Gesponsorde inhoud

Slim verwarmen met stookolie: bespaar tot 30% op je budget!

Getty Images
Vaak wordt de indruk gewekt dat je enkel op je verwarming kan besparen met hoogtechnologische, vaak dure technieken en installaties die uitsluitend op hernieuwbare energie steunen. Dat verwarmen met stookolie ook besparend en duurzaam kan zijn, wordt daarbij onterecht verzwegen. 

Ketel en onderhoud

Elke verwarmingsinstallatie heeft nood aan een regelmatig nazicht en een verplicht ketelonderhoud. Geen of slecht ketelonderhoud leidt tot een enorme rendementsverlaging en een onvermijdelijk meerverbruik. De temperatuur van de rookgassen in een slecht onderhouden ketel stijgt aanzienlijk, waardoor die warmte verloren gaat en niet aan de verwarmingsinstallatie wordt afgegeven. Met een regelmatig ketelonderhoud kan je al vlug 12% op jaarbasis besparen.

Tot 30% besparing met stookoliecondensatieketel.

Een nieuwe mazoutketel (hoogrendement) levert een fikse besparing op. Zo’n stookoliecondensatieketel heeft zijn uitzonderlijk hoog rendement en dus lager verbruik te danken aan zijn unieke werking. Hoeveel je uitspaart – en dus hoe snel een nieuwe mazoutketel is terugverdiend – hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke situatie. Het spreekt voor zich dat een gezin van vijf meer verbruikt dan iemand die alleen woont, maar ook de mate waarin je woning geïsoleerd is, de grootte van je woning, hoe vaak je thuis bent (en hoe vaak je huis dus een aangename temperatuur moet hebben) en of je stookolieketel al dan niet gebruikt wordt om sanitair water te verwarmen, spelen een rol. Geen idee hoe je dit zelf moet berekenen? Gebruik de bespaarsimulator van Informazout en ontdek het in enkele eenvoudige vragen.

Voordelige energiemix

Nog grotere besparingen kan je realiseren door een klassieke stookolieverwarming te koppelen aan een warmtepomp of zonneboiler. Hierdoor haal je het beste van twee werelden in huis: het comfort, de vrijheid en betrouwbaarheid van een mazoutverwarming aangevuld met gratis energie van de zon of uit de omgeving. De twee kunnen in perfecte harmonie samenwerken: stookolie voor de verwarming en hernieuwbare energie voor je warmwaterproductie of voorverwarming van de verwarmingsinstallatie. Weet ook dat de combinatie van een mazoutcondensatieketel met zonne-installaties of warmtepompen recht geeft op diverse premies en/of fiscale voordelen.

Mazout en zon

Een zonneboiler is een extreem zuinige oplossing voor de verwarming van sanitair water voor douche, bad, vaatwasser of wasmachine. Bij deze toepassingen hoef je alvast geen stookolie meer te verstoken. Je kan de zonneboiler ook gebruiken voor de voorverwarming van het water in de verwarmingsinstallatie. Omdat de volledige verwarming van een woning met zonne-energie vaak technisch en praktisch onmogelijk blijkt, wordt de extra benodigde warmte dan opgewekt met mazout. Hoe die combinatie van stookolie en zon precies werkt? Dat lees je hier.

Mazout en warmtepompen

Hedendaagse hoogrendementsketels kan je ook perfect koppelen aan een warmtepomp. Je profiteert zo van de voordelen van beide systemen zonder heel het concept van je huidige verwarmingsinstallatie overboord te moeten gooien. Een warmtepomp haalt hernieuwbare, gratis energie uit de omgeving. Door middel van een elektrische pomp wordt warmte uit de lucht of uit de bodem gewonnen, versterkt en afgegeven in de woning. Een perfecte aanvulling van je stookolie-installatie waardoor je flink wat mazout kan besparen. Voor een doorsneewoning kan de winst al vlug oplopen tot 300 liter per jaar.

Extra besparende maatregelen

Ook wie financieel of technisch de mogelijkheid niet heeft om te investeren in zo’n hybride installatie, waarbij dus de vertrouwde stookolieverwarming wordt gekoppeld aan een hernieuwbare energiebron, kan aanzienlijk besparen op zijn verwarmingsbudget. Daarbij zit het verschil vaak in ogenschijnlijk kleine details zoals het aanhouden van een correcte dag- en nachttemperatuur (met de thermostaat op 1 graad minder spaar je al 7% uit), het verlagen van de boilertemperatuur, controle van de druk in de installatie, het gebruik van thermostatische kranen, het ontluchten van radiatoren, het isoleren van de achterkant van de radiatoren. Meer tips om te besparen?

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • johan ruell

    heu, misschien in het vervolg beter publiceren voor de winter begint.

  • Jan Pauwels

    Volledig akkoord met Luc. Stookolie is passé.

  • luc rombauts

    wie heeft er plaats over voor een hybride installatie? als het kan smijt je toch mazout buiten.