Nieuwe registratierechten vanaf deze week. Dit zijn de spelregels

Open vld
Vanaf 1 juni 2018 wordt de koopbelasting voor een gezinswoning verlaagd. Vanaf dan betaal je een verlaagd tarief van 7%. “Wie de aankoop van een huis of appartement uitgesteld heeft, mag op twee oren slapen”, aldus Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein. Bij een woning van 250.000 euro bespaar je al snel 7.500 euro uit.

Vanaf 1 juni 2018 worden de Vlaamse registratierechten, ook wel schrijfgeld genoemd hervormd. Tot nu sprak men voor kleine woningen met een kadastraal inkomen lager dan 745 van een 'klein beschrijf'. De registratierechten bedroegen 5% van de verkoopwaarde. Bij een 'groot beschrijf' was dat 10% van de verkoopwaarde. Vanaf 1 juni bedraagt de koopbelasting 7%. “Zo willen we meer mensen de kans geven om een eigen woning te kopen”, legt Tommelein uit.

7% registratierechten

Het standaardtarief voor een gezinswoning zakt van 10% naar 7%. Hieraan zijn enkele voorwaarden gekoppeld:

- Het moet gaan om je enige woning waar je binnen de twee jaar intrekt.
- Heb je al een gezinswoning? Dan moet je die binnen het jaar verkopen om recht te hebben op de 7% registratierechten bij aankoop van een nieuwe gezinswoning.
Voor tweede verblijven en investeringsvastgoed blijft het tarief 10%, tenzij je jouw huis of appartement binnen drie jaar verhuurt via een sociaal verhuurkantoor (SVK) voor minstens negen jaar. Dan heb je ook recht op het tarief van 7%.

Verminderde registratierechten

Het standaardtarief bedraagt 7%, maar in bepaalde gevallen heb je recht op verminderde registratierechten:

- Als je jouw gezinswoning energetisch renoveert, betaal je maar 6% in plaats van 7% registratierechten.
- Als je onroerend erfgoed koopt om er zelf in te wonen, betaal je maar 1% registratierechten op voorwaarde dat je binnen de vijf jaar 6% van de aankoopprijs opnieuw investeert.
- Koop je een woning met een maximale aankoopprijs van 200.000 euro? Dan betaal je geen registratierechten op de eerste schijf van 80.000 euro en krijg je dus een korting van maximaal 5.600 euro.
Voor woningen of appartementen in de Vlaamse rand of in de kernsteden (Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde) krijg je deze korting bij een aankoopprijs tot 220.000 euro.

Ga je een woning kopen en verbouwen? Bestel dan het boek Verstandig Bouwen en Renoveren en lees alles wat je moet weten.

Lees ook:

Sluit jij je woonkrediet online af? Belgen zijn nog niet overtuigd
Huren wordt duurder. Binnenkort leen je renteloos voor je huurwaarborg

60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan vanhulle

  In ons geval als kleine man komt daar dus 2 procent bij of hoe je de mensen bij de neus hebt en het met de glimlach aankondigt

 • james vroman

  dat die nog in de media durft komen ...

 • raf peeters

  Deze maatregel is uitsluitend en alleen voor de "dikke" gemaakt ,zeer zeker niet voor de man uit de straat die een woning wil verwerven ,overigens niet minder dan 78% in Belgie bezit een eigendom ,kom niet vertellen dat het een regel is voor de overige 22% ,neen,voor vastgoedgiganten en investeerders in woningen,nu eerlijk ,hoeveel woningen ga je vinden denk je die minder dan 200000€ kosten ,zelfs voor de krotten van 40 jaar vragen ze meer.

 • Bernaerts Diane

  Met andere woorden: het "klein beschrijf" gaat naar omhoog, en de beschrijvingskosten voor dure villa's gaan flink naar omlaag. Dus wie profiteert hier (alweer) het meest van?

 • Erik Desloover

  Is budgetneutraal. Geven en achteraf terugnemen zo kennen we de overheid. Subsidiëren en later extra belasten. Niks nieuws