Renovatiepremie vereenvoudigd in 2022
LiviosDe overheid moedigt verbouwers aan met verschillende premies. Alleen is het niet altijd even makkelijk om daarin je weg te vinden. Maar daar moet vanaf volgend jaar verandering in komen met een vereenvoudigde renovatiepremie. Bouwsite Livios maakt je wegwijs.
Delen per e-mail
Volgend jaar smelten de bestaande energie- en renovatiepremies samen tot één allesomvattende woningrenovatiepremie. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Energie Zuhal Demir en minister van Wonen Matthias Diependaele. Het concrete bedrag waarop je als verbouwer recht hebt, zal afhangen van je inkomen.
Weet jij op welke premies je recht hebt? Bekijk het hier.
De eengemaakte renovatiepremie moet het voor verbouwers makkelijker en overzichtelijker maken om de nodige financiële bijdragen aan te vragen. “De komende decennia blijft het een topprioriteit om bestaande woningen te renoveren”, zeggen Zuhal Demir en Matthias Diependaele. “Een renovatie levert heel wat extra woonkwaliteit op en zorgt tegelijkertijd voor een lagere energiefactuur. Bovendien vermindert zo de CO2-uitstoot en ontstaat er meer werkgelegenheid in de bouwsector. We moeten dus vermijden dat (ver)bouwers het bos door de bomen niet meer zien als ze aan een renovatieproject willen beginnen. De komende maanden maken we daarom verder werk van de eengemaakte renovatiepremie.”
Details eind dit jaar bekend
Hoe die eengemaakte renovatiepremie er in de praktijk precies zal uitzien, is nog niet helemaal duidelijk. De Vlaamse regering gebruikt de rest van het jaar om alle details uit te werken. “Met die beslissing hebben we ook de eerste horde genomen, maar nu komt het echte werk”, zeggen de bevoegde ministers. “Voorlopig kunnen we alleen melden dat de nadruk op duidelijkheid en vereenvoudiging komt te liggen en dat het bedrag zal afhangen van je inkomen. We willen het verbouwers eerst en vooral makkelijker maken om de nodige premies aan te vragen en zetten daarom sterk in op drempelverlaging.” Ministers Demir en Diependaele maken in het najaar van 2021 de concrete voorwaarden bekend.
“Bedrag moet aantrekkelijk blijven”
De Bouwunie reageert verheugd op het initiatief van de Vlaamse regering. “De huidige regeling maakt het verbouwers nog vaak te moeilijk om er hun weg in te vinden”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. “Het is niet altijd duidelijk of je al dan niet in aanmerking komt voor een premie, welke werken allemaal meetellen en op welk bedrag je precies kan rekenen. Een eengemaakte woningrenovatiepremie kan die problemen uit de wereld helpen. Het blijft nu belangrijker dan ooit om te renoveren, dus we moeten te allen prijze vermijden dat verbouwers afhaken door te veel onduidelijkheid en beperkingen.”
Anderzijds hoopt de sectororganisatie dat het premiebedrag aantrekkelijk genoeg blijft om verbouwers niet te demotiveren. “Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet het renovatietempo omhoog”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “We rekenen er dan ook op dat de premiebedragen aantrekkelijk genoeg blijven om potentiële verbouwers tot actie aan te sporen. Verder hopen we dat de premie voor lange tijd geldig blijft zonder dat er jaarlijks wijzigingen aan te pas komen. Verbouwers moeten weten waar ze aan toe zijn. Bovendien mogen tweeverdieners niet uit de boot vallen bij de berekening op basis van het inkomen.”
Waag jij je binnenkort aan een renovatie? Ontdek alles wat je moet weten in het gratis (ver)bouwboek Verstandig Bouwen en Renoveren.
Lees ook:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Drive
Deze classic cars maakten een elektrische comeback
De opkomst van lage emissiezones maakt autoconstructeurs creatief. Heel wat klassiekers maken immers hun comeback als elektrische wagen, een leuke marketingstunt, maar tegelijk ook interessant voor groene autoliefhebbers. Zij kunnen van een oldtimer genieten zonder zich zorgen te maken over hun uitstoot. HLN Drive bekeek de leukste elektrische oldtimers of classic cars die een comeback maakten als EV. -
PREMIUM
Johan (51) wist dat huis als het zijne schaars zou worden en dat blijkt na 17 jaar ook uit de schatting: “Vandaag verkopen zou financieel niet de slimste beslissing zijn”
-
Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix. -
-
Woon.
Inspirerend interieur is goed voor mentaal welzijn
Om de muren niet op te lopen tijdens de lockdowns zijn mensen op zoek naar afwisseling in hun huis. Dat blijkt uit een bevraging van Kunst in Huis bij 1.000 landgenoten. Twee op de drie ondervraagden zeggen dat aanpassingen aan het interieur helpen om de dagelijkse sleur te doorbreken. 70 procent geeft aan dat een inspirerend interieur essentieel is voor hun mentaal welzijn. -
PREMIUM
Koen (50) kocht zijn driegevelwoning voor 75.000 euro en renoveerde ze zelf voor 60.000 euro. Hoeveel is ze na 23 jaar waard?
-
Livios
Een zwembad plaatsen en onderhouden: hou rekening met deze kosten
Door corona vielen heel wat vakantieplannen in het water. Niet toevallig staan de orderboekjes van zwembadbouwers al maandenlang overvol. Overweeg je ook een zwembad? Dan moet je weten welke verschillende soorten er bestaan en welk prijskaartje daaraan vasthangt. Bovendien zal je ook het water proper en de temperatuur op peil moeten houden, zonder je blauw te betalen. Hoe je dat doet? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
PREMIUM
Hoeveel betaal je voor een appartement in de verschillende provincies? De 10 goedkoopste en duurste gemeenten op een rij