Plaatstekort in je flat? Ga de hoogte in en bouw op het dak!

Yannick Milpas
Met vier kinderen hadden Dany en Ursula nood aan meer ruimte, maar verhuizen wilden ze niet. Het koppel breidde dan maar uit op het dak van hun appartementsgebouw.

"De dienst Stedenbouw stapte mee in ons project en ook de mede-eigenaars deden niet moeilijk. We hadden hun akkoord nodig omdat we in feite een stukje grond van de gemeenschap kochten. Met amper twaalf eigenaars was het relatief eenvoudig om toestemming te krijgen, maar als je met meer bent, wordt het complexer", zegt het koppel. 

Dany en Ursula geloven dat deze manier van bouwen kan helpen om in de toekomst de bestaande open ruimtes te behouden, ondanks een stijgend bevolkingsaantal. "De daken van appartementsgebouwen vormen samen een enorme oppervlakte die vandaag niet benut wordt. Een groot deel ervan bevindt zich ook op een toplocatie: centraal in een gemeente of in de stad, met alles wat je nodig hebt vlakbij. Dat lijkt ons ideaal."

Fantastisch uitzicht

Met deze uitbreiding in glas heeft het gezin er een fantastisch uitzicht bovenop gekregen. "We kunnen zowat 240 graden rondkijken en zien zowel de stad als de haven. De hoogte waarop we ons bevinden, is perfect, want nu hebben we nog voeling met het leven dat zich beneden afspeelt. Dat is minder het geval als je hoger woont en er als het ware boven zweeft." 

Meer wooninspiratie? Het volledige artikel is vandaag te lezen in de weekendeditie van Het Laatste Nieuws of in onze pluszone.

Yannick Milpas