Opvallend: helft van Vlamingen kan energiebesparende renovatie niet betalen

Bieke Gepts: “Vooral de welgestelde Vlaming maakt gebruik van subsidies en premies van de Vlaamse overheid. Om twijfelaars te overtuigen, is er meer nodig."
Getty Images/iStockphoto Bieke Gepts: “Vooral de welgestelde Vlaming maakt gebruik van subsidies en premies van de Vlaamse overheid. Om twijfelaars te overtuigen, is er meer nodig."
Volgens een grootschalig onderzoek van Essencia Marketing daalt het aantal energiebesparende renovaties in Vlaanderen. En dat al sinds 2012. Hoe dat komt? Meer dan de helft van de ondervraagde Vlaamse huiseigenaars heeft niet genoeg geld om deze werken uit te voeren. Bieke Gepts, CEO van het marketingbureau, stelt op bouwsite Livios dan ook de haalbaarheid van het Renovatiepact in vraag.

“Volgens de resultaten van het onderzoek voldoen we nog lang niet aan de doelstellingen van het Renovatiepact”, zegt Bieke Gepts, CEO van Essencia Marketing. Volgens het Renovatiepact moeten tegen 2050 alle woningen - huizen én appartementen - energiezuinig zijn. “2020 komt al dichterbij. Stilaan mogen we de haalbaarheid van dit pact in vraag stellen.”

Werk aan de winkel

Om de doelstellingen van het Renovatiepact te halen, moeten we tegen 2020 alle daken isolerenenkel glas door isolerend glas vervangen en verouderde verwarmingsketels uit Vlaamse woningen bannen. “Voor ons onderzoek ondervroegen we 1.000 Vlaamse huiseigenaars”, zegt Bieke Gepts. “14% daarvan heeft zijn dak slechts gedeeltelijk geïsoleerd, en 14% zelfs helemaal niet. Voor buitenmuurisolatie is er nog meer werk aan de winkel: 30% van de woningen is niet of gedeeltelijk geïsoleerd.”

Te duur

De reden waarom we minder isoleren? “Maar liefst 58% van de eigenaars voerde vorig jaar een renovatiewerk niet uit omdat hij het niet kon betalen”, vertelt Bieke Gepts. “Vooral de welgestelde Vlaming maakt gebruik van subsidies en premies van de Vlaamse overheid. Om twijfelaars te overtuigen, is er meer nodig. Bovendien gaat 43% van de verbouwers een lening aan om zijn woning te renoveren: een gebrek aan financiële middelen staat dus veel renovatieplannen in de weg.”

Negatieve kijk

Een tweede belangrijke reden? We zien renoveren als iets negatiefs. “37% van de ondervraagden denkt dat renoveren meer kost dan het opbrengt”, zegt Bieke Gepts. “Bovendien schakelt maar 13% van de verbouwers de hulp van een architect of energiedeskundige in. Die experts begeleiden je net in het maken van de juiste keuzes. Zo brengt een renovatie wél veel op. De vele protestmarsen maken duidelijk dat de Vlaming begaan is met het klimaat. Maar misschien denk je als huiseigenaar eerst beter na hoe je zelf kan bijdragen aan een energiezuiniger woonpark.”

Lees ook

Hoeveel betaal je (extra) voor een verbouwing?

Energiezuinig (ver)bouwen: hierop moet je letten

Is energiezuinig bouwen binnenkort enkel nog weggelegd voor de happy few?

BronLivios

134 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • herman van cauter

  Geld dat uitgegeven wordt aan de groene hysterie, zal minder uitgegeven worden aan kleren, restaurants, cinema, pretparken, enz...Een euro kan men maar 1x uitgeven. Maar er is een oplossing : gras is in overvloed aanwezig en kost (momenteel toch nog) niks. Smakelijk dus !

 • Lodewijk Verborgt

  Waarom moet een woning energiezuinig zijn. Er is toch voldoende stookolie, steenkool en hout om je huis te verwarmen.

 • Kevin Vermeir

  Dit probleem komt enkel door ons geldsysteem. Er moet groei zijn om ons huidig geldsysteem te kunnen laten bestaan (ponzi fraude).Ons geldsysteem maakt het milieu kapot. Er wordt steeds meer geld gedrukt om alles te betalen zonder onderliggende waarde (= inflatie). Om dit te laten bestaan moet het geld onder meer mensen verdeeld worden. Daarom dat er massa immigratie moet zijn om het systeem levende te houden. Dit kan ook niet blijven duren en een implosie komt eraan.

 • Monique Monteyne

  niet willen bedoel je als je rondkijkt en passeert langs restaurants en pretparken en naar zaventem zou je niet zeggen dat er armoede is geen armoede voor plezier

 • Paul Vandekerckhove

  Als ik alles doe wat moet gedaan en betaald worden eindig ik onder een brug .