Ruim vier keer goedkoper dan een convector: is infraroodverwarming dé geschikte oplossing voor jouw woning?
HLN ShopBreek jij je ook het hoofd over hoe je de temperatuur in je woning aangenaam houdt, zonder je energierekening de hoogte in te jagen? Misschien biedt een infrarood heater de oplossing. HLN Shop gaat dieper in op de mogelijkheden van zo'n toestel en de voor- en nadelen die erbij komen kijken.
Er bestaan diverse systemen om je huis te verwarmen. De warmtepomp geniet momenteel de voorkeur boven een traditionele condensatieketel, maar kost handenvol geld om te plaatsen.
Verwarmen zonder te verarmen
Om de energiefactuur enigszins betaalbaar te houden, zoeken mensen onder meer soelaas bij elektrische vuurtjes en grijpen zelfs terug naar hout, met alle negatieve gevolgen voor het milieu van dien.
Ook infraroodverwarming is aan een opmars bezig. Je kent het van op de terrassen van horecazaken, waar ze het tot op zekere hoogte mogelijk maken bij koud weer te genieten van een drankje buiten.
Infraroodverwarming: ook voor binnen
Er bestaan echter ook infraroodsystemen voor binnen. Die zien er weliswaar anders uit (als een paneel dat je tegen de wand kan bevestigen) en kennen ook een andere werking. Waar terrasverwarming gebruik maakt van infrarood met korte golf, zendt een infrarood heater voor binnen een lange golf uit die een stuk verder reikt en daardoor uitermate geschikt is voor binnenruimtes.
Benieuwd hoe zo'n infrarood heater binnen jouw interieur past? Bekijk nu het exemplaar van Sinji in de HLN Shop.
Haal het zonnetje - letterlijk - in huis
Een klassieke radiator of convector verwarmt de lucht in de kamer met behulp van warm water dat door buizen stroomt. Een infrarood heater pakt het helemaal anders aan: deze geavanceerde technologie warmt niet de lucht op, maar wel de voorwerpen en personen die zich in de ruimte bevinden, inclusief de muren.
Een halfgeleider zet elektrische stroom om in infraroodstraling. De achterkant van het paneel wordt geïsoleerd, zodat de warmte langs de voorzijde rechtstreeks op de omgeving afstraalt.
Infraroodverwarming lijkt daardoor enigszins op de warmte van de zon, en als we naar de samenstelling van de straling kijken, merken we inderdaad gelijkenissen.
Razendsnel warm
Een infrarood heater is geschikt om gericht grote ruimtes te verwarmen. De snelle werking maakt het ideaal voor kamers waar je maar af en toe verwarming nodig hebt, zoals de badkamer of slaapkamer. Maar het werkt evengoed uitstekend voor je woonkamer. Plaats je het paneel achter je sofa, heb je het daar altijd lekker warm. Zorg wel voor voldoende afstand tussen je meubels en de heater.
Een stuk goedkoper
Daartegenover plaats infraroodverwarming enkele belangrijke troeven. De behaaglijke warmte - vergelijkbaar met de straling van de zon - zorgt voor een erg comfortabel binnenklimaat. Ze is bovendien gelijkmatiger verdeeld over de ruimte, wat we niet kunnen zeggen over convectieverwarming. Doordat warme lucht stijgt, zal het in een kamer met radiatoren tegen het plafond immers een stuk warmer zijn dan op de vloer.
Een laatste groot voordeel betreft de prijs. Een infrarood heater verbruikt doorgaans slechts 450 watt per uur om de hele ruimte aangenaam warm te maken. Ter vergelijking: een traditionele convectieverwarmer verbruikt al snel 2.000 watt per uur. Ruim vier keer meer dus.
Overtuigd? Koop nu jouw infrarood heater aan voordeelprijs via de HLN Shop (109,99 euro in plaats van 289,99 euro).
