Prof neemt open haard onder vuur: "Houtverbranding is de belangrijkste bron van fijn stof in Vlaanderen”
LiviosHoutverbranding is in Vlaanderen de belangrijkste bron van fijn stof. “Ik zeg dan ook volmondig nee tegen kachels en open haarden als bronnen van energie”, vertelt prof. Michel De Paepe aan bouwsite Livios. “We moeten stoppen met de longen van onze planeet te verbrassen.”
Vandaag zijn de nodige technologieën beschikbaar om de residentiële verwarmingssector volledig te verduurzamen. Energie-efficiënte gebouwen met een lage warmtevraag zijn daarbij een noodzaak voor de realisatie van zo’n fossielvrij gebouwenpark. Maar volgens prof. Michel De Paepe, voorzitter van Pixii - Kennisplatform Energieneutraal Bouwen, passen kachels en open haarden absoluut niet in dit verhaal.
Nostalgie
“Is de verwarming van onze gebouwen een van de grootste boosdoeners van de CO2-uitstoot? Ja. Moeten we daarom eerst de energievraag reduceren? Jazeker, de minst vervuilende én goedkoopste energie is nog steeds die energie die je niet gebruikt. En gaan we dan onze gebouwen verwarmen met hernieuwbare energie? Vanzelfsprekend. Maar heeft een kachel of open haard nog een plaats in deze energiemix? Al mag de warme gloed van brandend hout dan mening mens nostalgisch maken, toch zeg ik volmondig neen”, stelt prof: De Paepe.
Voor elk probleem een oplossing
“Is isolatie als een warme, wollen trui, dan is luchtdichtheid een windjack dat je woning beschermt tegen koude wind en tocht en verhindert dat de warmte verdwijnt door kieren en spleten”, legt prof. De Paepe uit. “In passiefhuizen zijn open haarden nooit evident geweest: omwille van de luchtdichtheid, maar ook omdat ze te veel warmte afgeven in verhouding tot de zeer beperkte behoefte aan verwarming. Luchtdicht bouwen valt moeilijk te verenigen met een open haard die kan zorgen voor grote luchtlekken en ook je ventilatie volledig in de war brengt.” Lees hier waarom je écht moet ventileren.
Onderschatte bron van fijn stof
“Er is ook een duidelijk probleem met de luchtkwaliteit bij houtverbranding. De meeste emissies worden niét veroorzaakt door verkeer, wél doordat we hout verbranden in open haarden en kachels. Dit is een belangrijke en lange tijd onderschatte bron van rechtstreeks uitgestoten fijn stof, waarbij tal van kankerverwekkende stoffen vrijkomen. De cijfers uit een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij in 2015 spreken boekdelen: houtverbranding is de belangrijkste bron van fijn stof in Vlaanderen. Niet voor niets hebben steeds meer steden een stookalarm. En ja, pelletkachels zijn veel schoner en efficiënter en de prestaties van de toestellen verbeteren jaar na jaar, maar ook daarvoor zijn tegenargumenten.” Lees hier de voor- en nadelen van pelletkachels.
Kijken naar de toekomst
“Door de gigantische klimaatuitdagingen stomen de economie, bouwsector, politici, academische wereld en jongeren zich klaar voor een toekomst zónder fossiele brandstoffen. Die verdwijnen noodgedwongen uit de huizenmarkt, maar niet zodat hout in het gat zou springen”, verduidelijkt prof. De Paepe.
“Vergeet niet: hout is schaars. De Standaard kopte vorige week nog dat elk jaar acht keer België wordt omgehakt, een stijging van 43% in vergelijking met de periode 2001-2013. Hout is een duurzaam bouwmateriaal, dat we beter niet verbranden. Er is bovendien niet voldoende hout om alle woningen te voorzien van verwarming. En als biomassa al onderdeel zal uitmaken van de energiemix van de toekomst, kunnen we het beter uitsluitend efficiënt en gecontroleerd inzetten via warmtenetten.”
Lees ook: Wat is een warmtenet precies?
Fossielvrij gebouwenpark
Zo zal onze toekomst er volgens prof. De Paepe uitzien: “Moderne woningen in verdichte wijken verwarmen op elektriciteit en warmtenetten. Dat kan enkel door in te zetten op verschillende terreinen tegelijkertijd: performante gebouwschil, warmtenetten, hybride warmtepompen, volledig elektrische warmtepompen, zonneboilers, geothermie, duurzame biomassa, optimale regeling, vraagsturing en buffering ... De nodige technologieën zijn vandaag beschikbaar om de residentiële verwarmingssector volledig te verduurzamen.”
Longen van de planeet
“De overheid moet voldoende maatregelen voorzien om die transitie haalbaar te maken voor iedereen: comfortabel en betaalbaar wonen is een basisrecht. Elke euro die hierin wordt geïnvesteerd, verlaagt niet alleen drastisch de CO2-voetafdruk van België, maar creëert ook meer jobs, verbetert het comfort en de binnenluchtkwaliteit in die gebouwen en verbetert dan zelfs de productiviteit op kantoor. Maar in heel dit nabije toekomstverhaal, lijkt een open haard iets uit de middeleeuwen: het geeft beperkt comfort en is niet bijster gezond. Bovendien is hout kostbaar. Laat ons de longen van de planeet niet langer verbrassen … of verbranden.”
Lees ook:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
Independer
Huur je een woning? Voor deze herstellingen ben jij verantwoordelijk
Je kunt ze maar beter in het oog houden als je geen moeilijkheden wil met je huisbaas: de herstellingen en onderhoudswerken waar je als huurder zélf verantwoordelijk voor bent. Gelukkig kan je soms een beroep doen op je brandverzekering. Independer.be geeft uitleg. -
HLN Shop
Mooi weer bezegelen met een barbecue? Zo kies je een exemplaar op maat
Het barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren. -
-
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
PREMIUM
Makelaar schat woning van Luc en Fanny in op 325.000 euro: “Dit lichtrijke appartement met 3 slaapkamers zal een breed publiek aanspreken”
-
Gouden Tour
Welke Belgen kunnen een meerwaarde zijn voor jouw Gouden Tour-ploeg? Van Wout van Aert over Jasper Stuyven tot Yves Lampaert
De 109de editie van de Ronde van Frankrijk start op vrijdag 1 juli in Denemarken en eindigt op 24 juli in Parijs. Welke Belgen mogen we op de voorgrond verwachten en kunnen heel wat punten scoren voor jouw Gouden Tour-ploeg? Een overzicht. -
PREMIUM
Tweede verblijf kopen in Frankrijk? Dit moet je weten: "Tot 30 jaar na de aankoop is er een meerwaardebelasting op je vakantiehuis”
244 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageermaarten anthonis
Jan Kerkhof
Rudy Praet
André Christiaens
Roger Poot