Wie meer zekerheid wil inbouwen, kan een CO-melder (laten) plaatsen.
Volledig scherm
Wie meer zekerheid wil inbouwen, kan een CO-melder (laten) plaatsen. © ThinkStock

Op installatie mag je nooit besparen: vijf concrete tips om CO-vergiftiging in huis te voorkomen

LiviosEen technisch mankement aan de centrale verwarmingsinstallatie op gas heeft ruim anderhalve week geleden in Hooglede twee mensenlevens geëist in een gerenoveerde hoeve. Daarnaast zetten de sterk gestegen verwarmingskosten heel wat mensen er toe aan ramen en deuren niet te openen als de verwarming aan staat. Ze proberen ook om - soms op onveilige manieren - de energiekosten te drukken. Waar loopt het mogelijk mis en hoe voorkom je problemen? Bouwsite Livios geeft vijf nuttige tips.

 1. “Ook jongeren kopen nog een woning, en verkiezen duidelijk een huis boven een flat”: hoe slagen ze erin om dat te doen?
  PREMIUM

  “Ook jongeren kopen nog een woning, en verkiezen duidelijk een huis boven een flat”: hoe slagen ze erin om dat te doen?

  De vastgoedprijzen in Vlaanderen stegen vorig jaar tot gemiddeld 267.429 euro voor een appartement en 348.064 euro voor een huis. Wie dat nog kan betalen? Notaris.be berekende hoeveel elke generatie aan een woning spendeert. Daaruit blijkt dat verrassend veel mensen onder de dertig iets kopen, ook al hebben ze het moeilijker dan ooit. “Ze moeten wel, omdat ze een verder rentestijging verwachten”, zegt notaris Bart van Opstal, die uitlegt hoe ze daar dan toch in slagen.
 1. HLN ONDERZOEK. Online vastgoedvergelijker stuurt klanten altijd naar eigen kantoor: “We moeten de andere makelaars nog contacteren”
  PREMIUM

  HLN ONDERZOEK. Online vastgoed­ver­ge­lij­ker stuurt klanten altijd naar eigen kantoor: “We moeten de andere makelaars nog contacte­ren”

  Wie nog een makelaar zoekt om een huis of appartement te verkopen, let best goed op. Sommige websites die je helpen om het beste immokantoor te vinden, misleiden hun klanten. Dat ontdekte de onderzoeksredactie van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws. Zo belooft één website een vergelijking tussen meer dan 200 makelaars, maar uiteindelijk belanden je gegevens telkens bij hetzelfde Antwerpse vastgoedkantoor.
 2. Heb je het gevoel dat je het huishouden alleen draaiende houdt? Zo breng je er verandering in
  PREMIUM

  Heb je het gevoel dat je het huishouden alleen draaiende houdt? Zo breng je er verande­ring in

  ‘Het is hier geen hotel!’ Het is de vaak gehoorde klacht van vrouwen tegenover hun partners en kinderen. Ze hebben de indruk dat zij de boel draaiende houden en er alleen voor staan. Hoe krijgen we onze huisgenoten zo ver dat we het huishouden samen aanpakken? Riet Ory en Eva Brumagne van Femma schreven er een boek over. “Vrouwen hebben zelf een groot aandeel in de ongelijke taakverdeling.”