Renoveren wordt verplicht in 2023: zoveel kosten de ingrepen waar je het meest mee bespaart
LiviosVanaf 2023 komt er een verplichting tot renovatie voor wie een energieverslindende woning koopt. Dat staat in het klimaatakkoord dat door de Vlaamse regering is afgeklopt. Het is één van de voorstellen om de Vlaamse uitstoot in één klap fors te verlagen. Met welke ingrepen kan je het meeste energie besparen? En hoeveel zal dat kosten? Bouwsite Livios zocht het voor je uit.
Energie-efficiënte woningen zijn geen evidentie in Vlaanderen als je weet dat 70% van de Vlaamse woonhuizen is gebouwd voor 1981, toen er nog geen energiemaatregelen waren. Maar met welke ingrepen kan je het meeste energie besparen? Wij zetten ze op een rij.
1. Dakisolatie
Een slechte dakisolatie zorgt voor een verlies van tot 35% van alle warmte. Een goede dakisolatie beperkt dit verlies niet alleen, maar je bespaart er ook een grote som mee op je energierekening. De warmte blijft namelijk binnenshuis.
Tip: Het dak isoleren kan je in principe zelf, maar let wel goed op wat je doet. Lees hier welke fouten je absoluut moet vermijden.
Hoeveel kost dakisolatie? Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, het soort materiaal en het uurloon van de arbeiders. Voor een volledig nieuw dak moet je rekening houden met gemiddeld 175 euro/m². Enkel nieuwe dakbedekking nodig? Dan schommelen de prijzen rond de 50 euro/m². Opgelet: door de stijgende prijzen van grondstoffen in de bouwsector, kunnen de bedragen fiks oplopen en verschillen.
Premie: Laat je de dakisolatie plaatsen door een aannemer? Dan mag je rekenen op een premie van 4 euro/m2.
Extra tip: 10 cm of 16 cm? Lees hier hoe dik moet je isoleren.
2. Raamisolatie
In een slecht geïsoleerde woning gaat maar liefst 40% van de warmte verloren via de ramen. Enkelvoudig glas of verouderde raampartijen in je woning? Dan is het hoog tijd om die te vervangen. Het nieuwste hoogrendementsglas isoleert tot vijfmaal beter. Het zorgt jaarlijks voor een besparing van enkele honderden euro’s op je energierekening. Hou er wel rekening mee dat het geen zin heeft om in raamisolatie te investeren als je muren niet goed geïsoleerd zijn.
Hoeveel kost raamisolatie? Afhankelijk van de materiaalkeuze voor de omranding en het type glas. Voor dubbel glas moet je rekenen op gemiddeld 60 euro/m². Kies je liever voor het beste hoogrendementsglas? Dan betaal je 160 à 180 euro/m². De kosten kunnen nog oplopen als je zonwerend glas in huis haalt.
Premie: Laat je hoogrendementsbeglazing plaatsen door een erkende aannemer en is de U-waarde van je glas gelijk aan of kleiner dan 1,0 W/m²K? Dan heb je recht op een premie van 16 euro/m².
3. Vloer- en muurisolatie
Vloerisolatie is ligt minder voor de hand, maar je bespaart er wel ongeveer 15% mee op je energiefactuur. Als je de vloer aan de onderkant isoleert, krijgt optrekkende kou geen kans. Muurisolatie zorgt evengoed voor een betere energiewaarde.
Hoeveel kost vloer-en muurisolatie? Voor het laten aanbrengen van PUR-schuimisolatie moet je gemiddeld rekenen op 30 euro/m². Vloerisolatieplaten zijn ook een optie. Daar liggen de prijzen iets lager. Voor spouwmuurisolatie betaal je afhankelijk van het materiaal tussen de 15 en 30 euro/m².
