepanelen op het oosten of op het westen te richten. Zo vang je jouw verbruikspieken ‘s ochtends en ‘s avonds - wanneer je thuis bent - beter op.
De grootte van een PV-installatie wordt niet uitgedrukt in kilowattuur (kWh), maar in wattpiek (Wp). Hoeveel kWh een Wp produceert is afhankelijk van de oriëntatie en helling van de PV-inAls het dak vol gelegd wordt, heb je een overschot aan productie. Je kan met je energieleverancier een contract afsluiten waarbij je een bepaald injectietarief krijgt voor de stroom die je op het net injecteert. Dat bedrag hangt af van leverancier tot leverancier. Heb je nog geen digitale meter? Dan blijft voor jou nog het systeem van de terugdraaiende teller van kracht.stallatie, de weersomstandigheden en de afstand tot de evenaar.
Voor de omzetting van Wp naar kWh deel je het geschatte elektriciteitsverbruik door de omzettingsfactor. In het zuiden van Spanje zal 1 wattpiek bijvoorbeeld 1,6 kWh produceren. In Vlaanderen bedraagt de omzettingsfactor ongeveer 1 bij een perfect zuidelijke opstelling en eerder 0,85 bij een oost-westopstelling.
Rekenvoorbeeld: In dit rekenvoorbeeld nemen we een gemiddelde van 0,9. Als we het gemiddelde verbruik van 3.500 kWh delen door 0,9 komen we uit op 3.888 Wp. Dat is het minimale vermogen dat je nodig hebt.
Lees ook: Gemiddeld gezin met zonnepanelen verbruikt slechts 37 procent van opgewekte stroom: hoe vergroot je je zelfverbruik?
3. Kostprijs bepalen
De prijs van een fotovoltaïsche installatie schommelt tussen 1,1 en 1,4 euro per Wp, en is onder andere afhankelijk van de kwaliteit, het rendement en het aantal panelen dat geplaatst wordt. Het huidige gemiddelde bedraagt volgens ODE 1,2 euro per wattpiek.
Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde prijs volgens de grootte van de installatie. Als je weet hoeveel wattpiek je nodig hebt, vermenigvuldig je dat cijfer met de juiste prijs.
Grootte Prijs/Wp
< 4.000 wattpiek 1,4
4.000 - 7.000 wattpiek 1,2
> 7.000 wattpiek 1,1
Rekenvoorbeeld: In ons rekenvoorbeeld is dit 1,4 euro voor een installatie die kleiner is dan 4.000 wattpiek. Dat komt neer op een gemiddelde totaalkost van 5.443 euro, excl. btw. Dat is 5.769,5 euro inclusief 6% btw en 6.586 euro inclusief 21% btw.
4. Dak vandaag vol leggen versus een uitbreiding in de toekomst
Aan de installatie van zonnepanelen zijn een aantal vaste kosten verbonden. Hierdoor is het goedkoper om een grotere installatie te plaatsen dan twee keer een kleinere installatie. Heb je plannen om een warmtepomp te plaatsen of om een elektrische wagen aan te kopen? Dan kan het interessant zijn om vandaag al meer panelen te leggen dan je nodig hebt voor je huidig verbruik.
Als het dak vol gelegd wordt, heb je een overschot aan productie waarvoor er vandaag geen inkomsten zijn. In het verleden moest hiervoor wel prosumententarief betaald worden, waardoor het vaak niet interessant was om je dak vol te leggen. Sinds de introductie van de digitale meter op 1 juli 2019 hebben prosumenten de keuze voor een vergoedingssysteem zonder prosumententarief, waardoor je voor extra productie geen extra jaarlijks prosumententarief betaalt.
Rekenvoorbeeld: een PV-installatie die voorzien is op de aankoop van een elektrische wagen die 15.000 km per jaar rijdt, kost zo’n 7.944 euro, excl. btw, 8.420,6 euro incl. 6% btw en 9.612,2 euro incl. 21% btw. De berekening die we hiervoor maken: 6.500 / 0,9 * 1,1. Dit betekent een meerprijs van 2.500 euro ten opzichte van een PV-installatie die voorzien is op een jaarlijks verbruik zonder elektrische wagen. Als je deze extra panelen binnen 3 jaar zou plaatsen, zou de installatie aan de huidige marktprijzen 4.666 euro kosten (3.000 / 0,9 * 1,4). De besparing kan dus oplopen tot meer dan 2.000 euro. Je installateur kan berekenen of dit interessant is voor jou.
Tip: Tot het einde van 2022 kan je voor je zonnepanelen nog een Vlaamse premie van 1.500 euro krijgen. Volgend jaar halveert de subsidie naar 750 euro. Bekijk in de premielinker op welke subsidies je precies recht hebt.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Ze planten zich extreem snel voort, kunnen zich goed verstoppen en zijn alleseters”: zo kan je kakkerlakken toch voorkomen én bestrijden
-
TV
Van ‘Queer Eye’ tot ‘Queer as Folk’: met deze titels kijkt u helemaal Pride-proof
Brussel hing in mei al trots de vlaggen uit, de rest van de wereld volgde in juni en in augustus beleeft de Scheldestad met ‘Antwerp Pride’ traditioneel haar LGBTQ+-hoogmis. Maar een 15-jarige jubileum-editie met alle toeters, bellen, binders en pailletten is niet compleet zonder een even kleurrijk en inclusief tv-lijstje. Want ook vanop de bank kunt u zich vergapen aan op en top queer reeksen die beroeren, ontroeren, entertainen en informeren. Dat de optocht niet zomaar een bandeloos feestje is, maar begon als een opstand voor gelijke rechten en vrijheden leert u in de documentairereeks ‘Pride’ op Disney+. Waarna shows als ‘Queer as Folk’ op STARZPLAY, ‘Our Flag Means Death’ op Streamz en ‘It’s a Sin’ op VRT NU u met een lach en een traan de mensen achter het acroniem tonen. -
Woon.
Deze magische Griekse villa huur je vanaf 15.000 euro per nacht maar je krijgt er wel heel veel voor in de plaats
We zullen misschien nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. De hele zomer gaat het om vakantiehuizen waar je zelf op reis kunt. Deze week is dat een villa op het Griekse eiland Mykonos. -
-
Independer
Meer natuurrampen en prijzige bouwmaterialen maken brandverzekering duurder: zo kan je toch besparen
Veel Vlamingen kregen afgelopen maand een brief van hun verzekeraar met de melding dat hun brandverzekering duurder wordt. Independer.be legt uit hoe dat komt, en hoe je door goed te vergelijken véél geld kunt besparen. -
PREMIUM1
BINNENKIJKER. Annemie en Pascal toverden het oude Kortrijkse casino om tot bekende boekhandel mét woonhuis
-
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? -
PREMIUM
Opvallende nieuwbouwflats aan zee te koop vanaf 276.000 euro: “Dankzij de in- en uitspringende volumes heb je een maximaal zicht op het strand”