Vochtbehandeling

Gesponsorde inhoud

Opstijgend vocht in huis? Dat is perfect op te lossen!

Murprotec
Vochtproblemen in huis komen in België veel voor: maar liefst 1 op de 4 woningen heeft er last van. Een van de meest voorkomende problemen is opstijgend vocht dat in de muren trekt. Gelukkig kan je hier wat aan (laten) doen, zodat je huis weer helemaal gezond wordt.

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht, ook wel optrekkend vocht genoemd, ontstaat wanneer de onderkant van een muur regelmatig aan vocht wordt blootgesteld en niet de tijd heeft om te drogen. Wanneer de vochtige grond en het metselwerk van de muur niet van elkaar gescheiden zijn door een waterkerende laag, zuigt de muur het vocht op. Hierdoor nestelen zich ook minerale zouten in de stenen, die op hun beurt weer vocht aantrekken. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waardoor het vocht steeds hoger in de muur trekt.

Hoe ongezond is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht veroorzaakt de vorming van ongezonde schimmels en vlekken op de muur. Het kan verf en behang beschadigen, maar ook de structuur van de muur – en dus de stevigheid van je woning – aantasten. Om verdere schadelijke gevolgen te voorkomen, is het dus cruciaal om opstijgend vocht aan te pakken zodra je de eerste symptomen opmerkt.

Kan je opstijgend vocht behandelen?

Ja hoor, dat kan zeker! Belangrijk is om direct te handelen, zodra je opstijgend vocht hebt geconstateerd op een van je muren. Dit zijn de verschillende behandelingen die je kan toepassen.

• Een waterafstotend product injecteren
Een van de oplossingen bestaat uit het injecteren van een waterafstotend product aan de onderkant van de vochtige muur. Hierdoor ontstaat een chemische barrière tussen de muur en de grond, waardoor het vocht niet meer in de muur kan trekken.

• Vegetatie aan de buitenkant van de muren vermijden
Om definitief met het vochtprobleem af te rekenen en te voorkomen dat het terugkomt, is het belangrijk om alle oorzaken van het probleem aan te pakken. Zo is het bijvoorbeeld beter om vegetatie dichtbij of op de muur te vermijden, omdat dit het zonlicht op de muur beperkt en de muur hierdoor niet goed kan drogen.

• Waterdampafstotende producten vermijden
Indien je muur is behandeld met een waterdampafstotend product, dan kan dit de verdamping van opstijgend vocht tegenhouden. Probeer dit product te verwijderen om je huis gezonder te maken.

De grond draineren
Plaats een drainagesysteem dat voorkomt dat vocht onder de muren stagneert en dus ook voorkomt dat dit in het metselwerk trekt.

Kan je zelf aan de slag?

Sommige van deze behandelingen zijn moeilijk zelf uit te voeren. Ze zijn delicaat en vergen de tussenkomst van een professional. Indien het niet lukt om zelf het opstijgend vocht te verhelpen, doe dan beroep op een gespecialiseerde onderneming zoals Murprotec. Zij helpen je er vakkundig vanaf en garanderen een definitief resultaat.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.