Open bebouwing 115.000 euro duurder dan rijhuis of halfopen woning

BELGA
Wie een alleenstaand huis wil, moet daarvoor beduidend meer betalen dan voor een halfopen of een rijhuis. Het verschil is al opgelopen tot 115.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch statistiekbureau Statbel.

In Vlaanderen bedroeg de mediaanprijs voor gesloten of halfopen bebouwing in het eerste kwartaal 225.000 euro. Wie een open bebouwing wil, moest daar in het eerste kwartaal 340.000 euro voor neertellen: een verschil van 115.000 euro dus. De mediaanprijs van een appartement bedroeg 205.000 euro.

Verschil steeds groter

Het verschil tussen open en gesloten of halfopen bebouwing wordt steeds groter: in het eerste kwartaal 2019 zat er 100.000 euro verschil tussen beide bouwtypes, en in 2018 was dat 85.000.

Rijwoningen en halfopen bebouwingen in Vlaanderen zijn in het eerste kwartaal 2,2 procent goedkoper geworden (5.000 euro), terwijl open bebouwingen op een jaar tijd 3 procent duurder zijn geworden (10.000 euro). Appartementen werden ook duurder op een jaar tijd: 7,9 procent of 15.000 euro.

Woonbonus

Het afschaffen van de Vlaamse woonbonus zorgde in het vierde kwartaal van vorig jaar voor een rush op vastgoed. In de eerste maanden van dit jaar was er bijgevolg een daling. Er werden de helft minder transacties genoteerd op de Vlaamse huizenmarkt. Bij de appartementen waren er een kwart minder transacties.

Lees ook: Lockdown beïnvloedt ook immomarkt: 3 op de 4 eisen nu huis mét tuin (+)
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Piessens

  Logisch. Je hoeft het maar 1 keer mee te maken om zo'n buren te hebben die deuren telkens dicht gooien in plaats van ze normaal te sluiten en die kinderen hebben die een godganse dag over een trap die in de scheidingsmuur is ingewerkt, heen en weer hollen. En wanneer je hen er op aanspreekt, je vierkant in je gezicht uitlachen. Wees maar zeker dat mijn volgend huis ook een openstaande woning wordt!

 • Renaat Moerman

  Wij hebben in 2018 een open bebouwing gekocht om te renoveren. De grondprijs van die streek was toen €200 - €250. Nu is deze momenteel €300 - €350. Er is gewoon geen grond meer. Ik zou nooit meer een halfopen of gesloten bebouwing willen hebben. Rond je huis kunnen wandelen is zalig.

 • Chris Dupont

  Een groter huis is duurder dan een kleiner. Het echte prijsverschil zit hem in de ligging.

 • bob jansens

  en de verkoop van service flats zit in het slop. Misschien moeten 50-plussers die hun "groot" huis beu zijn ineens een serviceflat aankopen ipv een appartement...

 • bob jansens

  en de verkoop van service flats zit in het slop. Misschien moeten 50-plussers die hun "groot" huis beu zijn ineens een serviceflat aankopen ipv een appartement...