“Oktober is de maand bij uitstek om te werken aan je (nieuw) gazon”: deze tuinklussen wachten op je
LiviosOktober is een belangrijke maand voor hobbytuiniers. Het is dé maand bij uitstek om gras te zaaien en vaste planten een plekje in je tuin te geven. Je handschoenen, schop en grasmaaier berg je voorlopig dus nog niet op. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst wat de belangrijkste tuinklussen in oktober zijn.
Gras zaaien doe je in oktober
Eerst en vooral: het gazon. Na een droge en warme zomer moet het gras hersteld worden. “Oktober is de maand bij uitstek om het gazon bij te zaaien of een nieuw gazon aan te leggen”, vertelt Verelst. “De bodem is nog steeds goed warm, maar het weer is al een stuk vochtiger. Daarom kiemt het gazon in oktober makkelijker. Bovendien is de druk van onkruid in oktober niet groot aangezien er minder zonne-uren zijn.”
De grasmaaier berg je trouwens nog niet op. “Het gazon moet nog steeds gemaaid worden, maar wel minder frequent. Je mag het gras ook gerust langer maaien. Zo kan het suikers opsparen en de winter beter doorkomen”, geeft Verelst mee.
Een dor gazon herstellen? Lees hier alle tips van tuinexpert Bart Verelst.
Ongedierte bestrijden
Wie in het afgelopen jaar last heeft gehad van engerlingen, emelten of ander ongedierte in het gazon, kan die vervelende beestjes in oktober wegjagen met aaltjes. “Aaltjes zijn enkel effectief in de periode van half oktober tot de tweede week van november”, benadrukt Verelst. “Die aaltjes hebben dan vier weken om hun werk te doen en op een biologische manier komaf te maken met de engerlingen en emelten in je gazon.”
Dé maand om vaste planten een plekje te geven
Oktober is de beste maand om vaste planten een plekje te geven in je tuin. “Bomen, narcissen, krokussen en hyacinten: je kan ze allemaal in oktober planten”, vertelt Verelst. “En er zijn ook bepaalde bloemen die het beste ingeplant worden voor de winter, duizendschoon bijvoorbeeld.”
Het voelt misschien wat tegenstrijdig om te planten vlak voor de winter, maar er is een goede reden voor. “Wanneer je plant voor de komst van de winter, komen de planten de winter sterk door. Op die manier zijn ze beter bestand tegen de droogte in de volgende zomer”, verklaart Verelst. “Die planten zullen bovendien sneller bloeien en je hoeft dus niet tot juni of juli te wachten op kleurrijke bloemen in je tuin”, voegt hij er nog aan toe.
Weet je hoe je een boom plant? Met dit stappenplan lukt het gegarandeerd.
De moestuin in oktober
De moestuin hoef je in oktober nog niet af te schrijven. “Bepaalde groentes kan je in oktober nog steeds oogsten”, zegt Verelst. “Het is tijd om de laatste kool, sla, spinazie en pompoenen te verzamelen.” Heb je notenbomen in de tuin staan, dan zal je in oktober bovendien heel wat lekkers kunnen rapen.
Maar je kan in oktober ook nog zaaien in de moestuin. “Het hele jaar door kan je eigenlijk veldsla zaaien”, geeft Verelst mee. “En in oktober kan je alvast knoflook beginnen te planten. Daarbij geldt de ‘10-10-10-regel’ als geheugensteuntje. Je plant knoflook op 10 oktober (10/10) en voorziet 10 centimeter ruimte tussen elk plantje.”
Leestip: Hoe maak je compost en hoeveel moet je gebruiken? Lees hier composttips om je tuin in topconditie te houden.
Wil je volgende zomer een fleuriger gazon? Dan is oktober een goede periode om een bloemenweide in te zaaien.
Leg een zadenbank aan
In oktober mag je zaden verzamelen, van de tagetes bijvoorbeeld. “Schud de bloemen uit en verzamel de zaadjes zorgvuldig. Die laat je een week of twee drogen op een koele en droge plaats. Vervolgens kan je ze in papier bewaren tot je ze weer kan planten”, aldus Verelst.
Wil je volgende zomer een fleuriger gazon? Dan is oktober een goede periode om een bloemenweide in te zaaien. “Wie in oktober bloemenzaadjes zaait, zal in de zomer sterke planten hebben die opgewassen zijn tegen de concurrentie van onkruid”, weet Verelst.
