Prijs gevelstenen met 43% gestegen in één jaar tijd: gaat die opnieuw zakken? En zijn er manieren om toch te besparen?
LiviosDe prijzen van bouwmaterialen stijgen al een hele tijd sterk door. Eerst vanwege de grote vraag en het beperkte aanbod tijdens de coronacrisis, daarna mede door de oorlog in Oekraïne. Bouwsite Livios vroeg aan Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie, hoe de prijzen van bouwmaterialen zullen evolueren en of er tips zijn om toch te besparen.
Bouwmaterialen zijn het afgelopen jaar een stuk duurder geworden
Het is geen geheim dat de prijzen van bouwmaterialen sterk gestegen zijn. “Onze ondernemingen hebben dit jaar voor een aantal bouwproducten prijsstijgingen moeten slikken”, vertelt Waeytens. “De prijs van gevelstenen is het afgelopen jaar bijvoorbeeld met maar liefst 43 procent gestegen. Voor welfsels hebben we een prijsstijging opgetekend van 40,5 procent, voor dakpannen is dat tussen de 15 en 20 procent, voor isolatie 12,5 procent en aluminium rails voor raamdecoratie zijn tot 12 procent duurder geworden.”
Aan renoveren hangt dus een steeds fikser prijskaartje. “Doorgaans stijgen de prijzen van dergelijke producten één keer per jaar, in januari, maar dit jaar hebben we voor meerdere bouwmaterialen al twee stevige prijsaanpassingen doorgekregen.”
Je woning energiezuinig renoveren? Bekijk hier 10 tips om risico's op korte en lange termijn te beperken.
Geen prijsdaling op komst
Uit een ondervraging van de Bouwunie bij leden blijkt dat er voorlopig nog geen sprake is van een daling van de prijzen. “De inflatie mag dan misschien lichtjes dalen, voor bouwmaterialen is dat voorlopig nog niet het geval”, zegt Waeytens. “We hebben al bericht gekregen van producenten en leveranciers dat er vanaf 1 januari een nieuwe prijsstijging zal volgen.”
“Zo zullen gipsvezelplaten en vloerelementen 20 procent duurder worden vanaf 1 februari. Leveranciers van isolatiemateriaal hebben een nieuwe prijsstijging aangekondigd van 12,50 procent op 1 januari, na een voorgaande stijging van 10 procent in november. Voor bepaalde types isolatie bedraagt de prijsstijging zelfs 25 procent vanaf volgend jaar. Ook de grote leveranciers van dakpannen hebben al prijsverhogingen vanaf 1 januari bekendgemaakt”, verduidelijkt Waeytens.
Sommige grondstoffen zijn wel goedkoper geworden
En toch is er ook een lichtpuntje. Sommige basisgrondstoffen zijn namelijk in prijs gedaald. “De prijzen van koper, hout en profielstaal zijn gezakt”, haalt Waeytens aan. “De daling van de aankoopprijzen van die producten is een gevolg van de dalende wereldvraag. Het gaat wel enkel om die basisgrondstoffen. Cement en zand zijn bijvoorbeeld in prijs gestegen.”
Die dalende prijzen van koper, hout en profielstaal zullen we echter niet snel merken. “Zodra je een afgewerkt product aankoopt, schieten de prijzen de hoogte in. De verwerking van die basisgrondstoffen, de hoge prijzen van andere basisgrondstoffen en de nodige arbeidsuren voorkomen dat de prijzen van afgewerkte producten zakken.”
Waeytens waarschuwt ook voor de aankomende loonindexaties. “Bouwvakarbeiders krijgen een driemaandelijkse indexatie en de loonstijging is dus al grotendeels gebeurd in 2022”, zegt hij. “In januari komt daar echter een stevige loonindexatie voor bedienden bij en die zal waarschijnlijk een invloed hebben op de prijzen van bouwmaterialen.”
Welke klus doe je wanneer en wat gaat het kosten? Maak een renovatiemasterplan en krijg een goed overzicht.
Wachttijden voor bouwmaterialen nog steeds lang
Uit de signalen die de Bouwunie opvangt bij leden blijkt dat het nog altijd niet goed zit met de levertermijnen. “Voor sommige producten zijn de levertermijnen ietsje verbeterd, zoals voor hout”, merkt Waeytens op.
“Maar over het algemeen horen we toch dat de levertermijnen nog altijd veel langer zijn dan vroeger. Aluminium ramen, bakstenen en dakpannen blijven bijvoorbeeld een probleem. Sommige leden zeggen ons zelfs dat ze een andere steen of dakpan moeten kiezen omdat hun eerste keuze niet meer voorradig is.”
