Thuis laadpaal installeren: waar moet je op letten? En hoeveel kost dat?
LiviosNu we meer en meer elektrisch beginnen te rijden, is een eigen laadpaal niet langer een overbodige luxe. Gratis is de installatie natuurlijk niet. Maar wat kost het? En waar moet je rekening mee houden als je thuis een laadpaal wil installeren? Bouwsite Livios legt uit wat je moet weten.
De komende jaren staan we voor een revolutie in de autowereld. Vanaf 2026 moeten alle bedrijfswagens emissievrij zijn. Vanaf 2029 geldt dat voor elke nieuwe auto, ook voor particulieren dus. De omschakeling naar de elektrische wagen is al volop bezig. Zo komen er steeds meer publieke laadstations bij. Maar wie al een elektrische wagen heeft of de aankoop ervan plant, wil zijn wagen liefst ook thuis kunnen opladen.
Hoeveel kost het?
Wie een laadpaal plaatst, voorziet best een budget van gemiddeld 1.500 euro. De prijs is onder andere afhankelijk van het vermogen. Voor de verplichte keuring komt daar nog eens 100 euro bij. De installatiekosten verschillen per installateur, maar lopen al snel op tot enkele honderden euro’s.
Tot eind dit jaar heb je recht op een belastingvermindering van 45 procent op een maximaal bedrag van 1.500 euro. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Het laadstation moet gebruik maken van groene energie (bijvoorbeeld via zonnepanelen) en moet over een regeling beschikken die laadtijd en vermogen kan sturen. In 2023 daalt het belastingvoordeel naar 30 procent. In 2024 is het nog 15 procent.
Kan je een auto ook opladen via een stopcontact?
Sowieso is het niet aan te raden om je elektrische wagen op te laden via een ‘gewoon’ stopcontact. In theorie is het mogelijk, maar in de praktijk brengt het risico’s met zich mee. Europese stopcontacten zijn niet getest om urenlang onafgebroken zo’n hoog vermogen aan te kunnen. Laden via het stopcontact gaat bovendien een stuk trager. De laadsnelheid van een laadpaal ligt tot zeven keer hoger dan een klassiek stopcontact.
Hoe installeer je een laadpaal?
Als het financiële plaatje klopt, blijft de vraag: hoe installeer je zo’n laadpaal thuis? Wie een beroep wil doen op het belastingvoordeel, is verplicht de laadpaal te laten installeren door een erkend installateur. Zelf installeren brengt je uiteindelijk weinig op. Het laadpunt moet op een apart circuit en een aparte zekering worden aangesloten. Een nieuwe keuring achteraf is daarom verplicht.
Bij de installatie moet je nagaan of je woning over een enkelfasige of driefasige elektriciteitsaansluiting beschikt. Dat is belangrijk om de laadsnelheid te kunnen bepalen. Daarnaast doe je er goed aan de afstand tussen de laadpaal en de parkeerplek zo kort mogelijk te houden. En hoe dichter de laadpaal bij de zekeringskast staat, hoe eenvoudiger (en goedkoper) de installatie.
Heb je zonnepanelen? Dan is het perfect mogelijk de groene stroom te koppelen aan de laadpaal en zo je eigen opgewekte stroom te gebruiken om je wagen op te laden. Een laadpunt kan ook het verbruik van de woning uitlezen en de stroomtoevoer naar de elektrische wagen afstemmen op het ander verbruik. Als consument voorkom je zo overbelasting op het net en je haalt het piekverbruik naar beneden. Met het oog op de invoering van het capaciteitstarief halverwege 2022 is dat een interessant aandachtspunt.
Belangrijk: Ga je bouwen of grondig renoveren en heeft je woning twee of meer parkeerplaatsen? Dan is het verplicht om een aansluiting voor een laadpaal te voorzien. Lees hier of dit ook voor jouw woning geldt.
Lees ook op Livios.be
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Livios.be.Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe maak je best houten tuinmeubelen schoon? “Met de hogedrukspuit verwijder je het beschermlaagje van het hout”
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week vertelt ze hoe je houten tuinmeubelen het best kunt schoonmaken. -
Woon.
Batibouw opent zaterdag de deuren en focust op energiezuinigheid
Na een afgelaste editie in 2021 en een uitgestelde beurs in maart opent Brussels Expo morgen de deuren voor de grootste bouw- en woonbeurs van België. Op Batibouw verzamelen 600 exposanten om hun oplossingen en nieuwigheden aan het publiek voor te stellen. In zeven paleizen gaat er extra aandacht uit naar energiebesparende oplossingen. -
PREMIUM
Wat kan je doen tegen klaver in je gazon? “Plaatsen waar het groeit zijn gevoeliger voor kale plekken”
-
-
Tweakers
Gemiddelde Belg ontvangt 1.600 euro netto vakantiegeld: deze toptv's passen binnen dit budget
Honderdduizenden werknemers krijgen rond deze periode een deugddoende som aan vakantiegeld. Ben je niet zo’n vakantieganger en wil je liever investeren in een gloednieuwe tv voor thuis? Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers geeft zijn top 3 van toestellen mee die je met je vakantiegeld kan betalen. -
HLN Shop
"Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips. -
PREMIUM
Makelaar zou huis van Gunther verkopen aan startprijs van 289.000 euro: “De renovatie is smaakvol gedaan en biedt alle comfort die je nodig hebt”
-
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren.