Omgekeerd bouwen: tot 35 procent goedkoper en 55 procent sneller

Bhaluu Construction pakt uit met een nieuwe bouwmethode die tot 35% goedkoper en tot 55% sneller is.
Bhaluu Construction Bhaluu Construction pakt uit met een nieuwe bouwmethode die tot 35% goedkoper en tot 55% sneller is.
Wat als onze huidige technologie sneller evolueert dan onze bouwmethodes? Het Waalse bouwbedrijf Bhaluu Construction wil vandaag niet meer bouwen zoals gisteren en pakt op de bouwsite Livios uit met een omgekeerde bouwmethode.

Tot op de dag van vandaag wordt een huis opgetrokken vanaf de fundering. Daarna gaat het naar de buitenmuren en de afwerking. Bhaluu Construction wil net het omgekeerde doen. Deze manier van bouwen biedt volgens hen heel wat voordelen en meer architecturale vrijheid.

Skeletbouw met betonlaag

De bouwmethode is gebaseerd op de gepatenteerde Grenitt-technologie, een structurele isolerende betonlaag. Het bouwbedrijf creëert eerst de structuur van de woning, opgetrokken in een hout- of staalskelet dat dicht gemaakt wordt met gipsplaatwanden. Daarna wordt de Grenitt-laag aangebracht. Deze is zelfdragend, regenafstotend, isolerend en onbrandbaar. Ten slotte volgt de buitenafwerking, waar je nog alle kanten mee uit kan.

Voordelen

Het voordeel is dat je geen staalnetten moet gebruiken of verschillende isolatielagen moet voorzien. De betonnen structuur garandeert een stevige woning, maar ook een aangenaam binnenklimaat. Doordat de woning in één keer in beton wordt gegoten, moet je ook geen rekening houden met koudebruggen. De kers op de taart: deze bouwmethode is volgens de bedenkers tot 35% goedkoper en tot 55% sneller.

Voor de buitenafwerking van de woning kan je nog alle kanten uit.
Bhaluu Construction Voor de buitenafwerking van de woning kan je nog alle kanten uit.

Robotisering

Het ingenieursteam van Bhaluu Construction is momenteel bezig om een robot te ontwikkelen die de Grenitt-laag kan plaatsen. Het doel is om zo het werk van de werknemers op de werf te beperken en te verbeteren. Vanaf het moment dat de skeletbouw met gipsplaten is geplaatst, kunnen ze naar een volgende werf gaan terwijl de robot de woning afwerkt.

Wil je weten welke bouwtechniek het beste bij jouw woondroom past? Lees hier verder.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Van Hevel

  Letterlijk overgenomen van website fabrikant, tja...

 • pascale de meersman

  Als je dat verstaat onder een 'woning' ok dan.... Er gaat niks boven de traditionele woningbouw.

 • guy vermeulen

  mijn volgende nieuw huis is een luxe mobilhome. Ik zal dat wel beslissen en geen zakken vullers die ons geld proberen af te pakken met hun onozele wetten.

 • Geert Vaelen

  Zo heb ik ook mijn tuinhuis van 5x10m gebouwd. Eerst betonplaat, dan de houten structuur en dan sandwichpanelen ertegen en een OSB3 dak erop met shingles. De sandwichpanelen zorgen voor de stevigheid, ik heb nergens balken schuin steken om de muren recht te houden. Niks nieuws dus.

 • Jos Goris

  Joepi niet meer werken tot 67j.