Plaats zelf een regenton met deze tips

Water is duur, kostbaar, en het is zonde om het te verspillen. Met een regenton kan je regenwater hergebruiken dat gratis in je tuin valt.
Getty Images Water is duur, kostbaar, en het is zonde om het te verspillen. Met een regenton kan je regenwater hergebruiken dat gratis in je tuin valt.
Na een lange periode van droogte, snakt onze tuin naar water. De voorspelde regen morgen is dan ook meer dan welkom. Zeker als je dit gratis water kan opvangen en hergebruiken om bijvoorbeeld je tuin te besproeien of je auto te wassen. Bouwsite Livios legt uit hoe je zelf een regenton plaatst.

Bij 64% van de meetlocaties in Vlaanderen staan de grondwaterstanden op een laag tot zeer laag peil voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit het maandelijkse rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Dat belooft weinig goeds als we opnieuw een droge, hete zomer krijgen. Een goede tip: blijf zuinig met drinkwater en maak maximaal gebruik van gratis regenwater. Met deze tips bespaar je water

Stap 1: zaag je regenpijp op maat 

Meet de afstand tussen de grond en de inlaatopening van je regenton. Duid de gemeten hoogte aan op de regenpijp. En zaag een stuk van ongeveer 50 cm uit je regenpijp

Tip: nog meer regenwater recupereren kan met een regenwaterput. Die is verplicht bij nieuwbouw en grote renovaties. Lees hier wat de wet nog meer zegt over regen- en afvalwater

Stap 2: sluit je aanvoerleiding aan

Gebruik een koppelstuk uit de verbindingsset van je regenton om de aanvoerleiding van de regenton met de regenpijp te verbinden. Als de pijp te stroef zit, maak je de bevestigingsbeugels tijdelijk los. Schuur het koppelstuk lichtjes op en lijm het met pvc-lijm vast aan de regenpijp. Verbind dan de aanvoerleiding met de inlaatopening van de regenton.

Stap 3: sluit de overloopleiding aan

Leid de overloopleiding van de regenton vanuit de overloopopening naar het onderste deel van de regenpijp. Verbind de overloopleiding met de regenpijp met behulp van een koppelstuk uit de verbindingsset. Voor een goede bevestiging schuur je het koppelstuk vooraf lichtjes op en bevestig je het op de regenpijp met pvc-lijm. Controleer of de verbindingen allemaal goed vast zitten. Klaar!

Lees ook op Livios.be:

Dit betaal je voor een regenwaterinstallatie

Een tuin die elk klimaat aankan? Deze tips helpen je op weg

Zo onderhoud je een regenwaterput

BronLivios