Ondanks verplichting: 1 op 3 heeft geen rookmelder op elke verdieping

.
Somfy .
Sinds 1 januari moet je op elke verdieping van je woning verplicht een rookmelder hangen, maar twee maanden na het in voege treden van de wet is dat bij 1 op 3 nog steeds niet het geval. In een rondvraag van iVox bij 600 Vlamingen geeft 17 % toe er nog niet eens één in huis te hebben. En dat terwijl amper 3 % de nieuwe regelgeving niet kent.

“De resultaten zijn verontrustend. Woningbranden eisen ieder jaar mensenlevens, zowel door het vuur als door de verstikkende rook. Dankzij een rookmelder word je niet alleen overdag, maar vooral ’s nachts tijdig verwittigd. Tijdens je slaap ruik je immers niets en kan je de rook minder snel opmerken”, klinkt het bij Somfy dat de enquête liet uitvoeren.

Hoger opgeleiden vaker niet in orde

Oudere leeftijdsgroepen zijn het vaakst in orde met hun branddetectiesysteem. Zo’n 77 % van de 55-plussers heeft vandaag al op iedere verdieping een rookmelder. Opvallend: mensen met een diploma hoger onderwijs (36 %) zijn vaker niet in orde dan mensen zonder hoger diploma (29 %).

De redenen die mensen aangeven voor hun nalatigheid zijn uiteenlopend. Zo vindt 1 op 3 dat hun huidig aantal rookmelders volstaat. Ook ‘valse’ brandmeldingen met een alarm dat ongewild afgaat, installatiemoeilijkheden en de kostprijs spelen een rol.

Niet in de keuken!

Rookmelders worden het vaakst geïnstalleerd in de gang (78 %), gevolgd door de woonkamer (39 %), slaapkamer (29 %), keuken (23 %) en eetkamer (18 %). “Plaatsen waar het vaak vochtig is of waar er veel (water)damp kan zijn, zoals de badkamer, keuken of garage, zijn af te raden, omdat daar de kans op valse alarmen groter is.”

Somfy wijst ook op het belang om kwalitatieve rookmelders met een Europese keuring te kiezen. “Het is verstandig om te investeren in een  connected alarmsysteem, waarbij de rookmelders  bij een alarm tegelijkertijd afgaan.” Zelf heeft de fabrikant van slimme oplossingen voor het beheer van woningen een Smart Home-systeem dat bij onheil onder andere meldingen naar je telefoon stuurt en automatisch rolluiken opent en verlichting aanschakelt.

Nog geen rookmelder in huis? Bekijk onze aanbieding op HLN Shop
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joke Weyts

  Dit artikel bewijst perfect dat er lobbywerk aan te pas kwam om aan ieder huishouden meerdere rookdetektoren te kunnen slijten. Via de verkoopcijfers merken de fabrikanten van branddetektoren zelf of ze hun verkoopsdoelstelling behaald hebben en trekken hun lobbyisten bijgevolg aan de fameuze alarmbel.

 • chris vangiesbergen

  Heb ze al vele jaren hangen en ze zijn allemaal aangesloten op de alarm installatie .Zelfs ben ik niet thuis weet ik het al na 5 sec dat er brand of inbraak is . Denk dat een mensenleven meer waard is als de prijs van een rookmelder .

 • Gino Denil

  En hoe zit het met de verhuurders die hun verplichting niet na komen en geen rookmelders installeren of geven aan de huurder.

 • WILFRIED DE WILDE

  Ook opvallend is dat mensen die indertijd een boekje uit het hoofd hebben geleerd, de zogenaamde hoger opgeleiden, niet zo intelligent zijn als zij die dat niet hebben gedaan. Vreemd toch.

 • Johan Van Biesen

  Bij de mijne heb ik de batterijen eruit gehaald, al dat gebiep gaf mij hoofdpijn.