Maak je tuin herfstklaar
In oktober verliezen bomen in de tuin hun bladeren. Hark die bladeren niet gewoon op een hoopje, want je kan ze op een nuttigere manier gebruiken. “Verwijder de bladeren van het gras en strooi ze tussen de struiken in je tuin zodat ze hun werk kunnen doen”, adviseert de expert.
Ook je vijver bescherm je beter tegen bladval. Dat doe je eenvoudigweg door een net over de vijver te spannen. Zo kunnen de bladeren het water niet vervuilen.
Voor vogels wordt het stilaan moeilijker om voedsel te vinden. Vogelvoer kopen en mestbollen ophangen is dan ook een goed idee om vogels in de tuin te helpen.
Een nestkastje maken voor je gevederde vrienden? Met dit stappenplan is dat een fluitje van een cent.
Lees ook op Livios.be:
“Elke week je gras maaien, is achterhaald”: expert legt uit hoe je je gazon verantwoord laat stralen
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
“Dit is een maand, waarin de meeste snoeiwerken uitgevoerd mogen worden”: alle tuinklussen in maart op een rijtje gezet
In maart breekt de lente aan. Het is het startsein voor menig hobbytuinier, maar vorstperiodes kunnen flink wat schade aanrichten. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst wat je in maart beter wel en niet doet in je tuin. -
HLN Shop
Voor nog geen 200 euro vliegen én slapen in Venetië, Berlijn of Londen: de scherpste reisdeals op een rij
Kriebelt het om op vakantie te vertrekken, maar wil je er niet te veel geld aan spenderen? Wie het slim aanpakt, kan ook voor een klein budget een leuke reis ondernemen, binnen én buiten Europa. ‘Low cost’ maatschappijen overtroeven elkaar met de meest interessante pakketreizen. HLN Shop helpt je bij het kiezen van een vakantie op jouw maat. -
PREMIUM
Waarin investeer je best: een appartement of een huis? “Er zijn 30% meer huurders dan vorig jaar, maar niet elke soort woning is in trek”
Zo’n 20 tot 30 procent van de vastgoedkopers zijn investeerders die een pand willen verhuren. Hoewel er ook steeds meer huurders op de markt komen, is lang niet iedere vastgoedinvestering een succesverhaal. Koop je best een huis of appartement? Met welke troeven kan je de huurprijs optrekken? En hoe zorg je ervoor dat je zelf zo weinig mogelijk tijd aan verliest? Onze woonexpert Björn Cocquyt vertelt hoe je zo veel mogelijk rendement uit je investering haalt: “Niemand neemt het je kwalijk als je hiervoor de huurprijs opdrijft.” -
-
Livios
Gratis regenwater voor je toilet of wasmachine: dit moet je weten als je een regenwaterinstallatie plaatst
De gemiddelde Vlaming gebruikt dagelijks ongeveer 100 liter drinkwater. En dit voor toepassingen waarvoor je net zo goed regenwater kan gebruiken. Zo kan je per jaar maar liefst de helft besparen op je waterfactuur. Bouwsite Livios zocht uit voor welke toepassingen je regenwater kan gebruiken en hoeveel je betaalt voor een regenwaterinstallatie. -
PREMIUMBinnenkijker
Evelyn (44) en Steven (43) gaven beschermde herenwoning haar grandeur terug: “Moderne kunst komt hier prima tot zijn recht”
Als galeriehouders slaagden Evelyn en Steven erin om van hun interieur een waar kunstwerk te maken. Het is ondergebracht in een beschermde 19de-eeuwse herenwoning die na een renovatie van maar liefst drie jaar helemaal in ere is hersteld. “We zaten met de dienst Erfgoed rond de tafel om een compromis uit te werken.” -
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
Livios
Dure onderhoudskosten voor je ventilatiesysteem of zonnepanelen? Deze zaken kan je perfect zelf doen
Het onderhoud van de technische installaties in je woning is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook nodig om optimaal te blijven presteren én je veiligheid te garanderen. Wat is nu precies de onderhoudsfrequentie per toestel? Kan je dat onderhoud bovendien zelf doen of heb je de tussenkomst van een erkend technicus nodig? Bouwsite Livios geeft een overzicht.