Open, slim en donker: zo ziet de keuken van 2021 eruit
LiviosGa je een nieuwe keuken plaatsen en ben je benieuwd welke trends we dit jaar mogen verwachten op vlak van kleuren, materialen en indeling? Bouwsite Livios vroeg het na bij enkele keukenspecialisten. Wat meteen opvalt, is dat open keukens met donkere kleuren overal terugkomen.
Delen per e-mail
Open leefkeuken
De keuken is niet langer een ruimte waar je alleen maar kookt. Je eet er, werkt er, ontvangt er vrienden, ... Het is het hart van je woning. Daarom kiezen steeds meer gezinnen voor een open leefkeuken, zoals Nele en Christophe. Hierbij loopt de keuken naadloos over naar de leefruimte. Ook de stijl wordt doorgetrokken en maatwerk wordt belangrijker.
Donkere kleuren
We kiezen steeds vaker voor een tijdloos design. Zwart is al enkele jaren in en blijft ook in 2021 dé trendkleur voor keukens. Donkere tinten zorgen voor een luxueuze look: van mat zwart tot grijs, marineblauw of donkergroen. Zwart wordt ook vaak gecombineerd met hout voor een warme en huiselijke sfeer. Die trend zet zich ook door in de inrichting van ons interieur.
Natuurlijke materialen
Ook organische vormen en texturen zie je terug in de keuken. We kiezen bewuster voor natuurlijke materialen in ons interieur. Denk maar aan hout, steen en metaal. Vooral hout en marmer zijn populair. Donkere houtsoorten zoals walnootfineer zorgen voor een hoogwaardige afwerking en luxueuze, warme uitstraling. Ook de marmertrend is terug van weg geweest. Marmer met een opvallende ader is ideaal als je werkblad mag opvallen of als je een eyecatcher wil.
Kranen en spoelbakken met een kleuraccent
Naast zwart, zijn koper en goud ook populaire accentkleuren die we vaker terugzien in de keuken. Keukenkranen waren al verkrijgbaar in tal van kleuren, maar nu zien we deze accentkleuren ook terug in spoelbakken. Zowel je kraan als spoelbak mogen opvallen in 2021. De traditionele spoeltafel met twee units maakt ook plaats voor één enkele unit. De meeste gezinnen hebben een vaatwasser, waardoor één unit volstaat.
Slimme opbergmogelijkheden
Onder het motto ‘Opgeruimd staat netjes’ zijn er tal van slimme opbergmogelijkheden voor je keuken. Plafondhoge kasten laten de ruimte hoger ogen, maar geven je ook extra opbergruimte. Een ontbijtkast is handig om je keukentoestellen op te bergen of om je rommel achter de schuifdeur te verbergen als je onverwacht bezoek hebt. Kleine wandkastjes maken plaats voor legplanken: deze zorgen voor meer ruimtegevoel en bieden de perfecte plaats om leuke decoratie uit te stallen zoals je favoriete kookboeken of een mooi servies. Ook je werkplek zelf moet praktisch zijn. In een aparte box naast je spoeltafel kan je bijvoorbeeld al je belangrijk keukengerei opbergen. Zo heb je alles meteen bij de hand tijdens het koken.
Slimme toestellen
Ook slimme keukentoestellen zijn aan een opmars bezig. Denk maar aan een zoneloze kookplaat die potten en pannen automatisch detecteert, dampkappen die automatisch starten of een seintje geven als de filters vervangen moeten worden, afwasmachines die zelf de dosis wasmiddel bepalen, … Slimme toestellen verhogen het comfort in je keuken. Ook een drinkwatersysteem is populair. Zo heb je altijd meteen gefilterd, bruisend of heet water met slechts één kraan.
Tip: ga je je keuken renoveren? Vraag dan je gratis exemplaar aan van het renovatiemagazine Mijn Verstandige Verbouwing.
Lees ook op Livios.be:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Kiezen voor een kokendwaterkraan? Hier moet je op letten
Wist je dat je je keukenkraan maar liefst 90 keer per dag open en dicht draait? Het is dan ook een van de belangrijkste elementen van elke keuken. Je kiest daarom maar best voor een degelijk exemplaar. Steven Van Tichelen van Quooker vertelt aan bouwsite Livios waar je op moet letten. -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
PREMIUM
Een huis vol slimme toestellen? Onze woonexpert testte ze 4 jaar lang: “Sommige zijn nóg nuttiger nu de terugdraaiende teller verdwijnt”
-
-
Livios
Opgelet: maak deze fouten niet als je zelf je tegels legt
Je hebt keuze uit een enorm aanbod aan tegels voor je wanden en vloeren. Op de verpakking van die tegels staat wat je moet doen om ze correct te plaatsen. Maar wat je zeker niet mag doen, vind je hierop niet terug. Bouwsite Livios lijst de 7 grootste fouten op die je absoluut moet vermijden als je zelf tegels plaatst. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
PREMIUM
Tim (35) kocht 6 jaar geleden zijn rijwoning in Mechelen voor 226.000 euro, hoeveel is ze vandaag waard?