Nadelen
Er zijn echter ook een paar nadelen verbonden aan de technologie. Zo kan de warmte door een sterke concentratie en snelle temperatuurstijging soms intens overkomen. Het is dan ook belangrijk de heater niet te dicht tegen je meubels te plaatsen. Voor kleine, druk ingerichte ruimtes is een infrarood heater daarom minder aangewezen.
Ook droogt de stralingswarmte (net als een convector) de lucht uit en verhoogt het de concentratie rondvliegend stof. Wie hier allergisch aan is, kijkt dan ook best uit naar een andere oplossing.
Mag het gerust wat warmer zijn in je woning? Hier vind je nog meer oplossingen voor een knusse thuis via HLN Shop.
Lees ook:
Het bovenstaande artikel is geschreven in opdracht van de commerciële afdeling van DPG Media en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM21
Primeur in Vlaanderen: “Voor 260 euro per maand een leasekeuken.” Hoe werkt het? En voor wie is het interessant?
Adrem Keukens pakt op Batibouw uit met een primeur: een keuken van pakweg 20.000 euro kun je voortaan ook leasen. Gedurende acht jaar betaal je maandelijks 260 euro, inclusief onderhoud en garantie. Hoe gaat het in zijn werk? Kan iedereen voortaan zijn droomkeuken leasen, of is het niet zo eenvoudig? We spraken met zaakvoerder Michiel Steenbeke (51). -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
PREMIUM
BINNENKIJKEN. Zanger Gordon (54) woont op de 7de verdieping in een luxueus penthouse mét privélift: “Het uitzicht is fantastisch”
We kennen Gordon Heuckeroth (54) vooral als zanger, presentator en jurylid uit ‘K2 zoekt K3', maar de Bekende Nederlander gooide het roer om en is nu ook als interieurontwerper aan de slag. Zijn Amsterdamse penthouse met 4 slaapkamers en riant terras kan alvast tellen als visitekaartje: “Toen ik het kocht, was het nog niet afgewerkt. Maar ik zag onmiddellijk het resultaat voor me,” vertelt hij aan onze woonexpert Bjorn Cocquyt. -
-
PREMIUM
“Een gelijkaardig huis als dat van ons werd voor 600.000 euro op de markt gezet”: maar is de woning van Serge en Edith evenveel waard?
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt samen met een makelaar de proef op de som. Deze week bezoekt het huis van Serge Puttemans (62) en Edith Nuyens (56) in Grimbergen: een halfopen sleutel-op-de-deurwoning uit 2002. “Ik was verrast door wat ik zag toen ik binnenstapte”, vertelt makelaar Joren Van Mulders. -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
PREMIUM
GETEST. Met welk product krijg je je terras snel én milieuvriendelijk schoon? “Voor 5 euro heb je met dit middel een verrassend goed resultaat!”
Het mooie lenteweer mag dan nog op zich laten wachten, Pasen staat voor de deur en daar hoort een proper terras bij. Na zo’n lange, natte winter hebben mos en algen (‘groene aanslag’) zich lustig op je tegels genesteld. Hoe krijg je die terrastegels snel en met weinig moeite weer schoon, zonder hogedrukreiniger? Welk middel werkt écht en is toch vriendelijk voor het milieu? Onze tuinexperte Laurence Machiels deed de test en kwam tot een verrassende conclusie. -
Livios
“Het is belangrijk om een lichte helling te voorzien voor de afwatering": alles wat je moet weten over de plaatsing van een terras
Een terras plaatsen doe je beter niet in de winter. Negatieve temperaturen kunnen dan immers roet in het eten gooien. De lente ligt gelukkig om de hoek: hét moment dus om na te denken over deze verbinding tussen je woning en je tuin. Maar waar moet je zoal rekening mee houden bij het aanleggen van een terras? Bouwsite Livios vroeg het aan Denis Squedin van Tegels Depaepe uit Wevelgem.