Ondanks verlaagde registratierechten toch geen stormloop naar notaris

Shutterstock
Ondanks de verlaagde registratierechten is er in juni toch niet meer vastgoed verkocht in Vlaanderen. Volgens de notarissen maakten de Vlamingen massaal hun toevlucht tot het systeem van koop- en verkoopbeloftes om het oude tarief te ontwijken. Dat schrijft De Standaard.

Op 1 juni werd het nieuwe Vlaamse registratie­tarief van 7 procent van kracht, die voor de overgrote meerderheid kopers een besparing opleverde in vergelijking met het vroegere standaardregime van 10 procent.

De notarissen hadden een stormloop verwacht in juni omdat veel Vlamingen hun aankoop uitgesteld zouden hebben. Maar volgens cijfers van de federatie van de Belgische notarissen werd in juni zelfs een half procent minder voorlopige verkoopovereenkomsten voor vastgoed gesloten dan twaalf maanden eerder. "Die trend verwondert ons", zegt woordvoerder Bart van Opstal.

Aankoop uitgesteld

Verkoopcijfers suggereerden immers dat veel mensen hun aankoop hadden uitgesteld tot juni. Maar veel meer Vlamingen dan normaal kozen dus voor koop- en verkoopbeloftes. Door onder elkaar contractueel vast te leggen dat een woning zou gekocht worden na 1 juni, konden koper en verkoper profiteren van de verlaagde registratierechten en tegelijk toch op voorhand juridische zekerheid over de transactie verkrijgen.

Bij een koopbelofte is er geen koopovereenkomst bij de notaris meer nodig en kan meteen de officiële notariële akte ondertekend worden.

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marissa Van Oostevelde

  Blij te lezen dat de mensen het toch beginnen door te hebben dat dit een kat in een zak is!

 • stefan ceulemans

  Met de prijzen van 300000 euro voor iets dergelijks welke jongeren kunne Da nog

 • Emi De graeve

  Vroeger was het toch 6% voor een bescheiden woning en nu met de “besparing” naar 7% . Bovendien kosten woningen duurder zodat bescheiden woningen niet meer als bescheiden aanzien worden. We zijn dus 2 keer gecharlesd.

 • Louis Heyens

  @ Dirk Cappelier: U hebt 100 procent gelijk als U schrijft "Verlaagde registratierechten ? Ja voor de heel dure woningen. Voor normale woningen (200.000-250.000) stijgen de registratierechten van 5 naar 7%. Weeral een truc van onze goeie politici" Nu kunen ze het voor ene keer niet op de SOSSEN steken want die zitten niet aan de vetpot te likken ...

 • Gino Denil

  Meteen werden alle koopwoningen 10.000 € duurder zeker. En stegen de rentetarieven van de leningen wat. Om elk mogelijk voordeel toch maar zeker af te romen.