Nog maar eens een record: elke dag kopen 13,8 Belgen een Spaanse casa
In 2022 werd nog maar pas een historisch record gevestigd van het aantal Belgen dat een tweede verblijf in Spanje kocht, maar dat ligt alweer aan diggelen. Uit officiële cijfers blijkt dat er tijdens de eerste drie maanden van dit jaar elke dag 13,8 landgenoten voor een casa in de zon kozen. “Een nieuwbouw kopen in Spanje is volstrekt veilig op voorwaarde dat je een paar regeltjes volgt”, zegt makelaar Leen Vermeulen van Hip Estates.
2022 klokte af op een daggemiddelde van 12,69 woningen die door Belgen werden aangeschaft. De voorbije maanden kwam daar nog een schepje bovenop met een gemiddelde van 13,8 verkopen per dag ofwel 1.242 woningen in totaal. “Dit is nog steeds een gevolg van de coronacrisis”, weet Leen Vermeulen van Hip Estates die de cijfers van de notarissen kon inkijken. “Waar er in het begin misschien nog sprake was van een inhaalbeweging merken we nu dat de pandemie voor een mentaliteitswijziging heeft gezorgd.”
Waarom zijn Spaanse woningen zo populair?
“Na de periodes van strenge lockdowns willen Belgen nog meer genieten van het leven en ontsnappen aan de lange winter thuis. Ze zoeken het goede leven op in een mediterraan, subtropisch klimaat. In Spanje hoeft dat niet veel geld te kosten. De consumptieprijzen in winkels, restaurants en bars liggen er altijd al een stuk lager dan bij ons. Ook het thuiswerken dat ingeburgerd raakte, stimuleerde de verkoop. De recente energiecrisis gaf Belgen nog een extra argument om een tweede verblijf in Spanje te kopen, want in de nieuwbouwwoningen hoef je nauwelijks de verwarming te gebruiken dankzij de milde temperaturen.”
Hoe koop je veilig een Spaanse casa?
Vermeulen, die met haar kantoor al meer dan een kwarteeuw actief is in Spanje, benadrukt nog dat nieuwbouw kopen in Spanje betrouwbaar is, want recent nog kwam een project met tweede verblijven op Kaapverdië negatief in het daglicht te staan. “Een verkoop van Spaans vastgoed aan Belgen is geregeld op basis van de Spaanse wetgeving in een Europees kader. Bij een verkoop van een nieuwbouw wordt eerst een reservatiecontract opgesteld dat wordt gecontroleerd door een Spaanse advocaat. Hierdoor kan de woning niet meer aan een andere partij worden verkocht en is er tijd voor een juridisch onderzoek.”
“Wij raden kopers steeds aan om de betalingen over te maken op een beveiligde derdenrekening van een advocaat, die in Spanje veel van de taken van een notaris op zich neemt. Er is dan een bankgarantie voor het geval de bouwpromotor voor de oplevering van het pand failliet gaat. De betaling van de aankoopsom gebeurt ook in verschillende schijven: bij de ondertekening van het reservatiecontract, bij de ondertekening van de compromis, die wordt opgesteld wanneer de koper zekerheid heeft over de juridische situatie van de bouwpromotor en het pand, en bij het verlijden van de akte na de oplevering van het afgewerkte pand.”
Wat mag dat kosten?
De prijs van een nieuwbouwappartement begint in Spanje al vanaf 150.000 euro. Maar door het enorme aanbod zijn er ook luxeflats van 500.000 euro en villa’s in allerlei afmetingen en prijsklasses.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGetest
Robots die stofzuigen én dweilen: hoeveel kosten ze en werken ze goed?
-
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
Voor bijna een half miljoen Belgen valt op 1 juli het doek over het sociaal energietarief. Zij vallen dan terug op de commerciële energieprijzen en betalen in één klap een pak meer. Voor aardgas loopt het verschil zelfs op tot 1.000 euro per jaar. Maar hoe weet je of jij tot die groep behoort en wat onderneem je in dat geval het best? Mijnenergie.be zocht het voor je uit. -
Mijntelco
Je telecom en energie-/bankzaken in één contract combineren: kom je dan voordeliger uit? Wij maakten de berekening
Dat telecompakketten in verschillende vormen en maten bestaan, hoeven we jou vast niet meer uit te leggen. Wat je misschien nog niet wist, is dat sommige providers je ook de mogelijkheid bieden hun aanbod te combineren met een energiecontract of bancaire diensten. In ruil krijg je een korting op je maandelijkse factuur. Is combineren de moeite of niet? Mijntelco.be zocht het uit. -
-
Livios
Van zonnepanelen over omvormer tot draagstructuur: na hoeveel jaren dien je je installatie te vervangen?
-
PREMIUMBinnenkijker
Onze woonexpert bezoekt 3 alternatieve woningen voor een klein budget: “Voor ons ‘tiny house’ van 55.000 euro hoefden we geen lening aan te gaan”
De huizenprijzen zijn hoog, de rentes op woonleningen stijgen. Het is niet voor iedereen evident om een eigen woning te kopen. Gelukkig zijn er alternatieven voor wie om budgettaire (of ecologische) redenen liever op een kleiner oppervlak woont. Onze woonexpert Björn Cocquyt ging in 2020 op bezoek bij drie pioniers, met respectievelijk een tiny house, een zorgwoning en een woonwagen. “De kans dat we nog terugkeren naar een klassiek huis is vrij klein.” -
Livios
"De grootste valkuil is condensatie": hiermee moet je rekening houden als je zelf je woning isoleert
Geen beter moment om je woning te isoleren dan de lente. Met een beetje geluk is het droog en zonnig, maar nog niet te warm. Ideaal weer om te klussen dus. En zo is je woning extra geïsoleerd wanneer de winter opnieuw aanbreekt. Maar hoe doe je dat, zelf je woning isoleren? En is het wel een goed idee om dat op eigen houtje te doen? Bouwsite Livios boog zich over al je isolatievragen. -
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg