Steeds meer jongeren blijven thuis wonen: zoveel sparen ze ermee uit
LiviosSteeds meer jongeren kiezen ervoor om ondanks een diploma en eerste job toch bij mama en papa te blijven wonen. Dat is niet alleen handig voor de was en de plas, het scheelt ook een flinke duit in de portemonnee. Voor wie alleen woont bedraagt de maandelijkse kost minstens 1.344 euro. Voor wie bij zijn ouders woont daalt het budget tot 628 euro. Bouwsite Livios legt uit waar het verschil zit.
De was en de plas die voor jou wordt gedaan is natuurlijk mooi meegenomen maar de extra spaarcenten op de rekening geven vaak de doorslag. Het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek (CEBUD) becijferde dat jongeren die bij hun ouders wonen maandelijks 716 euro minder kosten hebben dan leeftijdsgenoten die een woning huren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer jongeren langer bij hun ouders blijven. Uit cijfers van Stabel blijkt dat in de leeftijdscategorie van 25 tot 29 jaar 28 procent bij mama en papa woont. In 2011 was dat nog 24 procent.
Wie nog in zijn ouderlijk huis woont, bespaart dan ook 716 euro per maand in vergelijking met jongeren die alleen wonen, becijferde de hogeschool Thomas More. “De minimaal noodzakelijke uitgaven per maand voor een Vlaamse jongvolwassene die een woning huurt, bedragen 1.344 euro per maand. Als hij daarentegen bij zijn ouders blijft inwonen en zo heel wat vaste kosten kan delen, vermindert het budget tot 628 euro”, zegt onderzoekster Ilse Cornelis van CEBUD. Lees hier waarom huren toch voordelen heeft.
Samenwonen als tussenoplossing
Voor wie samen met een vriend(in) of partner iets huurt en de kosten deelt, bedragen de maandelijkse kosten minimum 884 euro. Dit neemt het CEBUD als referentiebudget, het inkomen dat nodig is om volwaardig aan de maatschappij deel te nemen. “De werkelijke kosten liggen voor de meeste jongeren hoger. Een van de bepalende factoren voor de uitgaven is het beschikbaar inkomen”, zegt Cornelis.
Tip: Niet alleen thuis blijven wonen helpt je om te sparen. Dit zijn nog andere tips om goedkoop te wonen.
340 euro faire bijdrage voor nestklevers
Hoeveel inwonende jongeren, zodra ze een job hebben, bijdragen aan hun ouders verschilt van gezin tot gezin. Wie helemaal niets hoeft te betalen, kan maandelijks 1.344 euro besparen in vergelijking met wie onder eigen dak woont. In de meeste gezinnen staan inwonende kinderen in voor hun ‘eigen’ kosten die minimum 289 euro bedragen. Denk aan kledij, vakanties, uitgaan, (openbaar) vervoer … Deze kosten blijven gelijk ongeacht of de jongere alleen of bij zijn ouders woont.
De overige 339 euro aan kosten voor een nestklever houden verband met kost en inwoon (eten, energie, internet …). “Als ouders hun kinderen willen laten bijdragen voor kost en inwoon, dan is zo’n 340 euro een faire bijdrage”, meent Cornelis. “Uiteraard op voorwaarde dat de jongere een inkomen heeft dat hem dat toelaat.”
Lees ook:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
-
PREMIUM
“Dit huis grenst letterlijk aan het circuit van Zolder”: onze woonexpert toont 5 bijzondere panden die nu te koop staan
Wie droomt er niet van een huis dat er om een of andere reden uitspringt? Het vraagt dikwijls meer geduld om zo’n woning te vinden, maar niet noodzakelijk veel meer geld, als je vergelijkt met gelijkaardige woningen. Dit zijn vijf aanraders die elk op hun manier uitzonderlijk zijn. -
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”
Na Duitsland kondigde ook Nederland aan om gasketels te verbieden vanaf 2026. Komt er binnenkort ook bij ons een verbod op nieuwe zulke ketels? Bouwsite Livios vroeg het aan Charlotte van de Water, klimaatbeleidexpert, en Guy Gommeren, bouwtechnologie-expert bij technologiefederatie Agoria. -
-
PREMIUM
Van 189 tot 949 euro: de beste stofzuigers voor elk budget: “Hiermee kan je ’s avonds stofzuigen terwijl de kinderen slapen”
-
Mijnenergie
Accijnzen voor aardgas verhogen in juli én mogelijk ook in oktober: op welke financiële impact moet je rekenen?
Na de aankondigde accijnsstijging in juli, volgt in oktober - mogelijk - een tweede verhoging, ten gevolge van de sterk gedaalde aardgasprijzen. Al zou de impact volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem voor een gemiddeld gezin beperkt blijven. Mijnenergie.be vat de situatie samen. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: “Timing van de behandeling is cruciaal”
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Begin juni verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Onze tuinexperte Laurence Machiels weet raad: “Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.” -
Spaargids.be
Welk nettobedrag ontvang je écht van je pensioensparen? In het allerslechtste geval kan je verlies lijden
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMarco Van Eeckhoven
Ludo Wouters
Henri Eerens
Jane Doe
piet devlieger