Marnik Dehaen
Volledig scherm
© Marnik Dehaen

OPINIE: Voorzitter Vlaamse architecten vindt nieuwe bouweis angstaanjagend

WonenMarnik Dehaen, architect en voorzitter van de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten, heeft serieuze bedenkingen bij de invoering van het nieuwe S-peil. Dat vertelt hij in een opiniestuk aan bouwwebsite Livios. Te snel, te streng én een rem op de creativiteit. "Diversiteit maakt stilaan plaats voor eenheidsworst." Nu het seizoen van de bouw- en woonbeurzen op volle toeren draait, is het voor experten extra belangrijk om het juiste advies te geven.

40 reacties

 • Francois Peters

  5 jaar geleden
  Al die regels dienen maar voor een ding de vlaming verhinderen om noch te bouwen denk maar aan de boskaart, de belasting vermindering op wonen in de stadskernen,de betonstop,het steeds maar veranderen van de bouwregels enz..alle middelen zijn goed om dat doel te bereiken
 • Stef van Dijk

  5 jaar geleden
  Zo als met alles hier slaan ze weer eens volledig door! Rustig opbouwen verspreid over een aantal jaren en daarbij het gewenste gedrag belonen, maar nee het moet meteen met verscherpte regels en verboden, men heeft nog nooit gehoord van positieve stimulans!
 • Lieven tanghe

  5 jaar geleden
  als men echt het milieu in de toekomst wil sparen moeten er minder mensen geboren worden .Stoppen met kindergeld te geven en het derde kind en meer zwaar belasten . Wedden dat Tommelein dit niet leuk zal vinden ?
 • Jan Maarten

  5 jaar geleden
  Ja mannekes, terug op de fiets, in betonblokken wonen, 24 h beschikbaar zijn voor de werkgever, alles afdragen aan de belastingen terwijl de heren 20 mandaten hebben en de schaapjes op het droge hebben. Het wordt een leuke tijd voor onze kinderen !
 • Alain Stuker

  5 jaar geleden
  Ik ben aan het laten bouwen in Zuid-Frankrijk. Onder de 170M2 en géén verdieping (zonder garage, kelder) is er géén architect vereist. Ik heb zelf een digitaal plannetje getekend en een bestekje geschreven. Binnen de twee maanden een bouwvergunning gekregen. Een architect...? Wat komt die doen? Kan ik zelf niet zien of de muren niet recht staan, de ramen niet goed zitten of er iets niet klopt met de elektriciteit? We zijn toch géén debielen?