Premie: Bij muurisolatie is het premiebedrag afhankelijk van de plaats waar je isoleert. Voor spouwmuurisolatie krijg je bijvoorbeeld 5 euro/m², maar voor isolatie aan de binnenzijde is dat al 15 euro/m² en dat bedrag verdubbelt nog eens als het gaat over buitenmuurisolatie.
Extra tip: Bestaande vloer isoleren? Bekijk hier de twee opties.
4. Condensatieketel
Voor wie een verouderde verwarmingsinstallatie heeft, kan een hoogrendementscondensatieketel mogelijk soelaas brengen. Je kan er tot 40% mee besparen. Hou er wel rekening mee dat je vanaf 2022 geen nieuwe condenserende stookolieketel meer mag plaatsen als er aardgas in je straat ligt. Lees hier of een hoogrendementsketel voor jou interessant is.
Hoeveel kost een condensatieketel? Afhankelijk van het type. Voor 1.400 euro exclusief btw heb je al een goede ketel. Voor de plaatsingskosten rekenen veel installateurs dezer dagen een dagvergoeding aan. Een fenomeen dat je door de schommelende prijzen in de bouwsector steeds vaker ziet.
Premie: Voor het plaatsen van een gascondensatieketel kom je in Vlaanderen in aanmerking voor een renovatiepremie indien je een verwarmingsketel met hoog rendement plaatst om je volledige woning mee te verwarmen. De premie bedraagt tot 30 procent van de goedgekeurde facturen.
5. Warmtepomp
Een warmtepomp is een zuinige en duurzame oplossing om je woning te verwarmen en te koelen, op voorwaarde dat je woning goed geïsoleerd is. Hernieuwbare energie die je gratis uit de natuur haalt, zal niet alleen een gunstige invloed hebben op je energiefactuur, maar is meteen ook een goede zaak voor het milieu.
Hoeveel kost een warmtepomp? De prijzen voor warmtepompen lopen sterk uiteen. Een luchtwarmtepomp kost gemiddeld 7.750 euro, voor een geothermische warmtepomp ben je 10.000 euro meer kwijt. Bekijk hier de prijzen per type warmtepomp.
Premie: Afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest, heb je recht op een premie tussen 300 en 4.000 euro. Zo krijg je voor een lucht-luchtwarmtepomp 300 euro, voor een hybride lucht-waterwarmtepomp 800 euro en voor een lucht-waterwarmtepomp 1.500 euro. Wie investeert in een geothermische warmtepomp kan rekenen op een premie van 4.000 euro.
Heb jij recht op een premie? Zoek het op met de premielinker!
Lees ook op Livios.be:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
Livios
Groen water vermijden? Zo houd je je zwembad proper
De zomer is aangebroken en we krijgen mooi weer. Misschien fantaseer je dan wel over een zwembad in je tuin. Maar wat komt er allemaal kijken bij het onderhoud van een zwembad? Bouwsite Livios vroeg het aan Filip De Weer van Leisure Pools. -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
-
Vtwonen
Deze 5 fouten mag je niet maken als je een kleine woonkamer hebt
Niet iedereen is gezegend met een groot huis. Toch hoeft een kleine woonkamer niet klein aan te voelen, mits je deze 5 bekende fouten niet maakt. Vtwonen.be laat zien hoe je de ruimte een stuk groter laat ogen dan hij in werkelijkheid is. -
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers? -
PREMIUM
Een tweede verblijf kopen in Spanje? Onze woonexpert vertelt wat je moét weten: “De belastingen verschillen van streek tot streek”
-
PREMIUMBinnenkijker
Filip (40) woont in een slim ontworpen sixtiesvilla: “De indeling is afgestemd op de windrichtingen”
Filip Versmissen (40) woont met zijn gezin in een modernistische laagbouw in Turnhout. Bij de renovatie schakelde de art director van Master Meubel de hulp in van Lou Jansen, de gerenommeerde architect die het huis in 1966 ontwierp. “Het is niet altijd evident om een balans te vinden tussen esthetisch en praktisch, maar dit is een voorbeeld van hoe het kan.”