Opgelet: maak deze fouten niet als je zelf je tegels legt
LiviosJe hebt keuze uit een enorm aanbod aan tegels voor je wanden en vloeren. Op de verpakking van die tegels staat wat je moet doen om ze correct te plaatsen. Maar wat je zeker niet mag doen, vind je hierop niet terug. Bouwsite Livios lijst de 7 grootste fouten op die je absoluut moet vermijden als je zelf tegels plaatst.
Delen per e-mail
Fout 1: Verlijmen van vloeren op verse chape
Iedere doe-het-zelver kan met een beetje handigheid zelf tegels verlijmen op een chape. Bij een nieuwbouw starten de meesten vaak veel te vroeg met het plaatsen van tegels, wat tot gevolg heeft dat deze loskomen. Lees hier hoelang je verse chape minstens moet laten drogen. Let wel, dit is een regel voor water- en winddichte ruimtes. In niet-afgesloten ruimtes is de droogtijd veel langer.
Fout 2: Verlijmen van vloeren op oneffen chape
Begin nooit te plaatsen vooraleer je de chape getest hebt op vlakheid. Eenmaal begonnen, is het moeilijk om nog vakkundig werk te leveren. De vlakheid kan je gemakkelijk controleren door met een paslat of rechte plank de lat vanuit de hoeken naar het midden te leggen. De meeste hoogteverschillen zitten in de hoeken of aan de deuren. Oneffenheden werk je uit met een egalisatiemortel. Daarna verlijm je de tegels met gewone tegellijm.
Fout 3: Verlijmen van tegels op niet ontvette tegels
Het uitbreken van een bestaande vloer is een ingrijpend werk én niet altijd mogelijk. Daarom wordt vaak gekozen om de vloeren te verlijmen op een bestaande ondergrond, zonder de oude vloer uit te breken. Een veel gemaakte fout: de ondergrond niet of nauwelijks ontvetten. Bij absorberende vloeren - zoals cementtegels of natuursteen - moet je de bestaande vloer zeer goed ontvetten, omdat deze onderhouden wordt met zeep. Werk hier ook nooit met een gewone tegellijm, maar met een flexlijm. Het is ook aan te raden om een voorstrijkmiddel te plaatsen 24 uur voor de start van de werken. Kijk de ondergrond altijd na op stabiliteit. Op een oneffen of losliggende bevloering kan je géén tegels lijmen.
Fout 4: Te snel voegen van tegels op tegels
Na het plaatsen van de vloer willen de meesten zo vlug mogelijk de vloer opvoegen. Aangezien je op een andere niet-zuigende ondergrond tegels geplaatst hebt, moet al het vocht dat in de lijm zit via de voeg uitdrogen. Bij een normale verlijming op droge chape kan je al na 36 uur opvoegen. Bij verlijming van vloer op vloer moet je zeker 48 uur wachten. Te vroeg opvoegen, staat gelijk met te vroeg belopen. In sommige gevallen zal je de tegels loslopen of zullen deze niet vlak meer zijn.
Fout 5: Onderhoud van tegels
Tijdens het plaatsen blijft steeds een cementlaag achter op de tegels. Meestal ga je daarna de vloer dweilen, wat op zich zeker geen kwaad kan. Om de vloer na de plaatsing en het opvoegen optimaal te reinigen, moet je de vloer steeds poetsen met een cementsluierverwijderaar. Deze neemt het resterende voegsel en cementresten weg. Meestal krijg je deze niet weg door gewoon te dweilen. Resterende cementresten en voegsel trekken gemakkelijk ander vuil aan. Bovendien ziet de vloer er dan dof en mat uit. Lees hier hoe je cementresten verwijdert.
Let ook op met zeep en dergelijke bij het onderhoud van de vloer. Een keramische tegel mag je niet onderhouden met vette producten. Deze leggen alleen maar een vette film op de tegels. Eenmaal er een vette laag op de keramische vloer ligt, krijg je deze er niet meer af door gewoon te dweilen.
Fout 6: Verkeerde keuze van tegel
Kies steeds een volkeramische tegel voor plaatsen met een zeer druk beloop, bijvoorbeeld voor winkels en openbare ruimtes. Bij twijfel over de kwaliteit kan je steeds van iedere vloertegel de technische fiche opvragen. Een volkeramische vloer hoeft daarom niet duurder te zijn dan een verglaasde. Lees hier welk budget je best voorziet voor keramische tegels.
Fout 7: Keramisch parket? Geen halfsteensverband
De laatste jaren komt keramisch parket sterk op. Dat is een keramische tegel met de afmetingen en look van parketplanken. Let hier wel op bij de plaatsing. Doe dit nooit in halfsteensverband. Best zorg je ervoor dat er een derde of een vierde verschil is met de andere tegel. Waarom? Parkettegels zijn nooit volledig vlak doordat ze lichtjes krommen wanneer ze gebakken worden. Dit komt door hun grotere lengte. Komt de zijkant van je tegel exact langs het midden van de tegel ernaast te liggen, dan zit je met een niveauverschil. Probeer dit dus zeker te vermijden.
Lees ook:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
Livios
Verplicht bij nieuwbouw en grote renovaties: zo werkt een regenwaterput
Ga je bouwen of grondig renoveren? Dan ben je verplicht om regenwater op te vangen. Maar ook als je je waterfactuur wil verlagen, is een regenwaterput een goede oplossing. Bouwsite Livios legt uit hoe zo’n put werkt en waar je rekening mee moet houden. -
Woon.
Architect bouwt huis in berg en niet erop om noorderwind te trotseren
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een villa op het Griekse eiland Selifos. -
-
Livios
7 oplossingen voor meer privacy in je tuin
Een groot aandachtspunt - zeker bij nieuwe tuinen - is het vermijden van inkijk. Maar je wil toch geen jaren wachten voor je haag of beplanting voldoende beschutting biedt? Privacy in je tuin op één dag: bouwsite Livios legt uit hoe je dit voor elkaar krijgt. -
1
Meer gezinnen hebben recht op sociaal tarief voor energie, maar ze moeten wel geduld hebben
Sp.a vindt het positief dat het sociaal tarief voor energie in de nasleep van de coronacrisis tijdelijk uitgebreid wordt, maar betreurt dat de verlaging niet meteen op de factuur te zien is. De woordvoerder van minister van Energie Tinne Van der Straeten wijst erop dat de verlaging automatisch wordt doorgevoerd, maar dat er daarvoor eerst een factuur dient te zijn. Volgens de energieleveranciers zullen de rechthebbenden evenwel nog wat geduld moeten hebben: meer bepaald tot mei. -
Livios
Kiezen voor een kokendwaterkraan? Hier moet je op letten
Wist je dat je je keukenkraan maar liefst 90 keer per dag open en dicht draait? Het is dan ook een van de belangrijkste elementen van elke keuken. Je kiest daarom maar best voor een degelijk exemplaar. Steven Van Tichelen van Quooker vertelt aan bouwsite Livios waar je op moet letten. -
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?