Ongezien: huurprijzen appartement voor het eerst boven 700 euro

De meest bepalende factor voor je huurprijs? De plaats waar je wil wonen.
Getty Images De meest bepalende factor voor je huurprijs? De plaats waar je wil wonen.
Niet alleen zijn de huurprijzen van Vlaamse woningen opnieuw gestegen, voor het eerst rondt de gemiddelde verhuurprijs van een appartement de kaap van 700 euro. Dat blijkt volgens bouwsite Livios uit de Huurbarometer van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB).

Op één jaar tijd steeg de gemiddelde maandelijkse huurprijs van een Vlaamse woning met ongeveer veertien euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Vlaamse huurdersbonden van 2018. Op basis van 17.866 klantendossiers bedroeg de huurprijs vorig jaar gemiddeld 614,11 euro. Volgens de CIB-Huurbarometer ligt de gemiddelde verhuurprijs van recent afgesloten contracten nog een pak hoger: voor het eerst overschrijden appartementen de kaap van 700 euro. Lees hier waarom Vlaanderen naar een huurmarkt evolueert

Lees ook: Kopen of huren? Dit is de voordeligste keuze voor jou.

Locatie belangrijkst

De meest bepalende factor voor je huurprijs? De plaats waar je wil wonen. Vlaams-Brabant blijft de duurste provincie: je betaalt er gemiddeld 655,83 euro per maand om een woning of appartement te huren. Huur je in Oost-Vlaanderen? Dan kost je dat gemiddeld 642,28 euro per maand. Daarna volgen Antwerpen met 608,14 euro en Limburg met 592,44 euro per maand. In West-Vlaanderen blijven de huurprijzen met 581,2 euro het laagst. Ook de woningsoort speelt een rol. De gemiddelde huurprijs van een appartement steeg in 2018 tot 606,31 euro, die van een rijwoning tot 648,43 euro en die van een studio tot 443,1 euro.

Recente contracten nog duurder

Sloot je vorig jaar een nieuw huurcontract af? Dan betaal je volgens de eerste CIB-Huurbarometer van 2018 gemiddeld zelfs nog meer: ongeveer 736 euro per maand. Daarbij overschreed de gemiddelde huurprijs van een appartement voor het eerst de grens van 700 euro. Voor een villa betaal je gemiddeld 1.652 euro per maand, een vrijstaande woning kost je 946 euro. Halfopen bebouwingen en rijhuizen zijn wat goedkoper. Twee derde van alle nieuw verhuurde woningen in 2018 waren appartementen.

Lees ook: Appartement gekocht? Met deze regels moet je rekening houden

Drie op tien huurders kan niet menswaardig leven

Uit een onderzoek van Steunpunt Wonen blijkt dat de helft van de private huurders meer dan een derde van zijn inkomen aan huur besteedt. Ook houden drie op de tien huurders na het betalen van de huurprijs niet genoeg geld over om menswaardig deel te nemen aan de samenleving. De Vlaamse huurdersbond vreest dat de situatie zal uitmonden in een ‘wooncatastrofe’. De bond maant de volgende Vlaamse regering aan de lange wachtlijsten voor sociale woningen aan te pakken, de huursubsidie aan te passen en premies te bieden aan verhuurders die betaalbaar en kwaliteitsvol verhuren aan mensen uit een kwetsbare bevolkingsgroep.

Lees ook:

Huurcontract tekenen en opzeggen? Dit zijn je opties

Dit zijn de voordelen van huren

Huur je een woning? Dit is het verschil tussen vaste en werkelijke kosten

BronLivios
68 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric De landtsheer

  Als de overheid blijft onnozel doen, verkoop ik de boel aan ontwikkelaars, dan staan die met schuldbemiddeling direct op straat. Ik verhuur via SVK en huisjes zijn altijd tip top. Regelmatig geüpdatet, maar beetje realistisch blijven ook he

 • Roland Verhoeven

  een goeie verhuurder steekt ook wel geld erin. Om de 5 jaar kan je alles opnieuw verven en behangen. Een keuken haalt amper 10 jaar. nieuwe isolatie, nieuwe technologie...kost handenvol geld ook

 • Anne Callebaut

  Voor onze mensen is dit moeilijk,maar voor de nieuwkomers is alles maar toch eens alles gratis.De volgende verkiezingen nog een grotere afrekening.

 • Alec Verbruggen

  Je kan maar beter waar je kan de verhuurder of huisjesmelker op kosten jagen. Hij kan de prijs heus niet blijven verhogen voor zijn oud krot. Enkel glas, slechte functionerende verwarming, geen of slecht onderhoud, etc Informeer je, sluit je aan bij een huurdersbond en laat die smeerlappen betalen.

 • Johannes Meissner

  Nee het is niet ongezien, het is onbeschoft. Mensen met een mager inkomen te bestelen, ja want er staat: gij zult niet stelen, daar valt ook woekerwinst bij. En het IS stelen. Eens zal daar een eind aan komen.