Zo verbruik je minder energie om je water te verwarmen.
Volledig scherm
Zo verbruik je minder energie om je water te verwarmen. © Getty Images

Sanitair water bepaalt je gasfactuur voor 20 procent: zo kan je besparen (ook zonder grote renovaties)

LiviosWist je dat zo’n 40 procent van het water dat we dagelijks verbruiken, verwarmd wordt? Bovendien bepaalt het verwarmen van sanitair water onze gasfactuur voor 20 procent. Je kan dat aandeel gelukkig verlagen door zuiniger warm water te produceren én minder te verbruiken. Maar hoe pak je dat aan zonder aan comfort te verliezen? Bouwsite Livios geeft een overzicht.

 1. Op installatie mag je nooit besparen: vijf concrete tips om CO-vergiftiging in huis te voorkomen
  Livios

  Op installa­tie mag je nooit besparen: vijf concrete tips om CO-vergifti­ging in huis te voorkomen

  Een technisch mankement aan de centrale verwarmingsinstallatie op gas heeft ruim anderhalve week geleden in Hooglede twee mensenlevens geëist in een gerenoveerde hoeve. Daarnaast zetten de sterk gestegen verwarmingskosten heel wat mensen er toe aan ramen en deuren niet te openen als de verwarming aan staat. Ze proberen ook om - soms op onveilige manieren - de energiekosten te drukken. Waar loopt het mogelijk mis en hoe voorkom je problemen? Bouwsite Livios geeft vijf nuttige tips.
 2. Slaap je beter met een verzwarend deken? Kinesist geeft advies: “Het werkt als een knuffel voor een pasgeborene”
  HLN Shop

  Slaap je beter met een verzwarend deken? Kinesist geeft advies: “Het werkt als een knuffel voor een pasgebore­ne”

  Slaap je slecht door stress, angstgevoelens of andere medische klachten? Dan biedt een verzwarend deken misschien wel verlichting. Dit bijzondere item claimt je een betere nachtrust te bezorgen én je gezondheid een boost te geven. Maar kan een ander deken jouw welzijn écht bevorderen? Hoe gaat dat in zijn werk? En heeft iedereen er baat bij? HLN Shop vroeg raad aan Laurens Habers, sportkinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen.