Tekort aan betaalbare huurflats in de stad voor pas afgestudeerden

.
Dewaele .
Dat jonge mensen het steeds moeilijker hebben om een betaalbaar appartement in het stadscentrum te vinden, is niet nieuw. Maar nu blijkt ook dat het voor pas afgestudeerden niet evident is om een huurflat binnen hun budget op de kop te tikken. Zo liggen de prijzen in het centrum van Antwerpen makkelijk 15 tot 35 procent hoger dan in andere wijken. Ook in Hasselt, Gent en Leuven kennen ze het fenomeen.

Vandaag wonen in Gent bijna 20% meer twintigers dan tien jaar geleden, in Antwerpen is dat zelfs 30%. “Het is een groep die na hun studies graag in het centrum blijft wonen, aangezien de bruisende binnenstad hen tal van culturele, economische en sociale mogelijkheden en meer kansen op werkgelegenheid biedt. Alles is makkelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer te bereiken”, klinkt het bij Room to Bloom, een bedrijf dat studenten- en startersvastgoed commercialiseert.

Dat de afgestudeerden langer blijven ‘plakken’, komt de economie ten goede, maar zelf hebben de jongeren het moeilijk om een betaalbaar dak boven hun hoofd te vinden. Volgens vastgoedexpert Quares is er een blijvend tekort aan kwalitatieve betaalbare huisvesting voor jongeren. In 2016 lagen de gemiddelde huurprijzen in het centrum van Antwerpen nog steeds hoger dan in de rest van de stad: gemiddeld 752 euro per maand in vergelijking met bijvoorbeeld 553 euro in Antwerpen-Noord.

“Als we jongeren in de stad willen houden, dan moeten we durven inzetten op aangepaste woningen die voorbij de klassieke typologieën gaan. Er is nog veel verouderd patrimonium in de binnenstad dat ofwel niet is aangepast aan een modern comfort ofwel veel te groot en dus niet betaalbaar is voor een nieuwkomer op de woningmarkt. Starterswoningen zoals in de Stadswaag zijn een mooi voorbeeld van hoe een stad kan inspelen op de veranderende maatschappij”, aldus Peter Verlinde van Quares.

Het project waarvan sprake ligt vlakbij start-hubs en voorziet in een herbestemming van een historische kantoorgebouw en een pakhuis naar 32 starterswoningen met gedeelde binnentuin, eigen pakjesdienst en andere faciliteiten om het leven van de jongeren makkelijker te maken. De huurprijzen starten er vanaf 595 euro.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • krista notelaars

  De prijzen van de huur zijn hoog omdat men een appartement groot of klein duur betaald in de stad, alles in verhouding.

 • Hilde Peeters

  De prijzen om te huren liggen veel te hoog voor elke huurder. Kost meer dan een his af betalen maar voor te lenen komt niet iedereen in aanmerking leeftijd inkomen.

 • Eric Brocatus

  huurprijzen starten vanaf 595 euro dat wil zeggen dat die pas afgestudeerde al minstens 1800 euro netto moet verdienen om er te kunnen wonen.

 • Luc Deville

  De jong afgestudeerden willen toch niet zo veel. Goedkoop wonen Voorzien van alle comfort., Niet te klein of te groot, Bruisend uitgangsleven(maar wel zonder dat zij er last van hebben) Alles moet hen het zo gemakkelijk mogelijk maken.

 • Johannes Meissner

  Blijven ze huren? Valt op dat ze later te veel verdien en een woning kopen, dus loopt het wel los met dat spul.