Hoe kan je besparen op duurder geworden bouwmaterialen?
In deze tijden van hoge prijzen voor bouwmaterialen is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de aannemer.
Herzieningsformule
“Voor een aannemer is het vandaag niet evident om vaste prijzen te hanteren”, legt Waeytens uit. “Daarom wordt meestal een herzieningsformule gebruikt. De stijgende of dalende prijzen worden op die manier verwerkt in de offerte.
Zo’n herzieningsformule wordt toegepast op de hele korf van bouwmaterialen, waardoor je als klant geniet van de prijsdalingen van bijvoorbeeld hout, wat de prijsstijgingen van andere bouwmaterialen enigszins tempert.”
Hoeveel kost een (potentiële) renovatie van jouw woning? Op deze manier maak je zelf een ruwe schatting.
Nu aankopen, later gebruiken
Een andere mogelijkheid is om een offerte voor renovatiewerken die plaatsvinden over enkele maanden snel te ondertekenen en de aannemer voor te stellen om de bouwmaterialen al meteen aan te kopen, tegen de prijzen van vandaag. “Op die manier verzeker jij de aannemer van werk en dek je je als klant in tegen prijsstijgingen.
De aannemer moet dan wel bereid zijn om de bouwmaterialen te stockeren totdat de werken aanvatten. Bedenk wel dat de aannemer die goederen niet zomaar gaat voorfinancieren en daarom vaak een voorschot zal vragen. Hoe meer prijzen je wenst vast te zetten, hoe groter het voorschot zal zijn. Wat begrijpelijk is”, tipt Waeytens.
Meer doe-het-zelven: de oplossing?
Waeytens waarschuwt tot slot voor doe-het-zelven om prijsstijgingen tegen te gaan. “Door zelf te klussen, bescherm je jezelf niet tegen de prijsstijgingen. Je moet dan bouwmaterialen aankopen tegen 21 procent btw en geniet zo niet van het verlaagde btw-tarief voor verbouwingswerken.”
Lees ook via Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be, een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met een relatief kleine ingreep wordt de woning van Kevin en Tania 27.000 euro meer waard: “Veel vraag naar zulke huizen, maar het aanbod is beperkt”
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week bezoekt hij met Ruben Bosman van Bosman Vastgoed een halfopen bebouwing in Tessenderlo. “De combinatie van de pastoriestijl buiten en de moderne stijl van het interieur valt bij veel kandidaat-kopers in de smaak.” -
PREMIUM
Wonen in stijl in een historisch stadscentrum? Woonexpert tipt 5 charmante appartementen te koop vanaf 325.000 euro
De historische stadscentra spreken als locatie om te wonen tot de verbeelding. Wie daar een appartement wil, moet vaak geduld hebben. Het aanbod is er schaars en de prijzen liggen sowieso hoger. Onze woonexpert Bjorn Cocquyt vond vijf aanraders in het hart van de stad vanaf 325.000 euro. -
PREMIUM
Daarom plast je kat op andere plekken dan de kattenbak: "Eén bak is te weinig, en een deurtje is niet fijn”
Kattenpis op je vers gewassen lakens, het is geen lachertje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks ‘I Love Happy Cats’ heeft geschreven, helpt je op weg. “Het is heel belangrijk om het verschil te weten tussen plassen en sproeien”, aldus de experte. -
-
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
vtwonen
Van je bed opmaken tot afdrogen: deze huishoudelijke klusjes doe je beter niet
Of je het nu leuk vindt of niet, het huishouden is een noodzakelijke taak. Natuurlijk doen we in die tijd liever andere dingen, zoals winkelen, tijdschriften doorbladeren of wandelen, of zijn we te druk bezig met werk. Maar wat als we je vertellen dat er huishoudelijke klusjes zijn die je vanaf nu gewoon kunt overslaan? Hieronder verklapt vtwonen.be voor welke taken je je hand beter niet (meer) omdraait. -
Woon.4
Topdesign voor een prikje: Sabine Marcelis lanceert collectie met IKEA
IKEA en de Nederlandse ontwerpster Sabine Marcelis lanceren Varmblixt: 20 betaalbare designproducten die de functie van licht in huis op een onverwachte manier verkennen. De collectie bevat vijf sculpturale lampen, maar ook glaswerk, koffietafeltjes en vloerkleden. Varmblixt is vanaf februari te koop. De lampen zijn permanent verkrijgbaar, de andere items maken deel uit van een limited edition-serie.