Opmerkelijk: “Vlaanderen evolueert naar huurmarkt”

“Jonge mensen gaan meer en meer huren in plaats van kopen. We evolueren dan ook geleidelijk aan naar een huurmarkt in Vlaanderen.”
Getty Images “Jonge mensen gaan meer en meer huren in plaats van kopen. We evolueren dan ook geleidelijk aan naar een huurmarkt in Vlaanderen.”
In 2018 bezat nog 71,6% van de Vlamingen hun eigen woning. Vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt vertelt aan bouwsite Livios dat dat in de toekomst waarschijnlijk verandert. “Vlaanderen zal geleidelijk aan meer evolueren naar een huurmarkt”, beweert hij.

“Een trend die we de laatste jaren zien, is dat appartementen steeds meer worden gekocht door investeerders, en niet door de bewoners zelf”, vertelt vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt. “Jonge mensen gaan meer en meer huren in plaats van kopen. We evolueren dan ook geleidelijk aan naar een huurmarkt in Vlaanderen.” Lees hier wat de voordelen zijn van te huren

71,6% Vlaamse eigenaars

“In Duitsland huurt maar liefst 50% van de mensen een woning, terwijl de andere helft zelf een eigendom bezit. Hier is dat anders: in Vlaanderen bezit bijna drie kwart van de inwoners een woning, terwijl slechts één kwart huurt.” Dat blijkt ook uit de cijfers van de Woonsurvey uit 2018: 71,6% van de Vlamingen is eigenaar, 19,3% is private huurder, 7,3% sociale huurder, en de overige 1,7% woont gratis. Maar dat huur-kooppatroon is volgens Vansweevelt nu stilaan aan het veranderen. Al werden er in het eerste kwartaal van 2019 nog nooit zoveel woningen verkocht.

Tip: Kies je voor nieuwbouw? Met deze tips hou je je budget onder controle

De prijs

Een belangrijke reden voor deze trend ligt volgens Vansweevelt aan het financiële aspect. “De bouwkosten zijn de laatste jaren flink gestegen. Niet enkel door de duurdere gronden, maar ook door de steeds strenger wordende eisen rond isolatie.” Lees hier hoe je goed kan isoleren

Beleven in plaats van bezitten

Maar jonge mensen focussen ook meer op beleven, en niet op bezitten. “Dat zie je bijvoorbeeld aan hun muziekgebruik: de cd-collectie heeft plaats moeten maken voor muziekstreaming. Daardoor is de muziek niet meer van hen, maar ze kunnen er wel gebruik van maken. Hetzelfde geldt voor het autogebruik: waarom een dure auto in je garage als je er een kan delen? Auto’s delen wordt wellicht the next big thing.”

Als het maar comfortabel is

Die trend van beleven in plaats van bezitten vindt nu dus ook zijn weg naar de vastgoedwereld. “Ook het feit dat we steeds kleiner moeten gaan wonen, heeft daarmee te maken”, zegt Vansweevelt. “Mensen willen comfortabel wonen, maar niet per se groot en in hun eigen bezit. Zolang ze maar kunnen genieten van gemeenschappelijke elementen. Als ze in een grote tuin of park in de buurt kunnen voetballen, zijn ze tevreden. En dan moeten ze nog niet eens zelf het gras maaien.” 

Tip: Wil jij heel je leven comfortabel wonen? Zo krijg je het voor elkaar.

Lees ook

SOS spaarplan: vijf tips om goedkoop te wonen

Dit zijn de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen van het moment

Ga jij huren? Aan deze regels moet je je houden

Bron: Livios

77 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sarah Olemans

  Het gaat hem niet alleen om de hoge prijzen maar dat mensen geen vertrouwen hebben in makelaars. Ze houden verplichte info achter. Ik twijfel nog te kopen. Voor mij is het genoeg geweest. Ik ben serieus bedrogen geweest door makelaar en eigenaar

 • michel De Blay

  @Ronny Cuypers. Volledig mee akkoord. De jongeren van vandaag willen alles van de eerste dag, ze kennen het woordje sparen niet, ze willlen op reis gaan ,liefst zo dikwijls mogelijk en zo ver mogelijk. Ze willen onafhankelijk zijn, goede raad slagen ze in de wind en vooral ze kunnen niks buiten datgene waar ze een diploma voor hebben.

 • Ronny Cuypers

  Velen kiezen voor een leven van overconsumptie. En dan nog bij voorkeur zonder partner. want daar moet je rekening mee houden. En dan maar klagen dat ze geen huis kunnen kopen. Iedereen die werkt en bereid is een gezinsleven op te bouwen kan een eigen stek verwerven. Je moet er wel wat voor doen en laten natuurlijk.

 • Gerd Peeters

  Als de jongeren van vandaag liever andere eigenaars rijk maken, dan moeten zij dat weten, maar wij hebben liever ons eigen huis. Dan hebben we later nog iets achter de hand als we naar het rusthuis moeten.

 • michel De Blay

  In mijn geburen werden indertijd (1980)'sociale woningen' verkocht voor 2000000 Frank, vandaag verkopen die mensen hun woningen voor 300000 euro. Moest ik het voor het zeggen hebben dan verplichte ik die verkopers om hun huis te verkopen aan een GEINDEXEERDE prijs bv 150000 euro zodat mensen die het wat moeilijker hebben ook een woning kunnen verwerven. Wanneer ik vandaag voorbij die sociale woningen rij ,dan merk ik dat hun wagen meer kost dan hun huis heeft gekost, wel dat vind ik degoutant.