Exclusief voor abonnees

Rookmelders zijn verplicht vanaf 2020: “Wie denkt dat hij het bij een brand wel kan redden zonder, is niet goed wijs”

Brandpreventieadviseur Frank Samson: “’s Nachts merk je rook niet op. Zelfs de hond ruikt het niet.”
Steven Richardson Brandpreventieadviseur Frank Samson: “’s Nachts merk je rook niet op. Zelfs de hond ruikt het niet.”
Vanaf januari moet iedereen verplicht minstens één rookmelder per verdieping in zijn woning hangen. Die toestellen zien er bijna allemaal hetzelfde uit, maar toch zijn er grote verschillen. Brand­preventieadviseur Frank Samson (Brandweerzone Centrum) legt uit waarop je moet letten bij aankoop, hij beoordeelt zes rookmelders en geeft tips over de juiste plek in huis.

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Louis Dedenker

  Dit is op schepen al jaren verplicht, en ik kan jullie verzekeren, al twee keer geluk gehad dat ze afgingen en zo een zware brand kon worden vermeden, en het is wel de bedoeling dat je de melder ook test, is aan boord verplicht en wordt genoteerd. Ik begrijp dan ook die dwaze commentaar niet.

 • Smets Andreas

  het is alleen een kwestie van weg kunnen of weggedragen worden

 • Alex Terieure

  @Ingrid, de rookmelder dient alleen om je uit je slaap te halen bij brand zodat je jezelf en je familie kunt redden. Al de rest is verzekerd, ook al ben je niet thuis. Een ladder kun je desnoods kopen, zo duur is dit nu ook weer niet hé, zoals de melder zelf trouwens.

 • Ingrid Vantroostenberghe

  En moeten we steeds ergens een ladder gaan lenen bij iemand als alarm afgaat of batterij moet vervangen worden ? Als je afwezig bent en er is brand zal een rookmelder niks veranderen. Afbranden doet de woning toch. Ik heb brandverzekering betaal al jaren voor lucht dus moeten ze het dan maar via de verzekering doen.

 • Gerd Peeters

  Wij hebben er drie in huis hangen en die gaan niet zomaar af, Jan De Vos, je moet er wel goede hebben en geen goedkope brol hè Jan?