Samenhuizen in de lift: aantal in 10 jaar verdubbeld

Cohousing Vinderhoute
www.samenhuizen.be Cohousing Vinderhoute
Gemeenschappelijk wonen of samenhuizen zit duidelijk in de lift. Het aantal woongemeenschappen in Vlaanderen en Brussel is de laatste tien jaar verdubbeld. Vandaag zijn er al meer dan 130 gemeenschappen. De grootte van de projecten varieert tussen de 3 en 25 wooneenheden. Komend weekend kun je er alles over ontdekken tijdens de Samenhuizendag.

Bij de inventaris die Samenhuizen vzw opstelde, werden de projecten meegeteld van het type cohousing, cowonen en kangoeroewonen. De teller staat inmiddels op 133 woongemeenschappen waarin meer dan 1.282 woningen gevestigd zijn. De provincie Oost-Vlaanderen is de koploper met meer dan 40 projecten op haar grondgebied.

Of samenhuizen ook iets voor jou is, kun je komend weekend ontdekken. In Vlaanderen en Brussel stellen meer dan 20 woongemeenschappen hun deuren open, waaronder opstartende initiatieven, ervaren rotten in het samenhuizenvak en twee kersvers bewoonde projecten. Er zijn ook infosessies. Het volledige programma staat hier. Voor sommige activiteiten is inschrijven noodzakelijk.

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rene Dannau

  ze bedoelen samenhokken en elkanders vrouwen pakken.

 • freddy tormans

  idd,Maria Arena,de Vlaming is niet "happig"op samenwonen, maar omdat het veel mensen(politiekers) goed uitkomt, maken ze de mensen wijs, dat zo'n vorm van samenleven in de "lift" zit in ieder geval mij niet gezien

 • Maria Arens

  Hoe zit dat dan met de gemeente, belastingen, gezinssituatie????? Alle inkomens tesamen en dan belastingen erbovenop???? Onlangs nochthans een artikel verschenen, dat Vlamingen geen voorstander zijn van samenhuizing, omwille van hun privacy....

 • Benny De Keyzer

  Doen onze Vlaams bouwmeester (Leo Van Broeck) en al die politici die steeds de mond vol hebben over 'verdichten' en kleiner wonen ook aan samenhuizen of woont dat volk liever in een grote alleenstaande villa (liefst met een gigantische tuin) zodat ze geen last hebben van de buren?

 • Gil Vandenberghe

  Jawade wat een statistiek, van6 naar 12.!