Tuinexperte Laurence Machiels legt uit waarop je moet letten als je binnenkort druiven uit eigen tuin wil smullen.
Volledig scherm
PREMIUM
Tuinexperte Laurence Machiels legt uit waarop je moet letten als je binnenkort druiven uit eigen tuin wil smullen. © rv / Steven Richardson

Nu is het ideale moment om een druivelaar te planten: “Nieuwe rassen zijn sterker en geven lekkerdere vruchten”

Druiven in de tuin kweken lukte altijd al in ons klimaat, maar de warmere zomers nu leveren nog meer en nog zoetere vruchten op. Een goede reden om er zeker te planten, vindt tuinexperte Laurence Machiels. Hoe en waar zet je een druivelaar best? En welke druiven kies je: blauwe, witte, roze of pitloze?

 1. Hoe weet je of je een goede CO-melder koopt? En hoe moet je die installeren? “Let op, want ze kunnen ook een vals gevoel van veiligheid geven”
  PREMIUM

  Hoe weet je of je een goede CO-melder koopt? En hoe moet je die installe­ren? “Let op, want ze kunnen ook een vals gevoel van veiligheid geven”

  De verkoop van CO-melders is aan een opmars bezig na verschillende dodelijke CO-vergiftigingen op korte tijd. Hubo ziet een stijging in de verkoop van 50 procent, Gamma verkocht er zelfs dubbel zoveel als normaal. Maar hoe nuttig is zo’n toestel en maakt de prijs een verschil in kwaliteit? En hoe en waar moet je die installeren? “De betere toestellen hebben een kwaliteitskeurmerk voor meer garanties op betrouwbaarheid”, zegt Dominique Vandijck van het Antigifcentrum. “Maar let wel op, want ze kunnen een vals gevoel van veiligheid geven.”
 1. Droom je van appels en peren uit je eigen tuin? “Fruitbomen die recht van het veld komen zijn straks voordelig te koop”
  PREMIUM

  Droom je van appels en peren uit je eigen tuin? “Fruitbomen die recht van het veld komen zijn straks voordelig te koop”

  Een boomgaard lijkt iets voor een grote tuin, maar niets is minder waar. Op een zonnige plek van tien vierkante meter kun je al appels kweken, voor een perenboom volstaat zelfs zes vierkante meter. Welk ras kies je, hoe ver plant je fruitbomen uit elkaar, en wanneer pluk je die allereerste vruchten? Onze tuinexperte Laurence Machiels helpt je op weg. “Tussen nu en eind maart is de beste periode om te planten.”