Ongekende wachttijden in de bouw: angst om betonstop leidt tot grotere vraag aan bouwprojecten

Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder Bouwunie: “Ga je nu je eerste telefoontje plegen om aan je project te beginnen? Wees dan niet verbaasd dat je tussen de 6 à 9 maanden moet wachten op een aannemer."
Getty Images Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder Bouwunie: “Ga je nu je eerste telefoontje plegen om aan je project te beginnen? Wees dan niet verbaasd dat je tussen de 6 à 9 maanden moet wachten op een aannemer."
Wil je binnenkort starten met de bouw van je woning? Dan beschik je best over een grote dosis geduld. De wachttijden in de bouwsector lopen namelijk flink op door een tekort aan arbeidskrachten, de grote vraag naar bouwmaterialen en de vele bouwprojecten. “Het is niet uitzonderlijk dat je tot een jaar moet wachten voordat je aannemer kan starten”, vertelt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie aan bouwsite Livios.

De wachttijden in de bouwsector zijn uitzonderlijk hoog.  Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie ziet daarvoor verschillende redenen. “De belangrijkste is waarschijnlijk het tekort aan arbeidskrachten.” De oorzaak? “Werken in de bouw heeft nog steeds een slecht imago. En dat is onterecht. Het is inderdaad geen nine-to-five job, maar je wordt wel goed tot zeer goed betaald. De laagste lonen flirten helemaal niet met het minimumloon. Daarnaast krijg je een gratis hospitalisatieverzekering, aanvullend pensioen en kan je fiscaal voordelige overuren maken.”

TipKan jij bouwen met jouw budget? Bereken het hier.

Algemeen probleem

Maar volgens Waeytens is niet alleen dit slechte imago de oorzaak van het tekort aan arbeidskrachten. “Het is ook een algemeen probleem, in heel Vlaanderen en in alle sectoren. Als pretparken hun werknemers al tot 10.000 euro contractvergoeding geven, weet je wel hoe laat het is.”

Lange wachttijden

Door de onderbezetting in de bouwsector, lopen de wachttijden voor het bouwen van een woning hoog op. “Als je nu je eerste telefoontje moet plegen om aan je project te beginnen, moet je niet verbaasd zijn dat je tussen de zes à negen maanden moet wachten op een aannemer. Zelfs wachttijden van een jaar zijn geen uitzondering meer.” Lees hier hoe je een betrouwbare aannemer vindt

Argwaan?

“Ondanks die lange wachttijden, kan het toch zijn dat er aannemers zijn die wél snel kunnen beginnen. Dat kan zijn doordat er een opdracht in het water is gevallen, of er een koppeltje uit elkaar is gegaan en hun bouwplannen niet meer doorgaan.” Voor wie het toch niet vertrouwt dat een aannemer binnen de maand kan beginnen, heeft Waeytens een tip. “Toekomstige bouwers kunnen via de website van de fiscus checken of hun aannemer sociale of fiscale schulden heeft. Als dat het geval is, denk je beter twee keer na.”

Betonstop

Heeft, naast het tekort aan arbeidskrachten, ook de nakende betonstop iets te maken met de lange wachttijden? “Er is bij een aantal mensen inderdaad een bepaalde schrik ontstaan”, zegt Waeytens. “Ligt mijn lapje grond in een zone waar je later nog kan bouwen? Zal het onteigend worden? Het kan dat sommige mensen door die onwetendheid hun bouwproject sneller in gang hebben gezet. En die grotere vraag van bouwprojecten leidt ook tot langere wachttijden.”

Lees ook: De betonstop start: dit verandert er!

Goedkoop lenen

Daarnaast mogen we volgens Waeytens ook niet vergeten dat de economie het zeer goed doet. “Er zijn zeer lage interesten op de hypothecaire leningen, waardoor mensen heel goedkoop kunnen lenen.” Op die manier kan je natuurlijk makkelijker aan je bouwavontuur beginnen.

Beterschap?

Volgens Waeytens zal het nog wel even duren vooraleer de bouwpiek voorbij is. “Eind vorig jaar durfde ik nog te zeggen dat op het eind van 2019 de daling zou worden ingezet. Maar zoals het er nu naar uitziet, denk ik dat het waarschijnlijk wel midden 2020 zal zijn alvorens er een tegenovergestelde tendens is. Dat wil niet zeggen dat je in 2020 sowieso binnen een maand je bouwproject kan starten, maar de wachttijden zullen dan hoogstwaarschijnlijk wel een stuk lager liggen. Al is dat nog steeds koffiedik kijken.”

Lees ook

Geen zin om zelf aannemers te zoeken? Een sleutel-op-de-deurfirma doet dat voor jou

Vlot bouwen? Dat kan met deze praktische tips

[Infographic] Zo lang duurt elke fase van je nieuwbouwproject

BronLivios
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Hermans

  weer een actie van de onkundige overheid de economie om zeep te helpen

 • Paul Boutsen

  Weer zoals met de hernieuwbare energie is de onzekerheid puur en alleen gecreëerd door de overheid. Straks een nieuwe regering, maar straks ook weer nieuwe regeltjes en beperkingen, want ook zij willen hun "stempel op het beleid laten gelden". En de burger moet zoals altijd...zich aanpassen en betalen. Wat we zelf doen, doen we helemaal niet beter!

 • Eric De Vos

  Aannemers die met eigen mensen werken moeten veel hogere prijzen rekenen maar leveren ook kwalitatief beter werk af dan anderen die met buitenlanders werken . Helaas willen de meeste bouwers hun bouw zetten aan een zo laag mogelijke prijs en daar loopt het meestal mis en dan heeft de bouw een negatieve naam gekregen . Terwijl het het mooiste beroep is dat er is . Beroepsfierheid is ver te zoeken bij al die polen en Co

 • Roger Brouwers

  Binnen 5 jaar staat de helft van hedendaagse nieuwbouw terug te koop-Voor een prikje van hedendaagse prijs

 • roland schollaert

  Wachttijden vandaag hebben ze een plan en morgen moet de bouw er staan,er zijn altijd wachttijden geweest.Vergelijk eens hoelang men nog werkt aan een ruwbouw nu en pakweg 30 jaar geleden.