Sanitair water bepaalt je gasfactuur voor 20 procent: zo kan je besparen (ook zonder grote renovaties)
LiviosWist je dat zo’n 40 procent van het water dat we dagelijks verbruiken, verwarmd wordt? Bovendien bepaalt het verwarmen van sanitair water onze gasfactuur voor 20 procent. Je kan dat aandeel gelukkig verlagen door zuiniger warm water te produceren én minder te verbruiken. Maar hoe pak je dat aan zonder aan comfort te verliezen? Bouwsite Livios geeft een overzicht.
Neem je best een bad of een douche?
Als het op het verbruik aankomt, neem je beter een douche dan een bad. Bij een douche verbruik je gemiddeld 50 tot 80 liter, bij een bad is dat 150 tot 200 liter. Ook onder de douche kan je jouw warmwaterverbruik nog verder beperken:
• Verkort de douchetijd: Gemiddeld douchen we net iets langer dan 8 minuten. Maar je kan gerust na 5 minuten al de kraan dichtdraaien.
• Monteer een spaardouchekop: die is meestal uitgerust met een ingebouwde debietbegrenzer die het debiet halveert naar 9 liter per minuut (of zelfs minder) in plaats van 18. Zo daalt het waterverbruik dus met 50 procent. Door lucht met het water te vermengen blijft het comfort verzekerd.
• Kies een compacte badkuip: Neem je liever een bad, opteer dan voor een compacte kuip en laat hem isoleren. Voor de kinderen gebruik je een badverkleiner.
Lees ook: Zo kies je het juiste bad voor je badkamer.
Waterbesparende kranen
Voor wastafels is een ééngreepsmengkraan interessant. Die bedien je met één hendel. Hierdoor moet je minder lang zoeken naar de juiste temperatuur. Met de zuinigste modellen blijft het verbruik onder de 6 liter water per minuut.
Een thermostatische kraan doet nog beter. Die zorgt op korte tijd voor water aan de gewenste temperatuur. Bovendien blijft die temperatuur altijd gelijk, aangezien de kraan zelf de toevoer van warm en koud water regelt.
Een stap verder zijn digitale kranen. Daarmee stel je perfect het debiet, de temperatuur en de duur in.
Tip: Lees hier meer over de verschillende soorten kranen.
De douchewarmtewisselaar
Met een warmterecuperatiesysteem voor je douche verwarm je met het afgevoerde douchewater (dat nog een temperatuur van 30 of 35 °C heeft) het nieuwe, koude water. Zo’n douchewarmtewisselaar zit in je afvoerinstallatie. Het toestel dat het water warm maakt, moet daarom slechts op de helft van zijn vermogen werken.
De zonneboiler
Via het zonlicht dat wordt opgevangen door zonnecollectoren op je dak, wordt het water in de boiler opgewarmd. Naargelang het type collectoren - vlak of buisvormig - wordt geschat dat zonne-energie kan instaan voor zo’n 50 à 60 procent van het sanitair warmwaterverbruik van een gezin per jaar. De zonneboiler moet dus nog steeds gekoppeld zijn aan een andere warmtebron, zoals een ketel of warmtepomp.
Uitgerekend: brengt een zonneboiler meer op dan zonnepanelen?
De warmtepompboiler
De werking van een warmtepompboiler is vergelijkbaar met die van een klassieke warmtepomp: hij haalt warmte uit de lucht en geeft ze af aan het water in de boiler. Het toestel staat op zichzelf en hoef je niet te koppelen aan de verwarmingsinstallatie. Over het algemeen wordt wel een elektrische weerstand voorzien, die bijspringt indien nodig.
Toch produceer je met een warmtepompboiler op een ecologische en goedkope manier sanitair warm water. Het toestel haalt namelijk zowat 75 procent van de energie die nodig is voor de productie uit de lucht. De installatie is eenvoudig en hij verbruikt tot drie keer minder dan een gewone elektrische boiler. Bovendien kan het resterend verbruik gedekt worden door de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen.
Zonneboiler of warmtepompboiler: welke van deze 2 opties verdien je het snelst terug?
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be.
Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Op installatie mag je nooit besparen: vijf concrete tips om CO-vergiftiging in huis te voorkomen
Een technisch mankement aan de centrale verwarmingsinstallatie op gas heeft ruim anderhalve week geleden in Hooglede twee mensenlevens geëist in een gerenoveerde hoeve. Daarnaast zetten de sterk gestegen verwarmingskosten heel wat mensen er toe aan ramen en deuren niet te openen als de verwarming aan staat. Ze proberen ook om - soms op onveilige manieren - de energiekosten te drukken. Waar loopt het mogelijk mis en hoe voorkom je problemen? Bouwsite Livios geeft vijf nuttige tips. -
PREMIUM
Wonen in stijl in een historisch stadscentrum? Woonexpert tipt 5 charmante appartementen te koop vanaf 325.000 euro
De historische stadscentra spreken als locatie om te wonen tot de verbeelding. Wie daar een appartement wil, moet vaak geduld hebben. Het aanbod is er schaars en de prijzen liggen sowieso hoger. Onze woonexpert Bjorn Cocquyt vond vijf aanraders in het hart van de stad vanaf 325.000 euro. -
HLN Shop
Slaap je beter met een verzwarend deken? Kinesist geeft advies: “Het werkt als een knuffel voor een pasgeborene”
Slaap je slecht door stress, angstgevoelens of andere medische klachten? Dan biedt een verzwarend deken misschien wel verlichting. Dit bijzondere item claimt je een betere nachtrust te bezorgen én je gezondheid een boost te geven. Maar kan een ander deken jouw welzijn écht bevorderen? Hoe gaat dat in zijn werk? En heeft iedereen er baat bij? HLN Shop vroeg raad aan Laurens Habers, sportkinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen. -
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
Mijnenergie
Energiefactuur te hoog voor steeds meer Vlamingen: kan je zomaar zonder stroom en gas vallen?
Almaar meer mensen ondervinden problemen om hun energiefactuur te betalen. Maar wat zijn de mogelijke gevolgen en reddingsboeien? En kan je tijdens de winterperiode zonder stroom en aardgas vallen? Mijnenergie.be beantwoordt de vaakst gestelde vragen. -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor.